מאת: הגר ספיבק – מנהלת המרפאה
פריצת דיסק בכלבים מתאפיינת בכאב גב חזק, רגליים אחוריות חלשות, ו/או משותקות אובדן שליטה על הסוגרים ואי יכולת ללכת על הרגליים האחוריות, כל תזוזה מלווה בצעקה.
בדרך כלל פריצת דיסק מופיעה בגזעיים הקטנים כגון: שיצו, פקינז ודקלים, כיוון שכלבים אלו הם בעלי רגליים קצרות וגוף ארוך והמבנה האנטומי שלהם שונה מכלבים גדולים.
פריצת דיסק יכולה להופיע בכל חלק בעמוד השדרה של הכלב
האנטומיה של עמוד השדרה בכלבים:
חוליות עמוד השדרה מונחות אחת על השנייה ומופרדות ביניהן על ידי שני סוגי מפרקים:
רצועות ודיסקים בין חולתיים
הרצועה – בעלת חוליות גמישות חלקית והיא מחזקת את המפרק ומונעת ממנו תנועה מוגזמת בכיוונים מסוימים
הדיסק גמיש עשוי סחוס סיבי
עמוד השדרה של הכלב מיוצר מחוליות בודדות, יש 7 חוליות בצוואר 13 זוגות צלעות המקיפות את חלל בית החזה ו7 חוליות בגב תחתון, לכל הכלבים יש 27 חוליות מהראש ועד הזנב. בחוליות יש תעלה, ושם עובר חוט השדרה
בין כל שתי חוליות, נמצא הדיסק שהינו סחוס קטן שתפקידו למנוע חיכוך בין החוליות ולאפשר לעמוד השדרה גמישות בזמן תנועה.
חוט השדרה מוגן ועטוף בשלוש שכבות של רקמות חיבור, תפקידו הוא לקשר בין המוח לבין הגוף הפריפרי
כאשר חוליות עמוד השדרה מצויות במקומן הנכון העצבים עוברים דרכן באין מפריע ומאפשרים מעברי אותות תקינים מהמוח ומערכת העצבים ליתר חלקי הגוף ובחזרה.
כל פגיעה בעמוד שדרה עלולה לפגוע בחוט השדרה או בעצבים הסובבים אותו. קריעה חלקית של חוט השדרה יגרום לנזק נאורולוגי בהתאם למסלול העצבים שנקרעו,
קריעה מלאה של חוט השדרה תנתק את הקשר בין מוח הגולגולת למוח שבשדרה והחלק שמתחת לאזור הפגוע לא יקבל אותות עצביים משמע – נכות תמידית.
פגיעה בדיסק הבין חולייתי עלולה לגרום לכאבים קשים ולחסכים נוירולוגיים.
הדיסק הבין חולייתי כמוהו ככל רקמה אחרת בגוף הכלב/החתול מגיב ללחצים ועומסים ועל כן חשוף לפגיעה, פגיעה של הדיסק הבין חולייתי נגרמת מטראומה, נפילה מגובה, תאונת דרכים.
נזק לדיסק הבין חולייתי עלולה לגרום ללחץ על חוט השדרה או על אחד או יותר משורשי העצבים העוזבים את עמוד השדרה בדרכם לעצבב את איברי הגוף השונים. לחץ מכאני זה עלול לשבש את המסרים החשמליים העוברים דרך העצב, לגרום לכאבים קשים, לשיתוק חלקי של אחד הגפיים ואף לאובדן שליטה על הסוגרים.
עם הזמן, חלים שינויים במרקם של הדיסק, הטבעת שעוטפת את הדיסק ומגנה עליו נסדקת והחלק הפנימי מתקשה ואז כל תנועה של החוליות יכולה להביא לפריצת דיסק.
הסימנים האופניים לפריצת דיסק הם:
יציבה לקויה:
· חוסר גמישות ברגליים ובהליכה
· שינויים ניוונים במפרקי החוליות
· תאונות
· כאב
· חוסר קואורדינציה
· דרגות שונות של שיתוק
וטרינר הרצליה / רמת השרון
הדרך לאבחון פריצת דיסק:
מישוש הגב, צילומי רנטגן בשלב הראשון ובמידת הצורך אמצעי אבחון יותר מתקדמים כמו CT או MRI ומנוחה מוחלטת וטיפול בסטרואידים הם טיפול לגיטימי וחשוב לבצע בדיקות דם לפני מתן סטרואידים.
שיטת אבחון טובה יותר נקראת מיאלוגרפיה בשיטה זו מזריק הוטרינר חומר ניגודי לחוט השדרה ורואים את החומר "עולה" מעל אזור פריצת הדיסק.
במקרים חמורים יותר של פריצת דיסק המתבטאת בשיתוק, הטיפול המומלץ הוא ניתוח להסרת הדיסק שפרץ. ניתוחים אלו מבוצעים ע"י וטרינר ניוכירוג המתמחה באבחון וטיפול מחלות של מערכת העצבים.
סיכויי החלמה:
ההחלמה מפריצת דיסק תלויה בממצאי הבדיקה העצבית של הוטרינר, מיקום הדיסק שפרץ וחומרת הפגיעה.
כל עוד הכלב לא משותק לחלוטין ובעל תחושה ברגליו הסיכויים להחלמה נחשבים סבירים והוא יוכל לחזור ללכת.
גם כלבים משותקים לחלוטין אשר מנותחים בהקדם יכולים להחלים בצורה טובה מהמצב.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון