מסוכר לסיבים תזונתיים-
03-5403368

מידע

כתבות

מסוכר לסיבים תזונתיים-

מאת : ד"ר ניר אוחנה - וטרינר,  מרכז וטרינרי רמת השרון.

 

פחמימות הן מושג כולל, לכל חומר אשר מורכב ממולקולות של פחמן, חמצן ומימן.
כל הירקות והפירות מכילים סוגים של פחמימות, חלקן מאוד נעכלות (למשל בסלק), וחלק לא ניתנות לעיכול כלל (גזע עץ, למשל). ניתן למצוא פחמימות בעיקר בירקות, אך גם בשרירים, כבד, וחלב (לקטוז) יש פחמימות.
כלבים וחתולים יכולים לחיות ללא אכילה של פחמימות. זה מכוון שגופם יודע לבנות פחמימות מחומצות שומן חיוניות, אשר מקורם בבשר. אם זאת, אכילת פחמימות משפרת משמעותית את יכולת גופם לתפקד בשגרה.
מטרתן של פחמימות כמו גלוקוז, סוכרוז, לקטוז ועמילן הוא לספק אנרגיה למערכת העיכול. כאשר פחמימות אלה עוברת תהליך בישול, הנעכלות שלהן עולה משמעותית. למעשה, עמילן לא מבושל,יכול לגרום לשלשולים.
סיבים תזונתיים הן פחמימות מורכבות, אשר תפקידן הוא לשמור על הפלורה החיידקית במערכת העיכול.

 

משפחת העמילנים:

עמילן הוא פחמימה ארוכה ומורכבת אשר מכילה אלפי מולקולות של גלוקוז (הסוכר בדם).
תפקיד עמילן הוא לספק אנרגיה. אנזימים (עמילאזים) וחיידקים במערכת העיכול מפרקים את העמילן לגלוקוז, הוא נספג למחזור הדף. על מנת שכלבים וחתולים ינצלו את העמילן, יש לבשלו. אחרת, הוא יעבור תהליך תסיסה במעי הגס ויגרום לשלשול.
עמילן נמצא בכמויות גדולות בדגנים (אורז, חיטה, שעורה וכו.), וירקות שורש כגון תפוחי אדמה ובטטה.
לעמילן יש גם  תפקיד חשוב בשמירה על מבנה הכופתיות של אוכל היבש.

 

סוכרים (פחמימות פשוטות, די/טרי-סכרידים):

בשפה עממית, אנחנו חושבים כסוכר על ממתיק קפה או מרכיב חשוב בקינוחים.
אך בעצם, המושג "סוכר" מדבר על כל פחמימה פשוטה, כגון: גלוקוז, פרוקטוז ולקטוז (סוכר החלב).
סוכרים פשוטים ניתם למצוא ברוב הפירות, לכן יש  להן טעם מתוק (לצערנו..).
בניגוד לכלב, חתול לא רגיש לטעם המתוק של פחמימות, והוא מייצר את רוב הסוכר מחלבון. 
תפקיד הסוכר בגוף הוא לספק אנרגיה מיידית. לגורים למשל, הסוכר בחלב אם (לקטוז), הוא מקור האנרגיה החשוב ביותר. אך בשלב מאוחר יותר בחיים, לקטוז אינו חשוב כלל, ואף יכול לגרום לשלשולים ובעיות מעי.

 


משפחת הצלולוזים (לא, זה לא קשור לצלוליטיס):

צלולוז היא מולקולה גדולה מאוד אשר מורכבת מאלפי יחידות גלוקוז (סוכר פשוט), אשר מחוברים ביחד בקשרים מיוחדים וחזקים יותר מאשר הקשרים שנמצאים בעמילן. משפחה כוללת בין היתר: פקטין, ליגנין וסיבים אוליגוסכרידים. תפקיד הצלולוז הוא לעודד תנועתיות תקינה של המעי. כמו כן, אכילת סיבים בכמות מספקת משרה תחושת שובע. במחקרים שנעשו לאחרונה, נמצא כי צלולוז בריכוזים נכונים באוכל, הוא גורם חושב מאוד במניעת מחלות כגון: סכרת, השמנת יתר, שלשולים או עצירות.

 

פרוקטו-אוליגוסכרידים (FOS):

הם סוכרים אשר עוברים תסיסה במעי ומפורקים ע"י חיידקים לחומצות שומן.
תפקיד חומצות השומן בגוף הוא לדפן את המעי ולשמור על תאי המעי.
מעבר לכן, צלולוזים מזרזים גדילה של פלורת המעי, בעיקר של חיידקים "טובים".
בכך, החיידקים הטובים מונעים גדילה של חיידקים "רעים" אשר גורמים למחלות, ומשפרים את עיכול האוכל.

 

סיבים תזונתיים:
סיבים מסוג מנאנ-אוליגוסכרידים (MOS) ופסיליום עשוים מסוכרים ארוכים מאוד.

 

1. משפחת MOS:
כמו משפחת FOS, תפקידם הוא לעודד צמיחה של חיידקים "טובים" במערכת העיכול, הם מורכבים מגלוקוז ומאנוז. סיבים אלה בעיקר מעוכלים ע"י שמרים במערכת העיכול. שמרים האלה, שומרים על איזון אוכלוסיית חיידקים טובה, ומאזנים את מערכת החיסון.

 

    2.    פסיליום:

סיבים מסוג פסיליום עוזרים כאשר יש בעיות עיכול בעיקר כאשר מדובר על עצירות או שלשולים.
מקורם בעיקר בזרעים. תפקידם הוא ספיחת נוזלים והפיכתו לג'ל. ג'ל זה ממצק את הצואה ועוזר לה לצאת בקלות יותר (מדומה חומר סיכה). בכמויות גדולות מדי, פסיליום יכול לספוג את רוב המים במערכת העיכול - ובכך לגרום לעצירות. לכן, יש חשיבות רבה לכמות ותדירות מתן פסיליום.

 

לפרטים נוספים אנא צרו קשר עם המרכז הוטרינרי רמת השרון 03-5403368