מחלת אגן בכלבים - היפדיספלזיה
03-5403368

מידע

כתבות

מחלת אגן בכלבים - היפדיספלזיה

מאת: ד"ר דורון נרי - וטרינר

היפדספלזיה הינה המחלה האורטופדית הנפוצה ביותר בכלבים. המחלה קיימת בכל הכלבים אך נפוצה במיוחד בכלבים גדולים וענקיים. הגזעים בהם המחלה נפוצה במיוחד הם: רועה גרמני (זאב), גולדן רטריבר, לברדור, סן ברנארד וכן כלבים מעורבים עם גזעים גדולים. מחלת ההיפדספלזיה היא בראש ובראשונה מחלה גנטית תורשתית, אולם גורמים רבים נוספים כמו: תזונה, פעילות גופנית, מצב גופני ועוד, תורמים להתפתחותה. המחלה הינה בעלת טווח קליני רחב ביותר: החל מכלבים מבוגרים אשר מתקשים בגיל מבוגר לקום או לרוץ ועד לכלבים אשר כבר מגיל 5 חודשים אינם מסוגלים ללכת וזקוקים לטיפול כירורגי בגיל צעיר.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

האם ניתן לרפא כלב עם היפדספלזיה? לא, היפדספלזיה היא מחלה שלא נרפאים ממנה, אך קיימים טיפולים רבים: תזונתיים, תרופתיים, וכירורגים אשר מקלים על הסימפטומים של הכלב ומאפשרים לו לנהל אורך חיים נורמלי ככל האפשר ונטול כאבים.

 

האם ניתן למנוע את מחלת ההיפדספלזיה? על ידי צילום רנטגן אגן לכלבים אשר מיועדים להרבעה (זכרים ונקבות), ניתן לזהות כלבים בעלי אגן "חולה" גם אם עדין אינם מראים שום סימנים קליניים של המחלה, ולמנוע מהם להתרבות. כאשר קונים כלב חדש מומלץ מאוד לקנות גור אשר האגן של שני הוריו צולמו, וקיבלו ציון תקינות על האגן. בכלבים מגזעים גדולים ניתן לתת תוספי מזון המכילים כונדרוטין וגלוקוזאמין המשמשים לבניית הסחוס. חלק מהמזונות לגזעי ענק מכילים את מרכיבים אלו במזון.

 

מה עלי לעשות אם כבר יש לי גור או כלב בוגר בבית? בשיטה הנהוגה היום בישראל ניתן לקבל אישור על תקינות אגן בסביבות גיל שנה – שנה וחצי (הגיל המדויק משתנה מגזע לגזע). בשיטה חדשנית שפותחה בארצות הברית (PennHip) ניתן לאבחן את המחלה כבר בגיל 4 חודשים, ועל ידי כך לנקוט בצעדי מניעה וטיפול עוד לפני שיש לכלב כל סימנים קליניים! בשיטה זו, אגן הכלב מצולם, תחת טשטוש עמוק, בשלוש תנוחות, והצילומים נשלחים לפענוח במרכז מיוחד בארצות הברית. על ידי אבחון המחלה בגיל צעיר, ניתן לנקוט צעדים שימנעו או יעכבו א התפתחות המחלה בכלבכם. יש לזכור, גם כלבים אשר הולכים ורצים באופן נורמלי היום, עלולים לסבול מהמחלה בגיל מבוגר יותר.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

    אין להרביע כלבים בעלי אגן לא תקין, או כלבים שהאגן שלהם לא נבדק בצילום ע"י הוטרינרים
    מידע נוסף ניתן למצוא באתר האינטרנט Pennhip.org