מאת: ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.
עם התקדמות הרפואה הווטרינרית ועליית הסטנדארד הטיפולי גדלה גם אוכלוסיית הכלבים המבוגרים והגריאטריים, בדומה לעליית תוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה האנושית. כמו אצל בני האדם, גם כשחיות המחמד מזדקנות חלה ירידה בלתי נמנעת בתפקוד כלל מערכות הגוף, ובכלל זה גם במוח. כלבים נחשבים גריאטריים כשהגיעו לגיל המהווה לפחות 75% מתוחלת החיים הצפויה לגזע - ברוב הכלבים מדובר בגיל 10-13. חשוב להדגיש שלא כל הכלבים שעברו נקודת ציון שרירותית זו בהכרח יראו סימני סניליות או דמנציה. כלבים רבים נראים בריאים לגמרי מבחינה מנטאלית עד גיל מאוחר ונשארים צלולים אפילו עד לסיום תוחלת החיים הטבעית שלהם. עם זאת, לא כל הכלבים כה ברי מזל והם מראים סימנים של התדרדרות הדרגתית, קוגניטיבית ומנטאלית, הקרויה Cognitive Dysfunction Syndrome.
מהם הסימנים לסניליות בכלבים?
למרות הבדלים גדולים במידה ובעוצמת התסמינים בכלבים שונים, הסימנים הקלאסיים לסניליות כוללים:
· ירידה ברמת הפעילות
· עלייה בכמות שעות השינה
· ירידה בתגובתיות לפקודות, עד כדי חשד לחירשות
· חוסר עניין בסביבה
· בלבול וחוסר התמצאות
· חוסר יכולת לזהות אנשים מוכרים
· עלייה בצימאון
· התנשפויות
· ירידה בתיאבון או קושי באכילה
· אובדן שליטה על הסוגרים או עשיית צרכים בבית בכוונה
· עצבנות יתר או נביחות ללא סיבה נראית לעין
· חוסר מנוחה/שיטוט בבית, בעיקר בשעות הלילה
· קושי בתנועה (למשל, מדרגות)
לא כל הכלבים מראים את כל הסימנים הנ"ל, אולם ככל שקיימים יותר סימנים מהרשימה החשד ל-Cognitive Dysfunction עולה. חשוב לציין שמחלות אחרות עלולות לגרום לתסמינים דומים, לפחות בחלקם, ולכן נדרשת התייעצות עם וטרינר ובדיקות מתאימות לפני הגעה לאבחנה של סניליות.
מה הגורם למחלה בכלבים?
שינויים פתולוגיים במוח של כלבים עם סניליות דומים מאוד לאלו של בני אדם הסובלים מאלצהיימר, וכוללים משקעים של חלבון מסוג ביתא-עמילואיד. קיים מתאם בין כמות השינויים הפתולוגיים במוח וחומרת התסמינים הקליניים. לא ברור מה גורם לפתולוגיה מלכתחילה אולם נראה שיש לכך בסיס תורשתי וכן השפעה של גורמים סביבתיים שונים.
מה אפשרויות הטיפול?
תוכנית הטיפול תכלול מרכיבים תזונתיים, סביבתיים ותרופתיים:
תזונה – תוספת של אנטי-אוקסידנטים וחומצות שומן אומגה-3 מפחיתה את הסימפטומים ומשפרת תפקודים קוגנטיביים. מחקרים הראו כי מזון מסוג Hill's Science Diet B/D משיג תוצאות אלו אצל כלבים הלוקים בסניליות בתוך 2-8 שבועות מתחילת השימוש.
סביבה/התנהגות – במחקרים קליניים הוכח כי העשרה סביבתית, ביחד עם תזונה נכונה כאמור לעיל, משפרת את יכולת הלמידה והתפקוד של כלבים באופן משמעותי. צעדים מומלצים:
· שמירה על שגרת יום קבועה כולל ארוחות, טיולים ופעילויות אחרות.
· הימנעות מהזזת או שינוי מיקום של רהיטים או חפצים של הכלב (מיטה, כלי אוכל וכולי). להשאיר מעברים ומקומות רביצה של הכלב פנויים מחפצים או מכשולים.
· לשחק עם הכלב כ-30 דקות בכל יום (בתנאי שמצבו הפיזי מאפשר זאת) – משיכת חבל, זריקת כדור וכולי.
· כמה שיותר פעילות גופנית, ככל שניתן מבלי להגזים ולעייף את הכלב יתר על המידה.
· לבלות "זמן איכות" עם הכלב ולחזק את הקשר איתו.
· בכל אינטראקציה עם הכלב יש לפעול לאט ובסבלנות. אם הכלב מפתח תסכול במהלך המשחק/אימון עדיף לעשות הפסקה ואולי אף לתת עוגייה או צ'ופר כדי להרגיעו.
· לא לתת לכלב להסתובב לבד בחוץ שכן הוא עלול ללכת לאיבוד.
טיפול תרופתי – תרופה בשם ויויטונין (propentofylline, vivitonin) מגבירה את זרימת הדם והחמצן למוח ועוזרת לשפר את תפקודו. את התרופה נותנים באופן יומי קבוע.
אם אתם חושדים שהכלב שלכם לוקה בסניליות, או מראה לפחות כמה מן הסימנים הנ"ל, אנא פנו לווטרינר להתייעצות.
וטרינר הרצליה
וטרינר רמת השרון
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון