מאת: אסתר מלול, אסיסטנטית
אתם בוודאי אוהבים את חתולכם ועד כה נהניתם ממערכת יחסים מושלמת איתו, אבל לפתע נראה שהוא לא מוצא את דרכו לארגז החול. אין דבר כה מתסכל עבור בעלים של חתול כמו העניין הריחני הזה. וככל שתהיו סבלניים, בוודאי יש גבול לזמן בו תוכלו לחיות בבית שמריח כמו ארגז חול של חתולים
אם כן, מה הם הגורמים להתנהגות זו בחתולים? מדוע הם בוחרים לעשות את צרכיהם באזור מרבצם, ומה ניתן לעשות בנידון? כל התשובות בכתבה הבאה.
הגורמים
עשיית צרכים במקומות לא רצויים אינה נובעת מגורם אחד, אלא מספקטרום של מצבים: מצבים רפואיים, מצבים פסיכולוגיים, העדפות של החתול ואף מצבי חרדה ומתח.
חשוב לברר מה הסיבה העיקרית להתנהגות לא רצויה זו על מנת שיהיה ניתן לטפל בבעיה בצורה יעילה.
גורמים רפואיים
· דלקת בדרכי השתן ובעיות אחרות בדרכי השתן.
· מצבים רפואיים הגורמים לצמא מוגבר וייצור שתן מרובה, כגון מחלות כליות וסוכרת.
· טפילי מעיים, בעיקר תולעים (הגורמים לבעיות עשיית צואה במקומות לא רצויים).
גורמים הורמונאליים
לרוב, הורמונים הם גורם משפיע בעיקר במקרה של חתולים זכרים לא מסורסים.
"סימון" באמצעות שתן כתוצאה מגורם הורמונלי לרוב מתחיל עם ההתבגרות המינית של החתול (גיל 5 עד 8 חודשים), ובמידה והבעיה אינה מטופלת, היא עשויה להימשך כל חייו של החתול.
הדרך להתמודד עם הבעיה הינה סירוס. 90% מהחתולים מפסיקים את התנהגות ה"סימון" לאחר הסירוס. בחתולים אשר ממשיכים בכך לרוב מעורבים גורמים נוספים מעבר לגורם ההורמונאלי.
למרות שרמות הטסטוסטרון צונחות לאחר הסירוס, השינוי ההתנהגותי אינו תמיד מיידי. לרוב ניתן לראות ירידה בתדירות הסימון מספר חודשים לאחר הסירוס. הסיבה לעיכוב אינה ידועה, ויתכן כי מדובר בעניין של הרגלים.
נקבות לא מעוקרות מסוימות עשוית לסמן באמצעות שתן בתקופה הסמוכה לייחום, כאיתות עבור הזכרים. עיקור חתולות יפתור את הבעיה ב-95% מהמקרים. כמו כן, מדובר בפרוצדורה רפואית בעלת יתרונות בריאותיים והתנהגותיים נוספים ולכן מומלצת בכל מקרה.
בעיות עם ארגז החול
לעתים כל העניין נובע מבעיה של החתול עם ארגז החול. במקרה שכזה מדובר בבעיה התנהגותית שבה החתול בוחר לא להשתמש בארגז החול מסיבה כלשהי ומחליט להשתמש באזור אחר למתן צרכים. חתולים שכאלה פשוט מתעלמים מארגז החול ובוחרים מקום שקט, לרוב מרופד ומוסתר או פינתי.
קיימות סיבות מגוונות לכך שהחתול לא רוצה להשתמש בארגז החול שלו:
· מיעוט ארגזי חול (מומלץ להציב לפחות ארגז חול אחד נוסף עבור כל חתול)
· מיקום בעייתי של ארגז החול (לדוגמא, בקרבה לכלי האוכל או במיקום מרכזי ורועש)
· מיקום לא נוח (מרוחק מדי עבור החתול)
· ארגז חול מכוסה (מרבית החתולים מעדיפים ארגז פתוח)
· ארגז חול מלוכלך (לא מפונה מספיק פעמים, החול לא מוחלף באופן תדיר מספיק)
· ארגז חול נקי מדי (שימוש בחומרי נקיון עם ריחות חזקים כגון אקונומיקה)
· תחתית מצופה ניילון (חתולים מסוימים מפחדים מהתחושה והצליל של ניילון)
· חול מסוג לא מתאים (לרוב מומלץ להשתמש בחול מתגבש עשוי גרגירים קטנים שאינם מבושם, אך ישנם חתולים עם העדפות אחרות- גרגרים קטנים, גדולים, חול מבושם וכו')
· חול לא מספיק עמוק (מומלץ למלא את ארגז החול ל2\3 מגובהו).
· בעיות עם חתולים אחרים בבית (למשל התחרות על הארגז או חתול ששומר על הארגז ולא מאפשר כניסה של חתולים אחרים)
· קושי להיכנס או לצאת מהארגז, במיוחד בחתולים מבוגרים או שסובלים מבעיות בגפיים.
·
טיפול
בשנים האחרונות נצבר ידע קליני רחב בנוגע לבעיה זו אשר מאפשר לפתור כמעט כל מקרה שכזה.
ראשית, חובה לשלול בעיות רפואיות. מרבית הבעיות הרפואיות אשר מביאות למצב זה הינן ברות טיפול. כמובן שיש לטפל בכל הבעיות הבריאותיות של החתול בטרם עוברים לאפיקים התנהגותיים, אך לעתים גם לאחר טיפול רפואי נותר הרגל אליו, ניתן להתייחס בצורה התנהגותית.
כמו כן, הודות להתקדמויות מדעיות וקליניות, כיום קיימת הבנה טובה יותר באשר לגורם הבסיסי של הבעיה. קיים תכשיר מיוחד בשם Feliway, אשר מבוסס על פרומונים של חתולים ומסוגל לטפל במגוון רחב של בעיות התנהגותיות בחתול. בנוסף, תרופות מסוימות כגון פרוזאק, מאפשרות כיום לטפל בצורה תרופתית גם במקרים הנובעים מחרדה.
באשר לבעיות עם ארגז החול עצמו, לעתים הפתרון יגיע בצורת ניסוי וטעייה עד שימצא הפתרון המושלם עבור החתול. כמו כן, במידה והחתול עשה את צרכיו מחוץ לארגז, חשוב לנקות היטב את האזור ולהשתמש בחומר אשר מנטרל את הריח לחלוטין.
לכל מידע נוסף, הינכם מוזמנים לפנות למרפאתנו בטלפון שמספרו 03-5403368, או דרך דף הפייסבוק תחת השם vets.co.il או דרך כתובת הדוא"ל vets@bezeqint.net
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון