מיתוסים וחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

מיתוסים וחתולים

מאת דרור הברמן, אסיסטנט

אם זה "משהו שכולם יודעים" - טיפ שקיבלת מהשכן או משהו שגילית באינטרנט, מיתוסים הנוגעים לחתולים יכולים להובילך לכיוון הלא נכון. הנה עשרה מיתוסים נפוצים על חתולים שהפרכנו בשבילכם:

 

מיתוס: נשים בהריון צריכות לוותר על החתולים שלהן, או להתרחק מהם.

עובדה: בעוד שטוקסופלסמה יכולה להוות סכנה לעובר, בשר נא או עיסוק בגינה (חפירה באדמה) מהווים מקור חשיפה גדול מחתולים. מאחר והידבקות מחתולים מגיעה מעיסוק בארגז החול, יש לנקות אותו על בסיס יומי, לתת למישהו פרט לאישה בהריון לעשות זאת, וכך להימנע מסכנת ההדבקה.

 

מיתוס: ללא השפם שלהם, חתולים מאבדים שיווי משקל.

עובדה: בעוד שחתולים משתמשים בשפם לצורכי חישה, קשה להבין מאין מיתוס זה נובע. שפם החתול עוזר לו לחוש דברים כאשר הוא אינו מסוגל לראות, וגם מהווה סימן למצב רוח מתוח כאשר הוא משוך לאחור, אך בשום אופן אינו קשור לשיווי המשקל. בכל מקרה, אין לחתוך או למשוך בשערות אלו שכן מקורם עמוק בתוך עור הפנים, אזור בו ישנן קצוות עצבים וכלי דם גדולים יחסית.

 

מיתוס: כדאי לתת לחתול לשתות חלב.

עובדה: חתול חמוד מלקלק חלב מקערה – אין יותר טבעי מזה. האמת היא שחלב מחביא בתוכו מרכיבים שאינם קלים לעיכול, מה גם שחתולים הינם אוכלי בשר מטבעם. חתולים רבים יקבלו שלשול לאחר צריכת חלב, ושתייה מרובה שלו יכולה במהרה לגרום לבעיית השמנה וחוסר איזון תזונתי. מאידך גיסא, מוצרי חלב כמו גבינה לבנה ויוגורט הם בדרך כלל בסדר.

 

מיתוס: כשהחתול שלי אוכל דשא הוא חולה או רוצה להקיא.

עובדה: ישנן מספר תיאוריות הנוגעות לצריכת דשא, ונכון להיום אין תשובה מוחלטת בנושא. למרות זאת, מחקרים רבים מעלים את האפשרות שחתולים פשוט אוהבים לאכול עשבים. אל תיבהלו אם חתולכם לועס מעט דשא, אך אם הדבר הופך לסעודה יומית – פנו לווטרינר לייעוץ. ייתכן אף שחוסר איזון תזונתי הוא המקור לבעיה.

 

מיתוס: אם לחתול יש תולעים, כדאי לשים לו שום באוכל.

עובדה: בעוד שהחתול בהחלט יכול להתרשם מיכולתכם כבשלנים, שום ובצל יכולים לגרום לאנמיה בחתולים, ולכן יש להימנע מהם לחלוטין.

 

מיתוס: חתולים תמיד נוחתים על הרגליים.

עובדה: כזן המטפס על עצים, זהו אינסטינקט ההישרדות של החתול ששומר עליו מנפילות. שיווי המשקל (המערכת הווסטיבולרית) והראייה של החתול בשילוב עמוד שדרה גמיש, נותנים לחתול יכולת לתקן את עצמו בזמן נפילה, ובהינתן מספיק זמן, מאפשרות לו לנחות על רגליו בבטחה. לעומת זאת, בעוד שהחתול לרוב נוחת על רגליו, הוא אינו מוגן  מפציעות גפיים, לסת ואיזור החזה, שעלולות לגרום לפציעות קשות ואף למוות.

 

מיתוס: חתול מגרגר רק כאשר הוא שמח.

עובדה: גרגור הוא אחד מהצלילים הראשונים שהחתול לומד להשמיע (הם לומדים לגרגר כאשר הם רק בני 48 שעות). בזמן ההנקה, ניתן לשמוע את האמא והגור מגרגרים יחדיו. בעוד החוויה החיובית הזו גורמת לחתולים לגרגר ברגעים בו הם מרגישים בטוחים, ישנם חתולים רבים אשר מגרגרים ברגעי כאב גדול ואף על סף מותם.

 

מיתוס: חתולים שונאים מים.

עובדה: בעוד שרוב החתולים שונאים אמבטיות, רבים מוצאים עניין רב במים זורמים ומסוגלים לבלות שעות במשחק והתבוננות בהם. חתולים רבים דורשים מבעליהם לפתוח את הברז כדי שיוכלו לשתות מהמים הטריים, וגורי חתולים במיוחד מוצאים שעשוע במים ומקלחות (למרות שלרוב העניין עובר עם הגיל). גזע אחד במיוחד (ואן טורקי) קיבל את הכינוי "החתול השוחה" בעקבות כשרון השחייה שלו ואהבתו הרבה למים.

 

מיתוס: חתולים הם יצורים ליליים.

עובדה: חתולים הם זן מעומעם (Crepuscular) אשר פעיל ביותר בשעות הדמדומים (שקיעה וזריחה) כאשר טרפם הוא בשפע והציד בשיאו. מבנה העין של החתול מאפשר לו לראות היטב באור מעומעם, וחתולים צריכים רק 1/6 מהאור שבני אדם צריכים בכדי לזהות צורות. למרות זאת, אין זה אומר שהם מסוגלים לראות בחשיכה מוחלטת.

 

מיתוס: חתולים הם מתבודדים.

עובדה: חתולי רחוב וחוץ הם ציידים עצמאיים, אך רובם ייבחרו לחיות במושבת חתולים ליד מקור מזון כלשהו. זכרים שאינם מסורסים ינדדו רחוק מכל השאר בחיפושם אחר מזון ונקבות בייחום. מחקרים שנעשו על "חתולי אסם" בארצות הברית מראים קבוצות חתולים הנוצרות על ידי חתולה מייסדת, בנותיה והגורים של בנותיה. כאשר הזכרים מגיעים לגיל 18 חודשים לערך הם עוזבים את האזור ויוצאים לעצמאות. גורים של חתולים מבויתים הם המתאימים ביותר לבתים רבי-חתולים אם הם נשארים עם אחיהם לשגר עד גיל 8-10 שבועות.

 

ישנם מיתוסים רבים הנוגעים לחיות בכלל, ולחיות אשר נחשבות לחיות מחמד בפרט. רבות הן האמונות התפלות ותרופות הסבתא, אך מומלץ לבדוק כל עצה פעמיים, ולהתייעץ עם ווטרינר בעיקר במקרים של עצות רפואיות.