מאת: דר. דורון נרי רופא מנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.
פוליפים הם גידולים שפירים המופיעים בחתולים באזור האחורי של הלוע או באוזן. לא ידוע בדיוק מה גורם להיווצרותם של הפוליפים ואין העדפה לגזע או למין מסוים, אולם ידוע שהם נוטים להופיע יותר בחתולים צעירים מאשר במבוגרים.
נראה שהפוליפים מופיעים בתגובה לתהליך דלקתי, ואף קיימת השערה שמדובר בתגובה לזיהום ויראלי, אולם השערה זו טרם הוכחה. התפתחות פוליפים עשויה להשפיע על בריאותו ורווחתו של החתול, הכול בהתאם למיקומו ולגודלו.
פוליפ גדול בלוע עלול להפריע בנשימה, אכילה ובליעה של מזון. אם הוא באוזן, הפוליפ עלול לפגוע בשיווי המשקל, בשמיעה, או לגרום לבעיות נוירולוגיות אחרות.
לעיתים, הפוליפ חודר מהאוזן הפנימית דרך עור התוף אל תוך התעלה החיצונית, שם הוא יכול לגרום לדלקת, הפרשות, גירודים וריח רע. דלקת כזו תגיב באופן חלקי בלבד לטיפול אנטיביוטי או לשטיפות.
סימנים להתפתחות פוליפים בחתול
· נחירות
· עיטושים
· קושי בנשימה
· קולות נשימה מוזרים
· שינוי בקול
· אובדן שיווי משקל
· דלקות אוזניים חוזרות ונשנות
· הפרשות מהאוזניים וטלטול הראש
· קושי באכילה או בבליעה
· ירידה בתיאבון ואובדן משקל
אם יש לחתולים אחד מהסימנים האלה יש לפנות לוטרינר לייעוץ.
אבחון
האבחון נעשה בבדיקה אצל וטרינרים דרך זיהוי הסימפטומים האופייניים ובדיקה פיזיקאלית מעמיקה. אל תוך האוזן ניתן להסתכל באמצעות אוטוסקופ, אולם בחלק מהחתולים יהיה צורך בטשטוש לביצוע בדיקה זו. פוליפים באזור הלוע מתחבאים לרוב מאחורי החיך ולכן גם במקרים אלו צריך לרוב לבצע טשטוש או הרדמה קלה.
לעיתים ניתן להיעזר בצילומי רנטגן של הגולגולת והאוזן הפנימית. במקרים מסוימים רצוי להוסיף בדיקת CT כדי להעריך את הנעשה בתוך האוזן הפנימית. בכל מקרה, אבחון סופי ומוחלט נעשה במעבדה פתולוגית אליה נשלח הפוליפ לאחר הסרתו.
טיפול
הטיפול המקובל ביותר הוא הסרה ע"י תלישה או עקירה אצל הוטרינר ניתן ליישם שיטה זו בפוליפים הנמצאים בלוע או בתעלת האוזן החיצונית. תחת הרדמה אוחז המנתח בבסיס הפוליפ ופשוט מושך אותו עד שהוא נפרד ונתלש ממקומו. החיסרון בשיטה זו הוא שקיים סיכוי שהפוליפ יצמח חזרה אם לא הוסר בשלמותו.הסרה כירורגית של הפוליפ היא הכרחית אם הפוליפ נמצא בתוך האוזן הפנימית.
במקרה כזה יש לבצע גישה ניתוחית מהחלק התחתון או מצד הצוואר, לפתוח את האוזן הפנימית ולחתוך את הפוליפ מבסיסו. הסיכויים לחזרתיות של הפוליפ נמוכים יותר לאחר הסרה כירורגית.
טיפול בבית ומניעה
אם החתול עבר ניתוח וטרינרי באוזן הפנימית קרוב לוודאי שיהיה לו חתך בצד או בחלק התחתון של הצוואר, שעליו יש להשגיח שלא יפתח נפיחות, אדמומיות, דימום או הפרשות. יש להלביש לחתול קולר אליזבטני עד להסרת התפרים כעבור 10 עד 14 יום. סיבוכים או תופעות לוואי הכרוכים בניתוח של האוזן הפנימית עלולים להשפיע על עצבי הפנים והעיניים. אולם, סיבוכים אלו הם לרוב זמניים, אינם דורשים טיפול מיוחד, וחולפים מעצמם עם הזמן.
מכיוון שהגורם למחלה אינו ידוע, לא קיימת גם דרך אפקטיבית למניעת הפוליפים.
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המצב היא להביא את החתול לווטרינר בהקדם האפשרי לאחר הופעת הסימפטומים, ובטרם החל החתול לפתח תסמינים חריפים.
צוות המרכז הווטרינרי רמת-השרון ישמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון