מאת: הגר ספיבק – מנהלת מרכז וטרינרי רמת השרון
כאב נחשב תוצאה של מחלה או פגיעה בגוף. אלא שישנם מצבים בהם הכאב עצמו הופך ל"מחלה" בפני עצמה עם השפעות מרחיקות לכת משלו. במצבים אלה מופנות חיות המחמד הסובלות מן הכאב למרפאות כאב המיוחדות לנושא זה, ואשר תפקידן לסייע בשיכוך הכאב.
במרפאת כאב עובד צוות רפואי וטרינרי אשר עבר התמחות בטיפול בכאב על כל צורותיו ומקורותיו השונים. המרפאה איננה מטפלת בשורש הבעיה הגורם לכאב (לכך יש את הווטרינר הפרטי) אלא פועלת לשיכוך והפחתת הכאב עצמו, כגון פיזיותרפיה, הידרותרפיה, שיקום, תרופות להפחתת דלקת ונפיחות, טיפול התנהגותי (פסיכולוגי) ,דיקור ועוד.
על מנת לטפל בכאב בדרך היעילה ביותר נערכת לכלב אבחנה מעמיקה לגבי מקור הכאב. ומכאן נכנס לתמונה בעליו של הכלב - בעלי כלבים המזהים סימנים מקדימים של חולי או כאב בכלביהם, לא יהססו לבוא וילכו לבדיקה אצל וטרינר, גם כשזה דורש טיפול יקר, הם רוצים לדאוג שכלבם לא יסבול. חשוב להיבדק מוקדם ככל שניתן כדי למנוע סבל מיותר ולמנוע סיבוכים בהמשך.
בעל הכלב צריך להיות עקבי ויסודי לגבי ההיסטוריה הרפואית של הכלב, למשל היכן הוא מתמקד, למשל מתי התחיל הכאב, באיזו תדירות וכו', כדי שהווטרינר יוכל לאבחן בצורה מדויקת ולהציא את הטיפול המיטבי.
סוגי כאב
א) כאב אקוטי וחד
ב) כאב כרוני
ג) כאב הנובע מגידול סרטני
ד) כאבי מפרקים
1. כאב אקוטי וחד
בדרך כלל מקורו מטראומה, פציעה או מחלה פנימית אקוטית, למשל, בכלבים מגזע קטן רואים מקרים של פריצת דיסק, וכל תזוזה של גוף הכלב גורמת לו לכאב חד ואף לצרחות של כאב. הטיפול הניתן במקרים של פריצת דיסק חריפה הוא בדרך כלל ניתוח ולאחר מכן טיפול פיזיותרפיה.
2. כאב כרוני
סימנים לכאב כרוני יכולים להתבטא במספר אופנים: שינוי התנהגותי – חוסר רצון לזוז, קושי בקימה מרביצה להליכה, "חשש" לעלות או לרדת מדרגות, ירידה בתיאבון
(כאבי שיניים,דלקת חניכיים חריפה), עייפות.
3. כאב הנובע מגידול סרטני:
סרטן משבש את מבנה הרקמה הפגועה או לוחץ עליה וגורם לכאב למשל: גידולי עצם או בשמם המדעי: אוסטאוסרקומה, מופיעים לרוב בכלבים מגזע גדול. הגידולים מופיעים בעצמות הארוכות ובאזורי המפרקים. אלו הם גידולים כואבים מאוד המלווים בצליעה. בצילום רנטגן ניתן להבחין בתהליך של הרס העצם באזור הגידול . אבחון סופי נעשה ע"י שאיבה של נוזל העצם ובדיקה מיקרוסקופית ואף ביופסיה. במידה והבדיקה יוצאת חיובית לסרטן מסוג זה יש להסיר במיידית את האזור הסרטני (לפעמים מדובר בקטיעה מלאה של האזור הפגוע) ולהתחיל בטיפולים כימותרפים.
על מנת למנוע כאב מיותר באזור הנגוע – ניתן להשתמש במשככי כאבים המגיעים בצורת שונות – זריקות, כדורים, פאץ' עורי ועוד.
4. כאבי פרקים:
פרקים עומדים בעומס רב במהלך החיים, ולכן עם הגיל מופיעות בעיות שונות בהם כמו – שחיקת סחוס. משקל עודף הוא גורם סיכון להתפתחות או להחמרה של דלקות פרקים. הסימנים כוללים צליעה, ירידה בפעילות, קושי בטיפוס במדרגות והידלדלות של השרירים סביב האזור הכואב.
ברבים מהגזעיים הגדולים כגון, רועה גרמני, ישנם בעיות מפרקים עוד בגיל צעיר למשל : היפ דיספלאזיה. עם השנים, הכאב נעשה יותר חזק עד כדי כך שהכלב לא מסוגל לעמוד על רגליו האחוריות, ובשל כך השרירים נחלשים ומתנוונים. כלבים בגיל הזקנה סובלים מדלקות ניווניות של פרקים ועצמות– אוסטאוארתריטיס.
המאמר הנ"ל נכתב על מנת שבעלי כלבים ישימו לב לסימפטומים וכאבים אצל כלבם בהקדם האפשרי, על מנת למנוע סיבוכים בהמשך. זכרו, אבחנה מוקדמת שלכם וביקור אצל הווטרינר לפחות פעם בחצי שנה יכולים למנוע סבל ולהאריך את חייו של כלבכם האהוב.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון