פרוו בגורי כלבים
03-5403368

מידע

כתבות

פרוו בגורי כלבים

מאת: מיכל ליבסון-סייעת

וירוס הפרוו, (parvo virus) הוא וירוס הגורם זיהומים קשים בגורים ובכלבים בוגרים. הוא פולש והורס במהירות תאים במעיים, מח העצם, וקשרי לימפה. כתוצאה מכך,הוא גורם לבחילות, הקאות שלשול דמי והתייבשות. השלשולים התכופים עלולים לגרום לסיבוך הנקרא השתפלות מעיים, המחייב התערבות ניתוחית. הפלישה לתאי מח העצם גורמת לירידה בספירת התאים הלבנים, שמובילה לחולשה של המערכת החיסונית, לפגיעות יתר לזיהומים, ולפעמים אף לשוק ולמוות.

 

חשוב מאוד להדגיש שמדובר במחלה קשה ומסכנת חיים המחייבת טיפול אגרסיבי. ההדבקה מתבצעת בדרך כלל כשכלב בא במגע עם הפרשות של כלב נגוע,(כגון צואה, ריר, קיא וכו') מגע ישיר עם כלב אחר אינו הכרחי להידבקות. וירוס הפרוו מופרש בצואה של כלב נגוע שבוע עד שבועיים אחרי הידבקות ויכול לחיות בסביבה במשך שנים. הווירוס הוא ספציפי לכלבים ואינו מדבק לחתולים או לבני אדם.

 

קבוצת הסיכון הגדולה להידבקות בווירוס היא גורים שטרם חוסנו או שעדיין לא סיימו את סדרת החיסונים הראשונה שלהם. כלבים מכל הגילאים עלולים להידבק במחלה אולם גורים וכלבים צעירים פגיעים ביותר למחלה ולרב מפגינים תסמינים קשים יותר. מכלאות עם היגיינה גרועה ו/ או צפופות מדי עלולות להעלות את הסיכויים להידבקות.

 

במקביל זיהום מפרזיטים, בקטריות או וירוסים אחרים המחלישים את מערכת החיסון, עלולים גם כן להגביר את הסיכוי להידבקות.קיים חיסון יעיל למחלת הפרוו, והוא ניתן לגורים החל מגיל 6 שבועות בסדרת חיסונים. כלבים בוגרים מחוסנים כנגד המחלה מדי שנה, במסגרת חיסון המשושה השנתי.

 

אם כלבכם חווה תסמינים מתאימים, חשוב ביותר ללכת לבדיקה אצל ווטרינר בהקדם האפשרי! זיהום שלא מטופל כראוי עלול להיות קטלני.

 

*בשנים האחרונות אובחנו בארץ מספר מקרים של הדבקה בנגיף פרוו מזן חדש  CPV-2C, אשר סבורים שהינו אלים יותר מהזנים הרגילים. בעיה נוספת עם זן זה היא שחלק מהחיסונים הקיימים כיום אינם מעניקים הגנה מפניו.  במרכז הווטרינרי רמת השרון אנו משתמשים בחיסוני פרוו מיוחדים הכוללים גם את הזן החדש, כמו גם את הזנים האחרים.

 

למה לשים לב?

סימנים קליניים נראים בכלב 3 עד 14 ימים לאחר החשיפה לווירוס:

*אפאטיות

*חום גבוה

*איבוד תיאבון

* הקאות

*שלשולים (שלשולים דמיים, לרב בעלי ריח חריף אופייני)

* התייבשות

* חולשה   

 

אבחנה

האבחנה מתבססת על סמך סימנים קליניים ובדיקות מעבדה לאיתור הנגיף ולהערכת חומרת הפגיעה. בדיקות יכללו:

* סקירה מקיפה של היסטוריה רפואית ובדיקה פיזיקלית

* בדיקת צואה לגילוי נוכחות הווירוס

* בדיקות דם וצילומי רנטגן של הבטן על מנת לאמוד את חומרת הזיהום ולזיהוי סיבוכים אפשריים. 

 

טיפול

מחלת הפרוו הינה מחלה מדבקת ביותר ועל כן הטיפול (הנעשה בדרך כלל באשפוז מלא) נעשה בתנאי בידוד. בשל היות המחלה וירלית, הרי שהטיפול הינו טיפול תומך בעיקרו. הטיפול כולל לרב מתן נוזלים באינפוזיה לווריד אנטיביוטיקה ותרופות המשמשות לשליטה על בחילות והקאות, מגיני מערכת עיכול ועוד...

 

טיפול בבית

בבית הניחו לכלב שלכם לנוח ולהשיב את כוחותיו. ברגע שאין יותר הקאות ושלשולים, נסו לעודד את הכלב לשתות. הווטרינר ימליץ על מזון רפואי מיוחד.תהליך החזרה לצואה רגילה ייקח מספר ימים. חשוב לשמור על סביבה נקייה והיגיינית של הכלב.אם כלבכם לא שותה או אוכל, עייף כל הזמן, ועדיין מקיא ומשלשל, צרו קשר עם הווטרינרים במהירות.

 

טיפול מונע

המניעה נעשית על ידי חיסון הכלב בצורה סדירה. הרחיקו את כלבכם מצואה של כלבים אחרים ואספו את שלו. כלבים פגיעים מאוד למחלה עד סוף סדרת החיסונים הראשונית, המסתיימת בגילאים 20 עד 24 שבועות.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון