ניקוי שיניים בכלבים – תסריט פנימי ל-YouTube
03-5403368

מידע

כתבות

ניקוי שיניים בכלבים – תסריט פנימי ל-YouTube

מאת: ד"ר ערן גרין וד"ר דורון נרי / וטרינרים

קריין: שלום לכל צופינו. היום נצפה בניקוי שיניים בכלב. ניקוי שיניים הינו פרוצדורה שגרתית, אך חשובה מעין כמותה לבריאותו של כלבנו ולאיכות חייו.

את הסרטון ניתן למצוא בעמוד הסרטים שלנו

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

לפני שניגש לפרוצדורה עצמה נתבונן בדגם זה המדמה פה של כלב. בגדול – פה הכלב דומה מאוד במבנהו ובנוסחת שיניו לפה שלנו – בני האדם. לכלב 42 שיניים המחולקות ל- 4 קבוצות עיקריות: חותכות, ניבים, קדם טוחנות וטוחנות. השן בנוייה ברובה מחומר הקרוי דנטין ומצופה באמייל. האמייל מעניק לשן את חוזקה ואת פני השטח החלקים שלה. שתי תכונות אלה: חוזק ופני שטח חלקים חשובות ביותר לתפקודן של השיניים ולשמירה על בריאותן. המעטה החלק מונע הצטברות של חיידקים העלולים להזיק לשיניים. כשהכלב או החתול אוכלים, שאריות מיקרוסקופיות של אוכל נדבקות על ובין השיניים, ועליהן מתחילים להתרבות חיידקים. שכבת האוכל והחיידקים נקראת עששת (Plaque). לאחר כ- 24-48 שעות מצטברים מינרלים מהרוק על העששת ונוצרת אבנית (Tartar). אבנית זו פוגעת בטקסטורה החלקה של השן, ובכך מאפשרת לחיידקים נוספים להיאחז ולאבן נוספת להצטבר – בתהליך המגביר את עצמו.


עוד ניתן לראות בדגם את החניכיים. חניכיים בריאות הינן ורדרדות. קו החניכיים נוגע בשיניים בצורה מושלמת ומכסה על שורשי השיניים. בפה בריא לא אמורים לראות את שורשי השיניים.


בצידו השני של הדגם ניתן לראות מה קורה בפיו של הכלב עם הצטברותה של אבן רבה. אבן שן יוצרת מטרד של ריח רע מפי הכלב – וזו בד"כ התלונה העיקרית שבעלים מעלים בפנינו, אולם כפי שניתן לראות בדגם, האבן גורמת לבעיות נוספות, משמעותיות הרבה יותר מריח. האבנית והחיידקים הרבים הכלולים בתוכה גורמים לדלקת חניכיים (Gingivitis), המתבטאת באדמומיות, כאב ונטייה לדימומים. עם החמרת הדלקת חלה נסיגת חניכיים ובעקבותיה חשיפת שורשי השיניים ובמצב מתקדם אפילו נשירה של שיניים בריאות. חשיפת השורשים (להראות בדגם) גורמת לכאב רב, עד כדי הפסקת אכילה. הבעיה בולטת במיוחד בכלבים זקנים, הסובלים בד"כ מבעיות כרוניות רבות. בכלבים אלה כאב שיניים עלול להיות 'הקש ששבר את גב הגמל' ולגרום להפסקת אכילה, הרגשה רעה מאוד של הכלב, רזון והתדרדרות במצבו.


השילוב של רמת חיידקים גבוהה האגורה באבן השן והנטייה המוגברת לדימומים בשל דלקת החניכיים עלול להוביל להתפשטות חיידקים דרך זרם הדם ושקיעתם באזור מסתמי הלב או הכליות, שם הם גורמים לבעיות בריאותיות קשות.
לאור כל האמור לעיל – שמירה על בריאות השיניים היא חיונית לבריאותו, לתפקודו ולאיכות חייו של כלבנו.
במהלך הבדיקה הרפואית השגרתית בודק הרופא גם את חלל הפה של בעל החיים וממליץ, בהתאם לרמת האבן ולמצב החניכיים על ניקוי שיניים. חשוב לציין כי אבן שן, מרגע שנוצרה, אינה ניתנת להסרה אלא בניקוי שיניים צחצוח שיניים והקפדה על תזונה הינם כלים יעילים וטובים בהפחתת הצטברות האבנית ובהאטת קצב ההצטברות, אולם לא מסירים אבן קיימת!

 

ניקוי השיניים הינה פרוצדורה המתבצעת בהרדמה מלאה. פרוטוקול ההרדמה במרפאתנו הינו פרוטוקול מתקדם, הנהוג במיטב המרכזים הוטרינריים בעולם וכולל שילוב של חומרי הרדמה במתן תוך ורידי וגז. כחלק משמירה על סטנדרטים רפואיים גבוהים, מוחדר לווריד הפציינט קטטר, דרכו יוזרקו חלק מחומרי ההרדמה, ודרכו יחובר בעל החיים המורדם לעירוי נוזלים, האמור לשמור על לחץ דם תקין בעת הפרוצדורה.


לאחר ההרדמה, ובטרם נחל בניקוי השיניים עצמו, מחדיר הווטרינר צינור לקנה הנשימה של הכלב. לצינור זה, הקרוי טובוס, שני תפקידים חשובים ביותר: האחד, הוא מבטיח מעבר אויר פתוח וכניסת אויר חופשית לבעל החיים במהלך כל הפרוצדורה. השני: מניעת שאיפה של נוזלים מזוהמים השוטפים את הפה במהלך ניקוי השיניים, דבר העלול לגרום לסיבוכים משניים, דוגמת דלקת ריאות שאיפתית. הדבר מתאפשר בזכות בלונית קטנה הנמצאת בקצנו של הטובוס. לאחר החדרתו, מנפח הווטרינר את הבלונית ובכך אוטם את החלל הנוצר בין דפנות הטרכאה לצינורית, פעולה המונעת כניסת נוזלים לטרכאה (להדגים ניפוח בלונית).


במהלך ניקוי השיניים אנו משתמשים במכשיר הקרוי סקיילר (scaler). מכשיר זה, המקובל גם בטיפולי שיננית בבני אדם, פועל על קולות אולטראסאונים. הויברציות המופקות ע"י המכשיר גורמות לפירור ולניתוץ האבנית ובכך להפרדתם מהשן. בנוסף, משפריץ הסקיילר בעת פעולתו מים, המסייעים בשטיפת האבנית ובמניעת התחממותו של המכשיר.


בעת הניקוי עובר הוטרינר באופן שיטתי שן אחר שן, קודם בלסת העליונה ולאחר מכן בתחתונה. תוך שהוא מקפיד לנקות את כל צידי השן, כולל אלה הפונים לפנים חלל הפה.


שיניים פגומות/מתנדנדות/רקובות/חשופות שורש נעקרות.


לאחר ניקוי השיניים עושים פוליש לכל השיניים. הפוליש הוא למעשה החלקה של פני השן מהשריטות המיקרוסקופיות שנגרמו ע"י הסקיילר.

 

בסיום הפרוצדורה אנו מעירים את הכלב. במקרים של אבנית רבה או דלקת חניכיים חריפה נמליץ על טיפול אנטיביוטי לאחר הניקוי. כמו כן, אנו ממליצים על צחצוח שיניים בתכשירים מיוחדים על מנת לשמר את מצב השיניים ולדחות את הניקוי הבא.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה