מאת: ד"ר דורון נרי וד"ר דליה רוזנבאום
אחת התכונות המדהימות אצל רוב החתולים זו יכולת התמרון ושיווי המשקל שלהם. מי לא ראה חתול עושה פרסה על מעקה באורך עשרה ס"מ ובגובה שתי קומות ויוצא מכך בשלום? יחד עם זאת אנחנו, הוטרינרים, רואים גם את אלה שנכשלו ונפלו.
ממדי התופעה אינם נפוצים אך אנו במרכז הוטרינרי רמת השרון רואים לפחות חמישה עד עשרה מקרי נפילת חתולים מגובה רב בשנה.
ברוב המקרים הבעלים עדים לנפילה עצמה, יורדים לקומת הקרקע ומוצאים את החתול המום בשיחים. במקרה זה החתול מובא מיידית למרפאה. ישנם גם מקרים בהם הבעלים חוזרים הביתה שעות לאחר הנפילה ומוצאים את החתול במקום הנפילה או סמוך אליו. יש חשיבות רבה למהירות ההגעה למרפאה ורצוי להגיע כמה שיותר מהר.
אחד המקרים הזכורים לי במיוחד הינו קורנליוס, חתול שחור בן חמש אשר החליט לקפוץ מגג ביתו. קורנליוס הגיע למרפאה במצב טוב יחסית עם שבר ברגל אחת.
קורנליוס יוצב ולאחר מכן גובס. שלב ההחלמה ארך מספר חודשים. מספר חודשים אחר כך, בערב גשום, קורנליוס שוב הגיע למרפאה, הוא שוב קפץ מן הגג והפעם נפגע בכמה גפיים ונראה במצב כללי פחות טוב. גם הפעם הוא יוצב והוכנסו מספר פינים (מעין מסמרים) לייצב את רגלו. לאחר ביקורות אין ספור וחבישות קורנליוס החלים (וכבר לא עושה תצפיות מן הגג).
קצת ברצינות...
השמועה הנפוצה על כך שהחתול נוחת על רגליו היא נכונה בחלקה. הוא אכן נוחת על רגליו בהנחה שיש לו מספיק גובה נפילה להסתובב ולהגיע לעמדת הנחיתה הרצויה. מה שפחות נכון זה שהחתול ממשיך ללכת לדרכו...
חתולים סופגים חבטות עזות בגפיים ובשאר חלקי הגוף. בנפילה ישנם מקרים המסתיימים במוות ומלבד זאת קיימות פציעות רבות אחרות המסכנות חיים גם הן.
הפציעות האופייניות בתאונות כאלה הן:
- פציעות החיך העליון
- שברי לסת ( בעיקר תחתונה)
- שברי גפיים מרובים.
- קריעת שלפוחית.
- דימום פנימי כתוצאה מקרעים באיברים כגון טחול\כבד.
- קרע בדרכי הנשימה והתפתחות אויר בבית חזה.
הטיפול:
הטיפול הראשוני מתבסס על ייצוב החתול. הייצוב כולל הכנסת קטטר ורידי ומתן נוזלים, הרגעה ומשככי כאבים במידת הצורך. אם החתול יציב מספיק חשוב לבצע צילום של בית החזה וחלל הבטן על מנת לאתר מצבים כגון קרע בדרכי הנשימה, דימומים בחלל הבטן ועוד. רק לאחר שהחתול יציב מבחינה נשימתית והוא אינו בהלם ניתן לבצע צילומים להערכת שברים אם קיים חשד בהם.
ברוב המקרים לאחר התגברות על ההלם הראשוני ומתן משככי כאבים ניתן להתגבר על הפציעה ולהחלים.
חשוב מאוד להקפיד ולעקוב אחר החתול בבית למשך ארבעים ושמונה השעות שלאחר הנפילה . בכל מקרה של התדרדרות המתבטאת באפטיות, חולשה, הקאות, חוסר תגובה – יש ליצור קשר עם המרפאה הוטרינרית בהקדם.
מסקנות:
כמו בכל הפציעות הכי חשוב לנסות למנוע מאשר לטפל.
קשה מאוד לבקר את תנועותיו של החתול מחוץ לבית אבל אם החתול ידוע בחיבתו לטיפוס על הגג- יש לנסות למנוע את הגעתו לכך ובאותו אופן למנוע גישה למעקה הבית.
בהצלחה!
וטרינר הרצליה
וטרינר רמת השרון
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון