עין יבשה אצל כלבים
03-5403368

מידע

כתבות

עין יבשה אצל כלבים

מאת: ד"ר יוסף מנדל – וטרינר, מרכז וטרינרי רמת השרון / הרצליה


לדמעות יש תפקיד חשוב מאוד לשמירה, הזנה  והגנה על העין הן באנשים והן בכלבים .הדמעות מכילות נוגדנים ומרכיבי חיסון למלחמה בזיהומים שונים של העין ובנוסף להגנה הדמעות מספקות גם הזנה לתאי העין .לכן הדמעות משמשות תפקיד מרכזי על שמירת העין והזנתה .


התסמינים האופיניים


כאשר בלוטת הדמעות נפגעת מסיבה כל שהיא ,  תגובה דלקתית נוצרת בלחמית (לובן העין) ובקרנית (השכבה הכי חיצונית בעין ) בדרך כלל  הבעלים מתארים את עיני כלבהם  כמעורפלות ועמומות. 


דלקת לא משנה היכן גורמת לחוסר נוחות וכאב ,במיוחד שהיא מתחוללת בעין . כאשר מסיבה כל שהיא יש הפרעה בייצור הדמעות מתפתחת דלקת בעין אשר תגרום לכלבכם להרגיש בחוסר נוחות שמתבטא במיצמוץ בלתי פוסק של העין , דכאון  והכי חשוב הברק בעיניים בעיני כלבכם  ייעלם אפילו כאשר תחזרו הביתה .(בשל חוסר הדמעות הגורם לאיבוד הברק בעיניים) .בנוסף מהעין יופרשו נוזלים מוגלתיים סמיכים וצהבהבים בשל הדלקת שנוצרה .


במקרים קשים אשר לא אובחנו ולא קיבלו טיפול בזמן,  הקרנית מסתגלת למצב החדש של היעדר הזנה, ונהפכת לדמויית-עור. 


הגורמים לפגיעה בבלוטות הדמעות :


1. תורשה הינו הגורם הכי נפוץ לעין יבשה , ישנם גזעים אשר פגיעה בייצור הדמעות  נפוצה אצלם יותר מאשר כלבים אחרים כגון בולדוג, WEST HIGHLAND WHITE   TERRIER,  קוקרים, גזעים מקוצרי אף כגון בוקסר פקינז פאג.


2.תרופות: תרופות אומנם תפקידן הינן לרפא  אך  יש לזכור כי לתרופות ישנן גם תופעות לואי בלתי רצויות . במחקרים אשר בחנו כלבים אשר יכולת ייצור הדמעות נפגמה ראו קשר בין השימוש בתרופות הבאות ולבין פגיעה בבלוטת הדמעות אך מקרים אלו נדירים ביותר.


להלן התרופות


          א. אטרופין : תרופה שימושית הן בבני אדם ורפואה וטרינרית כגון הרגעה , טיפול בכיב בעין ,  
              מצבי חירום ועוד


          ב. תרכובות סולפא  (עופרת) , תרופות המכילות עופרת כגון אנטיביוטיקות מסויימת


          ג. חומרי הרדמה : רוב הכלבים עוברים במהלך חייהם הרדמה לצורך סירוס , עיקור או ניקוי  


             שיניים ולכן כמעט כל הכלבים או החתולים נחשפים במהלך חייהם לחומרי הרדמה


3.וירוסים :למספר סוגי וירוסים ישנה  משיכה לבלוטות הדמעות ובעקבות כך עלולים לפגוע ולהרוס את בלוטות הדמעות .וירוס הכלבלבת בכלבים הוא אחד מהם , לכן זו אחת הסיבות למה כן כדאי  לחסן את כלבינו מידי שנה (וירוס הכלבלבת הוא חלק מחיסון המשושה השנתי שניתן אצלנו במרפאה ) ווירוס ההרפס בחתולים.


4.היעדר מצמוץ –תפקיד המצמוץ הינו פיזור הדמעות על גבי גלגל העין . הסיבה שבגינה אנו לא יכולים להשאיר את העיניים פתוחות ולא למצמץ למשך לא יותר מכמה  עשרות שניות הינה בשל התייבשות העין. אומנם מצמוץ הינה פעולה רצונית אך קיים מרכיב שהוא לא רצוני שמופעל כאשר העין מתייבשת , זו הסיבה שיש גבול למשך הזמן שאנו יכולים להישאר עם עיניים פתוחות בלי למצמץ . כאשר יש פגיעה עצבית בעצב המעצבב השריר האחראי לסגירת העפעפיים ולמצמוץ העין ,העין מתייבשת ונוכל לראות את הסימנים הנ"ל.


5.כריתת בלוטת הדמעות של העפעף השלישי : הסיבה הנפוצה לכריתת בלוטת הדמעות הינה יציאה של בלוטת הדמעות ממקומה. הטיפול ליציאת בלוטת הדמעות ממקומה הינו הסרה של הבלוטה או עיגונה באמצעות תפרים למקומה הטבעי .תופעה שבו הבלוטה יוצאת ממקומה נקראת בשמה המדעי  cherry eye . ניתן לקרוא על תופעה זו באתר שלנו.


6.אוטואימוני: אוטו – עצמי , אימוני- מערכת  חיסון . מערכת החיסון של הגוף תפקידה להגן על גופנו ממזקים אך מסיבה לא ברורה ישנם מקרים בהם מערכת החיסון תוקפת את הגוף  . זו הסיבה הנפוצה ביותר  )בשילוב עם נטיה תורשתית( .לתסמונת העין יבשה יש בדרך כלל  אסוציאציה עם  מחלות אוטו-אימוניות אחרות לדוגמת  SLE , פמפיגוס  ובעיקר היפוטירואידיזם.


אבחנה:
על מנת לאבחן האם כלבנו סובל מעין יבשה ישנה בדיקה פשוטה שיכולה לאמוד לנו את יכולת ייצור הדמעות  הבדיקה נקראת STT  , סך הכל מדובר בנייר סופג  שמודד את ייצור הדמעות לדקה ביחידות של מ"מ. זוהי בדיקה פשוטה ומהירה ולכן מומלצת לבצעה בכל עין עם חשד לדלקת קרנית\לחמית . הכלבים מייצרים בין 15 ל25  מ"מ נוזל דמעות לדקה מתחת לזה יש לחשוד בתסמונת העין היבשה


צביעה של העין: פלואורסין הינו צבע מיוחד שצובע כיבים (פצעים) על גבי העין  ,כאשר העין יבשה היא חשופה לפגיעות ולכן כאשר אובחן באמצעות מבחן ייצור דמעות כי העין יבשה יש סיכוי גבוהה לפגיעה של העין . על מנת לבדוק האם העין נפגעה עקב התייבשות של העין יש לצבוע את העין בצבע פלורסין. מטפטפים טיפות פלורסין לתוך העין ולאחר מכן מכבים את האורות ומאירים את העין באור אולטרא סגול, במידה והעין זוהרת  זהו סימן להימצאות של כיב . חשוב מאוד לטפל גם בכיב לפני שיהיה מאוחר מידי ויש סיכוי גבוה לאיבוד של העין.


טיפול:


א. ציקלוספורין (טיפות עיניים) :זוהי התרופה הנפוצה ביותר לטיפול בתסמונת העין היבשה , התרופה מכילה חומר מדכא מערכת חיסון , כאמור הסיבה הנפוצה לתסמונת העין היבשה הינה בשל תקיפת מערכת החיסון את בלוטת הדמעות, לכן הטיפול לתסמונת העין היבשה מתרכז בהחלשת  מערכת החיסון  . לצערנו אין החלמה ולכן הטיפול הוא לכל החיים.  ניתן לראות הטבה רק כחודשיים מתחילת הטיפול.  הבשורה הטובה היא כי טיפול ממושך יביא גם להתחדשות הקרנית ושל בלוטת הדמעות.


ב. דמעות מלאכותיות: מהוות תחליף לדמעות המכילות את החומרים הקיימים בדמעות של כלבינו תפקיד הינו לתת את המענה לחוסר ייצור הדמעות עד שייצור הדמעות ישתפר במתן ציקלוספורין.


ג. TACROLIMUS. (טיפות עיניים) : הינו קו הגנה שני הניתן במקרים של עין יבשה שאינם מגיבים לטיפול בציקלוספורין חומר זה מבוסס על אותו מנגנון של ציקלוספורין שהוא החלשת מערכת החיסון מדור חדש (ניתן להשיג במרפאתנו).


ד. בכל מקרה של תסמונת העין היבשה מומלץ טיפול אנטיביוטי ו\או אנטי-דלקתי גם אם העין לא נצבעה בפלורסין .