מי לוקח את הכלב? המדריך המלא להתמודדות חיות מחמד עם פרידות וגירושין
03-5403368

מידע

כתבות

מי לוקח את הכלב? המדריך המלא להתמודדות חיות מחמד עם פרידות וגירושין

חיות מחמד זה דבר נפלא. כל כך נפלא למעשה, שבישראל ישנם היום מעל 380 אלף בעלי כלבים ומעל 260 אלף בעלי חתולים. רבים מבעלים אלו הם כמובן זוגות צעירים, זוגות נשואים ומשפחות, אשר רואים בחיות המחמד שלהם כבני משפחה לכל דבר ועניין. אך מה קורה אם התא הזוגי / משפחתי מתפרק? איך זה משפיע על בעלי החיים, ואיך נוכל לעזור להם להתמודד עם סיטואציה כל כך חדשה ולא פשוטה?


מאת: נטע כפרי, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת -השרון

 

על-פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כל זוג נשוי שלישי יתגרש במהלך 15 שנות הנישואין הראשונות. באופן טבעי, ניתן להניח שגם נתוני הפרידות של זוגות צעירים ולא נשואים הם גבוהים למדי. אם כך, במדינה שבה זוגות רבים גם ממהרים לאמץ יחדיו כלב או חתול (או אפילו שניים), במקרה של פרידה רבים יצטרכו להתמודד עם שאלת חיות המחמד ומה לעשות איתם.
לצערנו הרב, עם אותם נתוני פרידה וגירושין מגיעים גם אחוזי נטישה גבוהים, שזוהי בעיה כואבת ומצערת בפני עצמה. אך כפי שצוין, ישנם גם אחוזים גבוהים אשר רואים בחיות המחמד שלהם כבני בית ולכן לא ישקלו אפילו לרגע אופציה בה יוחזרו לכלוב, או יימסרו.  בכתבה זו, נדון בהשפעותיהן של פרידות על בעלי-החיים שלנו וכיצד ניתן להקל על סבלם במצבים כאלו.


"מריחים צרות"


אמנם לחיות המחמד שלנו אין מודעות אנושית, אבל יכולת ההבנה שלהם של רגשות, כוונות ומצבים גבוהה הרבה מעבר למה שהיינו מצפים. כלבים לדוגמא, מאוד רגישים לשינויים במצבי רוח וצורות דיבור ועל כן נוטים להגיב אליהם מיד. לדוגמא, במהלך ויכוח סוער בבית ישנם כלבים שיחלו לנבוח או לילל בעצבנות, לבכות או אפילו ילכו להתחבא בחדר אחר, כמו ילד שנבהל כשההורים שלו רבים. או כדוגמא נוספת - אם מישהו עוזב את הבית בסערה, הם עלולים להציג התנהגויות כמו חוסר שקט, יבבות או מבטים עורגים לכיוון הדלת, בציפייה שישוב. מחקרים הראו כי כלבים יודעים היטב להבחין אם אנחנו שמחים או עצובים, לחוצים או מתרגשים. הם "עולים" על סימנים כמו הבעות פנים, שינויים (אפילו קטנים) בטון הדיבור, ושפת גוף. הם אפילו יכולים להריח שינויים הורמונליים שמתרחשים בגוף שלנו בזמן לחץ! לכן, תקופות ארוכות של מתיחות או ריבים בבית יכולים בהחלט להשפיע על התנהגותו היום-יומית של כלבכם, והוא עלול אפילו להציג בעיות וחרדות אפילו לפני שהפרידה אפילו קרתה.


גם חתולים, על אף המוניטין האדיש שצברו לעצמם, מרגישים ומושפעים רבות ממתח ועצב של בעליהם. זכרו  -  כשאנחנו בלחץ, החתולים שלנו חווים אותו באותה מידה. וכמו בני האדם, ביטויי סטרס וחרדה של חתולים שונים ומגוונים – הם עלולים להפסיק להשתמש בארגז החול,  לפתח הרגלים אובססיביים, להיעשות תלותיים יתר על המידה, לאבד תיאבון ואפילו להיעשות אגרסיביים.
קשיים במערכת יחסים זוגית הם תהליך ארוך, ולפעמים מאוד קשה להתמודד איתו. בין אם מדובר בריבים ומתיחות, פרידה מתקרבת או שכבר קרתה – קשה מאוד למנוע "זליגה" של אותם רגשות לתחומי חיינו האחרים. ובמקרים בהם יש בעלי חיים בבית, מומלץ מאוד לנסות ולהרחיק מהם את אי הנעימות כמה שיותר. בדיוק כפי שהורים רבים בסתר ואחר כך מזכירים לילדם שהם עדיין אוהבים אותו, ככה אנו צריכים להתנהג עם חיות המחמד. להראות להם את אותה אהבה שקיבלו קודם ולא לערב אותם במצבים של צעקות או בכי, בכדי שלא יחושו פחד או חרדה כתוצאה מהמתחים שלנו.


טיפים להפחתת המתחים ומספר שאלות חשובות


• להניח את האגו בצד: אם קרתה הפרידה, ויש להחליט מי נשאר עם חיות המחמד, חשוב מאוד לדאוג לאינטרסים שלהן בלבד ולא להשתמש בהם ככלי. עלינו לשאול את עצמינו שאלות קשות (וכואבות) ולענות עליהן בכנות – מי היה המטפל העיקרי? מי נשאר בסביבה המוכרת של בעל-החיים? למי יש את היכולת הכלכלית והפנאי לטפל בו במשרה מלאה? רק כך נוכל לוודא שחייו של הכלב אינם מתהפכים מן הקצה אל הקצה.

 

• שימור שגרת החיים: עד כמה שניתן, מומלץ מאוד להמשיך את שגרת חייו של חברנו על ארבע. זמני התעוררות, האכלה, טיולים ומשחק. שמירה על קשרים עם אנשים / חיות אחרות שבעל החיים שלנו מורגל לנוכחותם. אם בעל החיים עובר אתכם דירה, הרגילו אותו אליה ולסביבה בהדרגה, דאגו להפוך את החוויה לנעימה ולא מלחיצה (ככל הניתן).

 

• היו ערניים לשינויי התנהגות:  איבוד תיאבון, אפאטיות, חוסר רצון לשחק או לצאת לטיול, שלשול וכדומה – אם כלבכם או חתולכם מציג סימנים אלו, יש להתייעץ מיד עם הווטרינר המטפל בכדי לוודא שלא מדובר בבעיה גופנית / מחלה. אך חשוב לזכור כי בין אם זו הבעיה או שמדובר "רק" בבעיה נפשית, הדבר דורש התייחסות וטיפול מהיר בכדי למנוע התפתחויות לא נעימות בהמשך.


• היעזרו בחיות המחמד, והם יעזרו בכם: מחקרים רבים הראו כי ליטוף בעלי חיים, שמיעת גרגור חתולים ואפילו הסתכלות ארוכה בעיניהם של בעלי החיים שלנו, מרגיעים ותורמים לבריאותנו. אותן אינטראקציות אצלנו אוקסיטוסין - "הורמון האהבה" (אשר מרגיע ועוזר בייצור והעמקה של קשרים רגשיים) ומנמיכים את קצב הלב ולחץ הדם. כמו כן, טיולים רגליים עם כלבכם יכולים לעזור לנקות את הראש ולהעלות את רמות האנרגיה שלכם.

מבחינת בעלי החיים – עוד זמן משחק, פעילות ואהבה יכולים להקל מאוד על סימפטומים של חרדה פחד. לכן אם ניקח זמן בשגרת היום-יום לבלות חיות המחמד שלנו, נוכל בהחלט להרגיע אותם ואת עצמינו בתקופות לחוצות ולא נעימות.

 

כפי שכל אדם שאוהב בעלי- חיים יוכל להעיד, חיות מחמד הן מאגר בלתי נגמר של אהבה וחיבה ללא תנאים. לכן, המחשבה של לוותר על חיה אהובה לטובת בן / בת זוג לשעבר יכולה להרגיש לפעמים כקשה מנשוא (ובמיוחד אם הפרידה הייתה בכעס וטינה גדולים).  לעיתים, אפילו מגלים שמתגעגעים לחיה יותר מאשר לאקס!


אך קשה הפרידה ככל שתהיה, עלינו תמיד לזכור לשים את צרכי בעל החיים וטובתו לפני הכל. אם נעשה זאת כראוי, ונעניק לכלבינו או חתולינו את האהבה והיחס המגיע להם נוכל להקל מעט על העצב והבלבול שהם חשים. ומבלי שאפילו נשים לב – נקל גם על שלנו.


לשאלות בנושא זה או כל נושא אחר, אתם מוזמנים לפנות אלינו למרכז הווטרינרי ברמת- השרון


03-5403368