מי חכם יותר - כלבים או חתולים?
03-5403368

מידע

כתבות

מי חכם יותר - כלבים או חתולים?

נראה שאין ויכוח גדול יותר בין אלה מאתנו המגדלים חיות מחמד מאשר השאלה "מי חכם יותר? כלבים, או חתולים?". לכל אחד דעה נחרצת שונה, וניסיון רב שנים כזה או אחר עם אחד מצדי המשוואה. אך מה מחקרים מדעיים אומרים לנו על האינטליגנציה של שתי חיות המחמד הפופולאריות האלו?


מאת: מאיה זיידנר, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת – השרון.


ראשית כל, יש להבין כי נושא זה בעייתי מאוד לחקירה, כיוון שהשאלה עצמה היא בעייתית. כלבים וחתולים הינם זנים שונים בעלי אינסטינקטים ודרכי פעולה שונות, ועל כן השוואה ביניהם קשה. כלבים לדוגמא, עוצבו לרוץ מהר וביעילות לעומת החתולים, שניחנו ביכולת תמרון טובה יותר בכפות הרגליים. לכן, אם נבחן אינטליגנציה על-ידי משחק משיכה בחוטים -  חתולים ינצחו. לעומת מבחן הכולל מעבר ממקום למקום, בו המנצחים יהיו כלבים.


צ'ארלס דארווין טען כי "אינטליגנציה מבוססת על היעילות בה זן פועל כדי לעשות את הדברים אותם צריך כדי לשרוד". לפי טענה זו, אפשר להסיק כי כל זן שנשאר בריא ונמנע מהכחדה הוא בעל אינטליגנציה שווה.  כמו כן, בוודאי שמעתם בעבר את התיאוריה המקשרת מח גדול לאינטליגנציה גבוהה יותר. במידה מסוימת סברה זו נכונה, אך יחד עם זאת -  גודל מוחם של בעלי החיים נקבע בהתאם לגודל גופם, ולכן הדבר לא מצביע בהכרח על אינטליגנציה גבוהה יותר.

 


בשנת 1970, ד"ר סטנלי קורן המציא שיטה למדידת רמת אינטליגנציה על-ידי חישוב היחס שבין גודל המוח לגודל הגוף. באמצעות שיטה זו, התגלה כי כן קיים קשר בין יחסי הגדלים לבין רמת האינטליגנציה אצל יונקים. לפיכך, התגלה כי בעלי החיים החכמים ביותר הם (בסדר יורד) - בני אדם, שימפנזים, דולפינים, פילים וקרוב מאחוריהם - הכלבים. חתולים מגיעים בהמשך הרשימה ואחריהם בעלי חיי- נוספים כגון  סוסים, הכבשים, עכברים, עכברושים וארנבים.


נקודה חשובה נוספת במדידה של אינטליגנציה היא חברתיות. בעלי חיים חברותיים נוטים להיות בעלי אינטליגנציה גבוהה יותר מאלו המבודדים את עצמם, זאת כיוון שאינטראקציה חברתית עם בעלי חיים אחרים דורשת פיתוח מיומנויות של פתירת בעיות ותקשורת.  על-פי מחקריו של ד"ר קורן, ישנה אפשרות שהדרישה הגוברת באינטראקציות חברתיות הופכת עם הזמן את הכלבים לחכמים אפילו יותר. אותן דרישות מגיעות מתוך יחסיהם הקרובים של כלבים עם בני האדם, שפיתחה את יכולתם מהם ללמוד ולהבין דרכי תקשורת אנושית (במידה משמעותית רבה יותר מחתולים).


באוניברסיטת אוקספורד נערך מחקר נוסף שבדק את התיאוריה הזו לפי מידע הנאסף ממאובנים ועד כלבים חיים. לפי הממצאים, נראה כי כלבים אכן מתקדמים והופכים יותר חכמים לעומת החתולים, אשר חוכמתם נשארת אותו הדבר כבר שנים רבות. על-פי ד"ר קורן;
"המשמעות היא שכלבים לא רק חכמים יותר מחתולים, אלא הפער בין המינים גדל לאורך זמן. על אף הסיכון ביצירת ויכוח נוסף, מידע זה יכול להסביר מדוע לא שמענו מעולם על דברים כמו 'חתול נחייה', 'חתול משטרה' או 'חתול חיפוש והצלה'."


אך למען הכנות וההגינות, מאז ומתמיד אנו יודעים כי קל יותר לאמן ולעבוד עם כלבים על פני חתולים, והדבר נכון גם בעבור מחקרים לימודיים. אם כך, האם יכול להיות שחתולים חכמים בדיוק כמו כלבים, או אפילו יותר, והם פשוט לא רוצים שנדע את זה?


ישנה סברה נוספת, כי מספר הנוירונים הוא אינדיקציה טובה יותר לאינטליגנציה מאשר גודלו של המח. ובתחום זה – חתולים הם המצטיינים. לחתולים ישנם 300 מיליון נוירונים בקליפת המח, האזור האחראי  על עיבוד מידע, פתירת בעיות ותפיסה, לעומת "רק" 160 מיליון נוירונים אצל כלבים.
לפי הדיווח של  אתר Live Science, מחקרים הראו כי ניתן לאמן חתולים לעשות מהלכים מרשימים למדי, כמו להבחין בין כמויות שונות של חפצים ולעקוב אחר תנועות הצבעה (בדומה לכלבים). ולמרות זאת, לא קל לגרום להם להציג את יכולותיהם "בפרהסיה".


לדוגמא, במקרה של הבחנה בין כמויות של אובייקטים, יכולת הקיימת גם אצל דגים, חוקרים אמרו כי היה קל הרבה יותר לעבוד מול דגים מאשר עם חתולים. כמו כן, Live Science דיווחו - "המחקר הראה כי כלבים וחתולים מסוגלים לפתור פאזלים פשוטים על מנת להשיג אוכל. אך כאשר הפאזל בלתי פתיר, כלבים יפנו לאנשים בעבור עזרה, בעוד שחתולים ימשיכו לנסות לבד".
נקודות מעניינות נוספות לגבי יכולותיהם של כלבים וחתולים:


• ניתן לאמן חתולים לחיי בית בין רגע כל עוד יש להם גישה לארגז חול. למעשה, אין דרישה לאימון, כיוון שזה אינסטינקט. רוב הכלבים לעומתם, זקוקים לזמן רב יותר בכדי להתרגל לחיי בית, וחלקם לעולם לא יבין את חיי הבית וחוקיו במלואם.


• אורך הזיכרון לטווח קצר של כלבים מגיע עד בערך חמש דקות בלבד. גורי חתולים לעומתם, מסוגלים לזכור עד 16 שעות.


• נראה כי חתולים זוכרים כאשר בני אדם נחמדים ואדיבים כלפיהם ומחזירים התנהגות דומה חזרה מאוחר יותר. כלומר, אם נמלא את צורך החתול לאינטראקציה, רוב הפעמים, החתול ישיב בחיוב כאשר נבקש ללטפו במועדים אחרים.


לסיום, גם אם לעולם לא נגיע להכרעה בנוגע למי החכם יותר, כלבים או חתולים, נוכל להסכים כי חוכמתם אינה חשובה או משמעותית עבורנו כל כך (בסופו של דבר, איננו דורשים מהם לחשב מיסים). מה שחשוב באמת היא מערכת היחסים והקשר שאנו חולקים עמם ביום- יום, והיכולת שלנו להבין אותם באותה מידה, או אפילו יותר טוב, מכפי שהם מבינים אותנו.

 

מרכז וטרנרי רמת – השרון והרצליה כאן לשירותכם לכל שאלה

 

03-5403368