פרצופו האמיתי של חתול הבית.
03-5403368

מידע

כתבות

פרצופו האמיתי של חתול הבית.

מאת גל לוי, אסיסטינטית במרכז וטרינרי רמת השרון. בוגרת תואר ראשון בקיימות וממשל ותואר ראשון במדעי הים והסביבה הימית.


עבור אנשים מסוימים, חתולים הם חיית המחמד המושלמת. בני לוויה חכמים, אלגנטיים, מרגיעים, המסוגלים לשמור על פעילות גופנית, ניקיון והיגיינה אישית לרוב לבדם. בעיני אחרים, הם עצמאיים באופן מתסכל, קרירים ומרוחקים. אז מה הטבע האמיתי של חתולי הבית?


החתולים שרבים מאיתנו בוחרים לחלוק איתם את בתינו אכן התפתחו ממין בודד, חתול הבר האפריקאי (Felis silvestris lybica). אבל חתולי בית פראיים (חתולי קהילה/רחוב) יכולים ליצור מושבות, המבוססות על יחסים ידידותיים והדדיים כשהמשאבים בשפע.


היכולת הזו לחיות בקבוצות חברתיות נוצלה על ידי בני אדם במשך אלפי שנים. לפני שהבינו את ערכם כבני לוויה לבעלי חיים, בני האדם, ניצלו תחילה את כישוריו של החתול כטורפים של מיני שרצים ומזיקים כדי להגן על יבולים. חתולים הם כיום אחד ממיני בעלי החיים הנלווים לאדם הפופולריים ביותר בעולם. יש יותר מ-10 מיליון חתולים שחיים בבריטניה לבד, וכ-25% ממשקי הבית בבריטניה מחזיקים לפחות חתול אחד.


אז ברור שחתולים חולקים כמה מאפיינים עם מיני חיות מחמד אחרים כדי להפוך אותם לתוספת כה פופולרית לבית. הם מסוגלים לספק את הצורך של אנשים בקשר בין אדם לחיה, ולספק לבעלים תמיכה חברתית ורגשית. והעובדה שחתולים עוסקים לעתים קרובות בהתנהגויות לא רצויות (מנקודת מבטו של הבעלים) כמו ציד, פירושו שהקשר בין הבעלים לחתול חייב להיות חזק ויציב מאוד.


חתולים לא נחקרו בדרך כלל כמו כלבים בכל הנוגע להתנהגות חברתית ואנשים. עם זאת, מחקרים הראו שחתולים יוצרים קשרי חיבה עם בעליהם.
למרות שידוע שחתולים מראים העדפה לאינטראקציה עם בעליהם על פני זרים, ההתנהגות החברתית של חתולים יכולה להשתנות. איכות האינטראקציות בין אדם לחתול יכולה להיות מושפעת גם ממין הבעלים, גילם וכמה זמן יש להם ביחד. נראה שלחתולים יש את מערכת היחסים הטובה ביותר עם בעלים שהם נשים בוגרות. הבדלים בהתנהגות אנושית עשויים לעזור להסביר את האיכות המשתנה של מערכות יחסים אלה. לדוגמה, סביר להניח שגברים נוטים יותר לקיים אינטראקציה עם חתולים בעודם יושבים בעוד שאישה נוטה לקיים אינטראקציה עם חתולים ברמה שלהם, בדרך כלל על הרצפה.


מבוגרים בדרך כלל גם מנהלים אינטראקציה מילולית עם החתול לפני המגע הפיזי, מה שמאפשר לחתול להחליט אם להגיב או לא. ילדים, במיוחד בנים, נוטים לגשת ישירות לחתולים, מה שאולי לא נסבל היטב על ידי חתולים בודדים. אינטראקציות ביוזמת החתול עצמו נוטות להיות ארוכות יותר מאלו שיזם האדם.


החברותיות של החתול כלפי בני אדם נעה בין "מאוד עצמאי" ל"מאוד קשור". היכן שחתול בודד שוכב על הספקטרום הזה, כנראה קשור לגנים ולחוויות למידה קודמות - אותה תערובת מוכרת של טבע וטיפוח. לדוגמה, גורי חתולים בעלי חוויות חיוביות עם מספר אנשים שונים בשלב ההתפתחותי המוקדם שלהם (לפני גיל שישה או שבעה שבועות) נוטים יותר להגיב טוב לטיפול ולהפוך לחיות מחמד "טובות" מספקות מאשר גורי חתולים שמטופלים לראשונה לאחר סוף תקופה זו.
על פי מחקרים, גניטיקה הינה מרכיב עיקרי באופיו של החתול. גורי חתולים עם הורים ידידותיים גם אם לא עברו תהליך של סוציאליזציה היו יותר ידידותיים מגורי חתולים אשר היו להם הורים לא ידידותיים ועברו סוציאליזציה.  גזע עשוי גם להשפיע על מידת הידידותיות של חתולים לאנשים. בעלים של חתולים סיאמיים ופרסים מדווחים על רמות גבוהות יותר של חיבה מאשר בעלים של חתולים שאינם מגזעים אלו.


מחקר אחרון ניסה לבדוק את חברותיות החתול על ידי השוואת העדפותיהם לאינטראקציה עם אנשים להעדפותיהם לאוכל, צעצועים וריחות. החוקרים מצאו מספר דומה של חתולים שהעדיפו אינטראקציה אנושית על פני אלה שהעדיפו אוכל.


מספר נמוך משמעותית של חתולים העדיפו צעצועים וריחות. ההעדפה של חתולים מסוימים לאינטראקציות משחק או ליטוף עם אנשים על פני אוכל מנוגדת לאמונה עתיקת היומין שאנשים הם רק משרתים של חתולים, שסובלים רק בגלל שהם מספקים מזון. דעה זו שנויה במחלוקת גם על ידי ממצאים לפיהם אספקת מזון בהיעדר אינטראקציות חברתיות אחרות מהמטפל האנושי, כגון דיבור או ליטוף, אינה יכולה לשמור על קשר חברתי.


אז, האם חתולי בית מרוחקים? אין לזה תשובה קלה. לחתולים יש את היכולת להיות חברותיים מאוד, להפגין חיבה כלפי בעליהם וליצור קשרים משמעותיים. אבל זה תלוי במידה רבה בנטייה הגנטית שלהם ובניסיון החיים המוקדמים שלהם עם אנשים.
מידת הריחוק אצל חתול הבית עשויה להיות מאוד אינדיבידואלית. בעלים פוטנציאליים צריכים להכיר ולהבין את אופיו של חתול היטב לפני שהם לוקחים אותו לביתם כבן לוויה ולכבד את בחירתו של החתול לקיים אינטראקציה בזמן שלו ולפי רצונו ולא לכפות עליו אותה.

 


לפרטים ושאלות נוספות מוזמנים לפנות אלינו.
מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה 03-5403368.