המושג "סכיזופרניה" בחתולים עלול להעלות בפניכם מבט של תמיהה, או אפילו צחקוק, היות ואנו לא רגילים לחשוב על מחלות או הפרעות נפש כאלו בהקשר של בעלי-חיים. הפרעה זו, אשר בשפה המקצועית נקראת "היפראסטזיה חתולית", היא למעשה הפרעה התנהגותית רצינית ובכתבה זו נדון בה, בהשפעותיה ודרכי הטיפול המומלצות.
מאת: נטע כפרי, אסיסטנטית ועורכת תוכן במרכז הווטרינרי רמת-השרון והרצליה
סכיזופרניה, או סינדרום היפראסטזיה חתולית הינה מחלה אשר גורמת לרגישות יתר בעור, בעיקר באזור עמוד השדרה ובסיס הזנב, והמאופיינת על-ידי רמות שונות וקיצוניות של התנהגות מוזרה המופיעה בחתולים. אמנם כמעט כל החתולים מתנהגים מוזר מדי פעם (בהייה / רדיפה אחר דברים שאינם שם, התרוצצות ובריחה ללא סיבה נראית לעין ועוד) , אך במקרים קיצוניים התנהגויות אלה עלולות להפריע לתפקוד נורמלי של החתול ובכך עלולות להתאים להיפראסטזיה.
סינדרום זה גם ידוע בתור "סינדרום העור המתגלגל", כיוון שאותה רגישות עלולה לגרום לעקצוצים ו"קפיצות" של שרירי הגב של החתול, להתנהגות תזזיתית ולתופעות גופניות אחרות היכולות אפילו להיראות כאילו החתול עובר התקף כלשהו. עם כל זאת חשוב לזכור כי התופעה היא מאוד נדירה, אך במקרים בהם חתול סובל ממנה – ישנם מספר דרכים וטיפולים אשר יביאו להקלה במצב.
מה גורם להיפראסטזיה חתולית?
לצערנו, כמו במקרי סכיזופרניה אצל בני אדם, לא נמצאה עדיין סיבה מוכחת הגורמת למחלה זו. ישנם וטרינרים התומכים בסברה כי גנטיקה ותזונה לא מתאימה הינם גורמים התורמים להתפתחותה של היפראסטזיה, אך עדיין אין סיבה אחת שניתן להצביע עליה.
כמו כן, מומחים רבים מסכימים כי מצבי חרדה קיצונית וגורמי לחץ שונים עלולים להביא לשינויים במאזן הכימי במוח, ובכך לגרום להופעה של התנהגות אגרסיבית, שגם היא מאפיינת את המחלה.
מהם הסימפטומים?
חלק מהסימפטומים המוצגים במחלה לעיתים מקושרים בשוגג למחלות / הפרעות אחרות, או מקוטלגים כהתנהגות אגרסיבית "פשוטה". עקב כך, חשוב שנדע מה הם הסימפטומים המזוהים עם היפראסטזיה-
• התכווצויות / עוויתות שרירים (באופן ספציפי באזור הגב והזנב)
• אישונים מורחבים מאוד בשעת לחץ
• שינויים קיצוניים ולא ברורים במצב הרוח, כולל "התקפים" של התנהגות היפראקטיבית או אגרסיבית
• תוקפנות עצמית כלפי הזנב ואזורים שונים בגוף (נהימות, יללות, ונשיכות כלפי איברים שונים)
• התעסקות אובססיבית (ליקוק, לעיסה, גירוד) הגורמת לאיבוד שיער באזורים שונים בגוף
• רגישות יתר בזנב ועמוד השדרה
• התנהגות "מאנית" – התרוצצות לא רגילה, התנהגות מפוחדת ללא סיבה, יללות מצוקה והזיות.
גורמי לחץ המזוהים עם הופעת היפראסטזיה
כפי שצוין, עד כה לא נמצאו סיבות מדעיות מוכחות הגורמות להופעת הסינדרום. יחד עם זאת, ישנם מספר גורמי לחץ אשר מקושרים להופעה ראשונית או החמרת מצב היפראסטזיה קיים –
• מעבר למקום מגורים חדש
• חשיפה לבני בית חדשים (אנשים או בעלי-חיים)
• תסכול ושיעמום קיצוניים
• כאב פיזי לא מאובחן
• טראומה פיזית או נפשית (הגורמת לחרדה)
• חשיפה לחומרים נרקוטיים כגון חומרי הרדמה לניתוח, תרופות הרגעה לא מתאימות וכדומה.
כיצד מאבחנים ומטפלים בבעיה?
היות והסיבות למחלה לא ברורות לנו, תהליך האבחון מתרחש בצורה של אלימינציה – שלילת אפשרויות. הווטרינר שלכם יערוך מספר בדיקות בכדי לשלול בעיות פיזיות (לעיתים גם נמליץ על בדיקות דם, עור, ביופסיות ואף רנטגן). במקרים מסוימים, ישנו קושי לעשות את ההבחנה בין הפרעה חרדתית להיפראסטזיה. לכן, במצבים אלו לפעמים יומלץ לנו לנסות טיפול תרופתי לתקופה במינונים שונים בכדי לראות אם יש שיפור.
במידה ואין שום בעיה פיזית מתחת לפני השטח, טיפול תרופתי לא עזר ואנו ממשיכים להבחין בסימפטומים ההתנהגותיים הרלוונטיים, ניתן לאבחן או להעריך כי מדובר בהיפראסטזיה חתולית. הטיפול בבעיה לרוב יתחיל מהורדת גורמי הלחץ בחייו של החתול שלנו. לדוגמא, מניעת שעמום על-ידי משחקים ו"זמן איכות" לעיתים קרובות יותר. כמו כן חשוב לזכור שאין להעניש את חתולינו על הצגת הסימפטומים, אפילו אם מדובר בלעיסה עצמית או אגרסיה – כיוון שכך אנו רק נעצים את תחושת הפחד והחרדה שלהם.
במקרים בהם שינוי באורח החיים לא אפקטיבי או במקרים קיצוניים במיוחד, ניתן לפנות לטיפול תרופתי נוגד חרדה או דיכאון ולעיתים אפילו תרופות אנטי-אפילפטיות. תרופות אלו נועדו ברובן להעלות את רמת הסרוטונין במוח והן ידועות ביכולתן להחזיר את המאזן הכימי למצב נורמלי, מה שבעקרונו אמור להפחית את סימני המחלה בחתולכם. טיפול תרופתי הוכח כשיטה יעילה מאוד לטיפול במצבי היפראסטזיה חתולית, אך חשוב לדעת כי זו איננה שיטת ריפוי. ישנה סבירות שבכדי לשמור ולשמר את איכות חייו של החתול, הוא יצטרך להמשיך ולקבל את אותן תרופות לשארית חייו.
אין ספק שקיומן של הפרעות נפש אצל בעלי-החיים שלנו היא דבר משונה מאוד להתרגל אליו. וכשמדובר בחתולים, הידועים בכך שבעיות ההתנהגות שלהם יכולות להקשות מאוד על חיינו, הדבר אף יכול להפוך למפחיד ומייאש. אך אל לנו לשכוח כי כפי שלא היינו מתייאשים מבן משפחה, אין צורך לעשות זאת עם חברינו על ארבע.
עולם הווטרינריה המודרני מתפתח ללא הפסקה, וכל יום אנו מגלים עובדות חדשות על עולמם הפיזי והנפשי של חתולינו. קדמה זו מאפשרת לנו לפתח וליישם דרכי טיפול שונות ומגוונות, ולפתור אפילו את המצבים אשר נראים כבלתי אפשריים. אצלנו, במרכז הווטרינרי רמת-השרון והרצליה, נשמח לייעץ ולעזור בהערכת המצב של חתולכם, בכדי לוודא שהבעיה מאובחנת כראוי וניתן לו הטיפול הטוב ביותר.
לשאלות בנושא זה, או כל נושא אחר – אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל זמן
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון