מאת: ד"ר דורון נרי וד"ר זאב גאנז
כל הפחמימות בגוף, בסופו של דבר, הופכות לסוכר שהוא מקור האנרגיה לכל התאים בגוף. מאזן הסוכר בגוף נשלט על ידי אינסולין (אשר מיוצר ומופרש מהלבלב) שעוזר לכניסת הסוכר לתאים מזרם הדם. חיות או אנשים שאין להם אינסולין או שהתאים שלהם לא רגישים לאינסולין חולים בסכרת. כאשר יש מחסור באינסולין, הסוכר נשאר בדם ולא יכול להיכנס לתאים, לכן רמת הסוכר בדם גבוהה מאוד והתאים עצמם לא מקבלים סוכר.כשהסוכר בדם עולה מעל לרמה מסוימת הוא מתחיל להיות מופרש יחד עם מים, דרך הכליות לשתן, לכן חיות אלו מייצרות כמויות גדולות של שתן.פעמים רבות הסימן הראשון שרואים הוא מתן שתן בבית בחיה שלכאורה רגילה לתת צרכים בחוץ. כיוון שחיות אלו מאבדות נפח נוזל גדול בשתן, הן מפצות על כך בשתייה מרובה.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
בסכרת, כאמור, יש רמות גבוהות של סוכר בדם אך התאים עצמם לא מקבלים את הסוכר, ולכן הם "מורעבים". חיות אלו אוכלות יותר ויותר ולמרות כמויות האוכל הגדולות התאים עדיין לא מקבלים את הסוכר והתאים "הרעבים" מאותתים לגוף שהם צריכים יותר אנרגיה והגוף מתחיל לפרק את מאגרי השומן שלו.
הסימנים הנפוצים של הסכרת הם:
אצל הווטרינר, יחד עם הסימנים שהוזכרו מאבחנים את המחלה ע"י כמויות גבוהה של סוכר בדם ובשתן.
סכרת בחתולים ובכלבים שונה במקצת. בכלבים מחלת הסכרת נגרמת במרבית המקרים כתוצאה מפגיעה בלבלב והפסקה מוחלטת של ייצור האינסולין בגוף (סכרת מסוג 1 בדומה לסכרת נעורים בבני אדם). בחתולים מרבית מקרי הסכרת הם תוצאה של השמנה וצריכת פחמימות מוגזמת אשר גורמת "להתעייפות" של הלבלב וירידה בכמות ויעילות האינסולין – למרות שעדיין יש מעט אינסולין בגוף ( בדומה לסכרת מסוג 2 בבני אדם שמתלווה להשמנה, צריכת פחמימות מוגברת ומחסור בפעילות גופנית). בגלל השוני בסיבת המחלה גם הטיפול שונה מעט בין כלבים לחתולים.
הטיפול במחלה זו אינו קל ודורש טיפול למשך כל ימי החולה. בכלבים, בשונה מאנשים הטיפול כמעט תמיד כולל זריקות אינסולין לכל החיים. בחתולים, יש צורך באינסולין בתחילת הדרך אולם כ-50% מהחתולים בעזרת טיפול תזונתי נכון עשויים להיגמל מהצורך בזריקות אינסולין. לתזונה חשיבות עליונה בטיפול אופטימאלי בסכרת– קיימים מספר מזונות מיוחדים לחולי סכרת. לכלבים יש תכולת סיבים גבוהה שעוזרת לשמור על רמות סוכר קבועות בדם ולחתולים מזון עשיר בחלבון ודל בפחמימות על מנת להפחית את צורכי הגוף באינסולין. חשוב שהארוחות יינתנו בזמנים קבועים, יחד עם זריקות האינסולין. ישנה גם חשיבות לפעילות גופנית קבועה ומאוזנת – טיולים ארוכים יותר, לאו דווקא מאומצת.
קיימים מספר סוגי אינסולין, ישנם סוגי אינסולין המתאימים יותר לחתולים וכאלו שמתאימים יותר לכלבים, בסופו של דבר יש להתאים את סוג האינסולין ומינון האינסולין לכל בע"ח באופן פרטני. מרבית הכלבים זקוקים לזריקת אינסולין פעמיים ביום, בחתולים לעתים ניתן לתת את האינסולין פעם ביום. לעיתים יש צורך לשנות את סוגי האינסולין תוך כדי הטיפול על מנת לקבל את התוצאות המתאימות. על מנת לגלות אם סוג ומינון האינסולין שאתם משתמשים בו מתאים לכלבכם וחתולכם, יש צורך בתחילת הדרך בבדיקות סוכר מדי מספר ימים מתחילת הטיפול (עקומת סוכר). ייתכן ויהיה צורך לחזור על בדיקה זו מספר פעמים עד שנגיע לטיפול הטוב ביותר עבור חיית המחמד. לאחר שרמת הסוכר מתייצבת ניתן לבדוק את רמת הסוכר מדי מספר חודשים.
הסיבוכים הנפוצים ביותר של מחלת הסכרת הם דלקת בדרכי השתן (גורם לפתע להשתנה מרובה לאחר תקופה של יציבות) ובכלבים (אך לא בחתולים) היווצרות קטרקט בעיניים.
הטיפול כאמור הוא לכל החיים ודורש מסירות והתמדה מצד בעל החיה. הצלחת הטיפול תלויה מאוד בשיתוף פעולה בין בעלי החיה החולה והצוות הווטרינרי. חשוב לדעת שבעל חיים חולה סכרת המטופל כנדרש יכול לחיות חיים טובים ומאושרים שנים רבות.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
הנחיות כלליות
יהיה עליכם לרכוש:
לפני השימוש באינסולין יש לוודא כי הוא לא פג תוקף. את האינסולין יש לשמור במקרר. לפני המתן צריך לערבב אותו בעדינות (לא לנער, זהו חלבון "עדין"!) אחרת הוא יתפרק ולא יהיה פעיל. יש להזריק את האינסולין לתוך העור כפי שהוסבר לכם ע"י הווטרינר. המינון שנקבע לכם צריך להישאר קבוע! אסור לשנות מינוני אינסולין ללא תיאום מראש עם הווטרינר המטפל. יש לתת זריקות אינסולין אך ורק אחרי שרואים שחיית המחמד אוכלת.
במידה וחיית המחמד שלכם מקיאה או לא רוצה לאכול עליכם לתת חצי מכמות האינסולין וליצור קשר עם הווטרינר. במידה ובעל החיים נראה לכם חלש או מתעוות ייתכן והמצב נובע מרמת סוכר נמוכה מדי, אפשר למרוח דבש או מי סוכר על החניכיים וליצור קשר מיידי עם הווטרינר.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון