סניליות / שיטיון בכלבים וחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

סניליות / שיטיון בכלבים וחתולים

מאת: ד"ר דורון נרי, וטרינר

סניליות / שיטיון בכלבים וחתולים (C.D.S)- בשמה המדעי: canine cognitive dysfunction (C.D.S) C.D.S היא מחלה הנובעת משינויים פיזיולוגיים וכימיים המשפיעה על פעילות המוח בבעלי חיים מבוגרים. 60 אחוז מהכלבים בגילאי 10 עד 16 סובלים מ- C.D.S. מכיוון שתוחלת החיים של חיות מחמד עלתה מאוד בשנים האחרונות, רואים יותר ויותר בע"ח עם C.D.S. ל- C.D.S סימנים רבים ושונים, לרוב ההבחנה נעשית תחילה בבית על ידי הבעלים. בין סימני ה- C.D.S שנצפים בחיות מחמד ישנם:

 

    בלבול, איבוד זיכרון, שינויים באופי, הליכה ללא מטרה בבית, הליכה במעגלים. נתקעים בבית בפינה או על יד הרהיטים.

  •     התנהגות חרדתית: יללות ונביחות ללא סיבה
  •     קושי במציאת דלת הבית או את קערת המזון שלהם
  •     לא מגיבים לשמם או לפקודות בסיסיות
  •     שוכחים את הסיבה שלשמה רצו לצאת מהבית
  •     דורשים פחות תשומת לב ולא מתרגשים כל כך לראות את הבעלים שלהם
  •     שינה פחותה בלילה
  •     חוסר שליטה על מתן צואה ושתן, מראים פחות רצון לצאת לטיולים בשביל הצרכים

 

מכיוון שבעלי חיים מבוגרים מפתחים יותר בעיות בריאות עם הגיל, ישנם שינויים הקשורים לבעיות פיזיולוגיות רפואיות, כגון: כאבי פרקים, כאבי שיניים, בעיות הורמונאליות, בעיות בתפקודי כבד, כליות וכדומה. על כן, לפני שמאבחנים C.D.S כדאי לבדוק את בעל החיים אצל וטרינר כדי שישלול בעיות רפואיות אחרות. הדבר נעשה על ידי בדיקה פיזית, נוירולוגית ובדיקות דם. מה ניתן לעשות בשביל לעזור לבעלי חיים "סניליים"?

 

  1.     תזונה- לתת מזון באיכות גבוהה המיועד לכלבים זקנים, אוכל senior. בסוגי מזון אלה ישנם רמות גבוהות של ויטמין E, חומרים נוגדי חמצון וכן חומרים העוזרים לפעילות הפרקים. למזון senior יש נאכלות וטעימות גבוהה.
  2.     טיפול תרופתי- התרופה הטובה ביותר ל-C.D.S היא ה- selageline שהיא התרופה הנפוצה ביותר לשימוש במחלה המאושרת על ידי רשות התרופות האמריקנית F.D.A במרבית המקרים 75% רואים שיפור בסימנים הקליניים תוך מספר שבועות מתחילת הטיפול. התרופה משפרת את ההולכה העצבית במוח ומורידה רדיקליים חופשיים (שעושים נזקים במוח). תרופה נוספת היא תרופת הויויטונין המספקת אספקה טובה יותר של חמצן למוח של בעלי חיים זקנים.
  3.     טיפול נפשי- תשומת גדולה יותר לבעל החיים, לספק הרבה גירויים חדשים כגון צעצועים ולא לעשות שינויים דראסטיים העלולים לגרום לחרדה.

 

אם נעקוב אחרי ההוראות לעיל, במקום שבעלי חיים סניליים יחיו חיי סבל ובדידות, הם יוכלו לחיות חיים מלאים יותר ומאושרים.