עצירות כרונית, או מגה-קולון, וניתוח קיצור מעיים בחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

עצירות כרונית, או מגה-קולון, וניתוח קיצור מעיים בחתולים

מאת: דר. אסף דגן, מומחה לרפואת כלבים וחתולים, המרכז הווטרינרי רמת-השרון

 

אין יציאה!
ויקטור הוא חתול נחמד בן 9, אולם השנה האחרונה לא הייתה קלה עבורו. הוא הגיע למרכז הוטרינרי רמת-השרון לאחר אפיזודות חוזרות ונשנות של עצירות קשה, שגורמת לו לסבל רב.


ויקטור המסכן נכנס שוב ושוב לארגז החול, מתאמץ, בוכה, ושוב מתאמץ, אולם יציאות אין. הבעלים המסורה של ויקטור לוקחת אותו פעם אחר פעם לוטרינר המקומי, שנאלץ לבצע הרדמה מלאה וסדרת חוקנים על-מנת לרוקן את ויקטור, אולם חודשים או שבועות ספורים לאחר-מכן המצב הקשה (תרתי משמע) חוזר. גם טיפול תרופתי, המיועד לריכוך הצואה ולהגברת תנועתיות המעיים, אינו עוזר.

הבעלים המיואשת פנתה למרכז הוטרינרי רמת-השרון לבקשת עזרה בדיקור סיני, טיפול אלטרנטיבי בו מתמחה ד"ר אסף דגן. אולם, בדיקה דקדקנית של החתול וההיסטוריה הרפואית שלו הביאה למסקנה, שהאופציה היחידה העשויה לגאול את ויקטור מסבלו היא ניתוח.

 

מגה-קולון, או מעי-גס ענק, היא מחלה שבה המעי הגס מאבד את יכולת התנועתיות (פריסטלטיקה) שלו, וכך הצואה אינה נדחפת החוצה אלא הולכת ומצטברת בתוך הגוף עד שהמעי מקבל ממדי ענק. הגורם למחלה אינו ידוע ברוב המקרים. סיבות שונות הגורמות לחתול להתאפק לפרקי זמן ארוכים, כגון סטרס או פחד ליד ארגז החול, או ניקיון לא מספיק של הארגז, עלולים לגרום לעצירות זמנית.


כשמקרים אלו הולכים ומתרבים, עלולה להיגרם ירידה הדרגתית בתפקוד העצבי-שרירי של המעי הגס עד לשיתוק מוחלט. הדבר דומה לבד אלסטי שהולך ונמתח עד שלבסוף הוא מאבד את האלסטיות שלו והופך רפוי.


ויקטור, לצערנו, כבר הגיע למצב של מגה-קולון. דרגה מתקדמת זו של אובדן היכולת הפריסטלטית של המעי כבר אינה מגיבה לטיפול תרופתי, ולכן האופציה היחידה הנותרת היא כירורגית. הניתוח, הנקרא sub-total colectomy, כולל הוצאה של רוב המעי הגס מהגוף. ממילא מדובר בשק רפוי שאינו ממלא עוד את תפקידו. במקומו תופרים את המעי הדק ישירות לרקטום – החלק הסופי של המעי הגס המוביל לפי הטבעת. למרות שמדובר בניתוח דראסטי סיכויי ההחלמה ממנו נחשבים טובים עד מצוינים.


בשבועות הראשונים לאחר הניתוח החתול עלול לסבול מצואה רכה ועלייה בתדירות היציאות. לעיתים, החלק מהמעי הגס שנשאר בגוף גורם לעצירויות נוספות, ואז יש לחזור על הניתוח ולהוציא חלקים נוספים של המעי. אולם, ברוב החתולים מערכת העיכול בסופו של דבר מסתגלת למצב החדש וחוזרת לתפקוד תקין ומלא.

 

ויקטור עבר את הניתוח במרפאתנו בהצלחה בשבוע שעבר ונכון להיום מתאושש יפה. הוא מקבל מזון רפואי מיוחד, אנטיביוטיקה ומשככי כאבים. לשמחת כולם הוא כבר חזר לאכול, אינו סובל עוד מכאבי בטן, ואפילו לא פיתח שלשול! נחזיק לויקטור אצבעות שימשיך בדרך זו עד להחלמה מלאה...

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה