סקביאס
03-5403368

מידע

סקביאס

מאת: ד"ר מיכל רייך, וטרינרית, מרכז וטרינרי רמת השרון

 

סקביאס היא מחלה מגרדת מאד בכלבים הנגרמת ע"י אקרית sarcoptes scabiei  . אקריות אלו קטנות מכדי שנוכל לראותן בעין , הן חופרות מחילות תחת העור וגורמות לגרד עז , אדמומיות וגלדים במיקומים האופיניים: קצות האוזניים, מרפקים, עקבים, בית חזה ובטן. בנגיעות גבוהה הן עשויות לגרום ללקויות עור על פני כל הגוף.


אקריות בוגרות יחיו  3-4 שבועות בתוך עור הכלב המארח, יזדווגו וייצרו דורות המשך שימשיכו את גלגול חייהן ע"ג הכלב.
תנועת האקריות על פני העור מגרדת מאד ובנוסף התנחלות האקריות והביצים בתעלות בעור מעוררת תגובת אלרגית מסיבית שהיא מגרדת אף יותר.
האקריות מעדיפות עור נטול שיער ולכן יתמקמו בקצות האוזניים, מרפקים ובטן, פיזור שיכול להידמות לדפוס הנראה גם באלרגיה סביבתית (אטופי) ובאלרגיות למזון. ולכן הרבה פעמים בזמן שהווטרינר יעשה בירור לגרד או יחשוד באלרגיה הוא יעשה מגרד עור לאקריות או פשוט ייתן טיפול יעיל כנגד אקריות כאמצעי זהירות.
Sarcoptes scabiei אמנם יכול להדביק גם חתולים ואנשים אך ההדבקה במאחסנים אלו היא קצרת מועד והן לא יצליחו לקיים עצמן לאורך זמן .

בחתולים ישנה אקרית אחרת וקרובה שיכולה להדביק אותם בהדבקה דומה וממושכת. אקרית זו היא ה notoederes cati

 

הטיפול בשני סוגי האקריות הוא דומה.
הוטרינר יאבחן נגיעות בסקביאס על ידי ביצוע מגרדי עור ממספר מקומות בגוף הכלב ובדיקת המשטחים תחת מיקרוסקופ.
לרוע המזל , בכלבים רבים שאכן נגועים לא ימצאו אקריות במגרדי העור משום מהרבה פעמים ישנו מספר קטן של אקריות שגורמות גירוד עז.
אם ישנו חשד לנגיעות בסקביאס – מתן טיפול עשוי להיות הדרך היחידה לאבחן ולרפא את הכלב מהן.


נגיעות בסקביאס מידבקת מאד ויכולה לעבור מחיה לחיה ולאדם . כל הכלבים הנוספים בבית בו יש כלב נגוע, צריכים להיות מטופלים גם כן בלי קשר להיותם סימפטומתיים. אקריות יכולות לשרוד רק תקופה קצרה מחוץ לכלב , יחד עם זאת כדי לוודא פתרון הבעיה ולמנוע הדבקה מחדש יש לנקות היטב את אזור המחיה ומקומות הרביצה של הכלב.
אם אנשים במשפחה של כלב נגוע מתגרדים או סובלים מבליטות אדומות מגרדות בעור הם צריכים לפנות לרופא.


הטיפול עשוי להיות כרוך לפעמים בגילוח הפרווה בכלבים ארוכי שיער.
תמיסות לטבילה לעתים הוטרינר ימליץ על שימוש בתמיסות כנגד טפילים לטבילת כל עורו של הכלב מדי שבוע. זוהי גישה וותיקה וכיום משתמשים בה פחות מאחר וקיימים תכשירים יעילים אחרים ופשוטים לשימוש


טיפול בתרופות:

  • תרופות בתכשירים ממשפחת האיזואקסזול – אלו תכשירים חדשים יחסית כגון ברבקטו, סימפריקה, נקסטגרד, המיועדים לטפל בקשת רחבה של טפילי עור כולל פרעושים וקרציות וגם יעילים מאד כנגד אקריות שונות כולל הסקביאס מנה אחת יעילה.
  • מוקסידקטין – מצוי בתכשיר אדוונטג' מולטי , תכשיר המשמש כנגד טפילים חיצוניים כולל פרעושים קרציות ואקריות. ניתן בטפטוף ע"ג העור. מנה אחת יעילה .
  • איברמקטין – תרופה הניתנת בזריקה מדי שבוע - שבועיים . נדרשים 1-4- טיפולים להכחדת הטפיל. זו תרופה שהיה מקובלת לתת בעבר אך כיום יש תכשירים יעילים יותר.ישנם כלבים בעלי רגישות (בעלי מוטצית MDR1) להם אסור לתת תכשיר זה.

לא משנה מהו הטיפול הנבחר, הכלב המטופל עשוי להישאר מדבק בשבועיים – ארבעה שבועות לאחר תחילת הטיפול ויש להקפיד להפרידו מחברת כלבים אחרים.

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות אלינו,
מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה
03-5403368