צניחת רקטום בכלבים וחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

צניחת רקטום בכלבים וחתולים

מאת: קושנריוב יוליה פלג MsC בזואולוגיה, מטפלת מוסמכת מהרגט"ג ואסיסטנטית במרכז הוטרינרי רמת השרון

 

 

צניחת רקטום (מוכר גם בשם נפילת רקטום) היא תופעת לא סימפטית אשר יכולה להתרחש בכלבים וחתולים. במצב של צניחת רקטום, החלק הפנימי של סוף המעי הגס – הרקטום,  מתהפך (כמו שרוול של חולצה) ויוצא החוצה מהגוף דרך פי הטבעת. כשהוא יוצא, הדבר ניראה כמו צינור ורוד או אדום אשר בולט מפי הטבעת. במידה והרקטום היה מחוץ לגוף זמן מה, יתכן והוא יראה מחוספס, יבש, כהה או שהוא יכול להפריש. יש לשים לב כי צניחת רקטום דורשת התערבות רפואית שכן אם היא לא תטופל, הרקמה יכולה להתייבש ולמות. מצב כזה יכול לסכן את חיי הכלב או החתול ומחייב התערבות כירורגית לתיקון.

באופן עקרוני, יש שתי סוגים של צניחת רקטום – צניחת חלקית או צניחה מלאה. בצניחה חלקית, חלק קטן של הרקטום יבלוט החוצה רק חלק מהזמן, במיוחד בזמן התאמצות במתן צואה (ולפעמים גם במתן שתן). לאחר שההתפנות נגמרת, הרקטום חוזר לתוך הגוף ואינו ניראה יותר. צניחה חלקית למרות שיכולה להראות פשוטה או לא מדאיגה כי "הכל חזר למקום" עדיין מהווה בעיה בריאות שדורשת טיפול רפואי ויכולה להחמיר לצניחת רקטום מלאה. בצניחה מלאה, חלק מהרקטום (או כולו) יחד עם הרקמה הפנימית שלו יבלוט החוצה ולא יחזור לתוך הגוף לאחר סיום מתן הצרכים. מצב של צניחה מלאה הינו דבר רציני ומחייב התערבות כירורגית.

 

מדוע מתרחשת צניחת רקטום?
צניחה יכולה להתרחש לאחר שהכלב או החתול התאמץ מאוד לעשות קקי במשך זמן מה. בין הסיבות הנפוצות ביותר שיכולות להוביל לכך הם מצבים של תולעי מעיים, התייבשות, עצירות, שלשול או צואה רכה שנמשכים המון זמן. סובה נוספת יכולה להיות חסימת מעיים בעקבות גידול או חפץ זר שנאכל והחבר הפרוותי שלהם מתקשה להוציא. לאורך זמן, המאמץ והלחיצה המתמדת על הדפנות במאמץ מובילים להיחלשות של הרקמות השומרות על ברקטום במקומו ואז הוא יכול לבלוט החוצה דרך פי הטבעת.

 

ישנן סיבות נוספות שיכולות להוביל לכך כמו מאמץ במתן שתן בעקבות חסימת שתן או פרוסטטה מוגדלת, מומים מולדים, הריון והמלטה. הסיבה הנפוצה ביותר בגורים היא טפילי מעיים שגורמים לשלשול – נפוץ במיוחד בחתלתולים. גזעים חסי זנב או בעלי חיים שנאלצו לעבור קטימת זנב יכולים עלולים להיות בעלי נטייה גדולה יותר לצניחת רקטום אם בשלב כלשהו נגרם נזק לעצב השולט בפי הטבעת.

 

 

בדיקה, אבחון וטיפול:
אם אתם חושדים שלכלב או החתול שלכם יש צניחת רקטום (חלקית או מלאה), אם הוא מראה את אחד התסמינים אשר תוארו קודם או אם ניראה שהוא מבלה הרבה זמן בניסיון לעשות פיפי/קקי או לחילופין עושה צרכים בתדירות גבוהה מהרגיל, כדאי מאוד להביא אותו לבדיקה במרפאתנו – המרכז הוטרינרי רמת השרון. במהלך הבדיקה החתול או הכלב יעבור בדיקה רפואית מלאה שיכולה לכלול דברים כמו בדיקה רקטלית, צילומי רנטגן, דגימת שתן / צואה במעבדה ובדיקות נוספות. בסיום הבדיקה הבעיה בריאותית תאובחן ותוכלו לדעת אם אכן מדובר בצניחת רקטום או בבעיה רפואית אחרת. בהתאם להבחנה יותאם לכם טיפול רפואי מתאים. הטיפול בצניחת רקטום יכול להשתנות ממקרה למקרה בהתאם לחומרת המצב. במצבים קשים, הטיפול יכול לכלול התערבות כירורגית. מעבר לטיפול בצניחה עצמה, יינתן גם טיפול לטיפול בבעיה שגרמה לו ולכן הבדיקה הרפואית חשובה מאוד גם לאיתור מקור הבעיה. מסיבה כזו, גם במצבים של צניחה מלאה בו הבעיה לכאורה ברורה – הרקטום בחוץ ולא חוזר פנימה, בדיקה רפואית מלאה חשובה מאוד לאבחון הסיבה לצניחת הרקטום על מנת למנוע צניחה חוזרת בעתיד.

 


לפרטים נוספים ושאלות ניתן לפנות אלינו בשעות פעילות המרפאה,
מרכז וטרינרי רמת השרון,
03-5403368