מאת: נועה לייבמן אסיסטנטית במרכז הוטרינרי רמה"ש והרצליה
הכלב בוית מן הזאב באזור המזרח התיכון לפני כ-12,000 שנים. לאורך השנים התעצבו גזעים שונים של כלבים עם מאפיינים שונים, בעזרת הרבעה מבוקרת של כלבים ע"י בני האדם. בתחילה, הברירה המלאכותית נעשית באופן טבעי; הגורים הידידותיים יותר, אלה שנטו להתקרב לבני האדם יותר ולראות בהם סמכות, נשארו בחיקם והפכו להיות ההורים של הגור הבא.
לאט לאט התעצבו גזעים שונים במקומות שונים בעולם, והרבעה מבוקרת ע"י בני אדם התפתחה והפכה למכוונת מטרה.
מדוע לכלבים גזעיים מחלות גנטיות רבות?
על מנת לשמר תכונות רצויות בגזעים שפותחו לאורך השנים, נעשו הרבה הרבעות בין כלבים קרובים גנטית. הקרבה הגנטית של ההורים מקטינה את גיוון הגנים שיכולים לקבל הגורים, ולכן מגדילה את הסיכוי למוטציות גנטיות שעוברות מדור לדור ועם הזמן הופכות ל"תכונה" של הגזע.
כיום הרבעה חוקית של כלבים גזעיים מתבצעת תחת ביקורת של ארגוני כלבים רשמיים ובכך מוודאים שיש מספיק מרחק משפחתי בין זוג כלבים שעתידים לעבור הרבעה. הרבעה לא חוקית לעומת זאת, עשויה לגרום לנזק רב לגורים הנולדים.
הנה כמה דוגמאות למחלות גנטיות בכלבים גזעיים:
1. חירשות מולדת בכלבים לבנים ובעיקר דלמטיים
למרות שיש סיבות רבות לבעיות שמיעה בכלבים, נמצא שיש סיבה גנטית לחירשות בכלבים לבנים. כיום, 29.9% מהכלבים הדלמטיים נולדים חירשים.
2. הפרעות בדרכי הנשימה בכלבים פחוסים
גזעים כמו פקינז, פאג, בולדוג צרפתי וכו', הם בעלי אף פחוס. מבנה הגולגולת שלהם מקטין ומצר את דרכי הנשימה שלהם, ועלול לגרום לבעיות נשימתיות קשות. בעיה כזאת תתבטא בנחירות, וקושי בחום ובפעילות גופנית. לעיתים כלבים אלה עלולים לסבול מחיך רך ארוך שמקשה על כניסת האויר גם דרך הפה. כיום נעשים ניתוחים לקיצור החיך הרך והרחבת הנחיריים בלייזר, אשר מקלים מאוד על כלבים אלה ומשפרים את איכות חייהם.
3. קושי בהמלטה והריון
כיום ישנם גזעי כלבים, שעבורם תהליך טבעי ובסיסי כמו הריון והמלטה, עשויים להיות מסכני חיים ואף בלתי אפשריים. למשל הצ'יוואוואה והבולדוג האנגלי. מפאת גודלה, נקבת הציוואוואה אינה יכולה לשאת יותר מעובר אחד או שניים (וגם שניים לא תמיד). עובדה זאת לא מונעת הפריה של יותר עוברים, ולכן הריון כזה יכול להיגמר במוות של עוברים, ונזק רציני ואף מוות לאמא.
מהצד השני של הסקאלה, נמצא הבולדוג האנגלי. ראשו של הבולדוג האנגלי מאוד גדול ביחס לגופו, וכתוצאה מכך אינו יכול לעבור בתעלת הלידה של האמא! על מנת להרביע וליילד בולדוגים יש צורך בניתוח קיסרי.
4. סרטן בגולדן רטריבר ובוקסר
תוחלת החיים של גולדן רטריבר ירדה משמעותית ביובל האחרון. הסיבה העיקרית לכך היא הרבעה לא נכונה שגרמה למוטציות המגדילות את הסיכויים של כלב כזה לפתח סרטן במהלך חייו. בערך 60% מכלבי הגולדן יפתחו סרטן בשלב כלשהו של חייהם.
גם בגזע הבוקסר, נפוצים במיוחד גידולי מוח וגידולי תאי מאסט, אשר מהווים סיבה מרכזית למוות בגזע הזה.
5. בעיות גב ואגן ברועים גרמניים ובתחש
הרועה הגרמני הורבע ליצירת גב שהולך ונהיה נמוך יותר לכיוון הזנב. המבנה הבעייתי הזה גורם לבעיות בהליכה אשר מחמירות עם הגיל. דלקות מפרקים, היפ-דיספלסיה וכאבים באיזור האגן הם שכיחים בגזע זה.
מהצד השני של בעיות הגב, יש את כלב התחש (דאקל) או בשמו העממי "נקניקיה". לכלב זה גב מוארך ורגליים מאוד קצרות ביחס לשאר גופו. זהו מבנה שגורם ללחץ רב על החוליות בעמוד השדרה ועלול אף להגיע עד לפריצת דיסק. כלבים כאלה, מתקשים לעיתים לעלות במדרגות.
6. רשרושים ובעיות לב בקאבלירים
היצרות המסתם הצניפי (MSD) היא סיבת המוות המובילה בכלבי קאבליר קינג צ'ארלס ספנייל ברחבי העולם. חצי מהקאבלירים יחלו במחלה עד גיל 5 וכמעט כולם עד גיל 10. ניתן לתת טיפול תרופתי כדי לעזור עם התקדמות המחלה, אך יש לעקוב בביקורות תכופות אצל הוטרינר המטפל.
"כלבים מעורבים הם בריאים יותר" – האם זה נכון?
התשובה היא שלרוב כן. כלב מעורב שאנו מאמצים מעמותה הוא לרוב כלב שהוא עירוב של כל טוב, ולכן יש לו גיוון גנטי רב. ניתן לחשוב על זה כך: למעשה גן תקין של גזע אחד, "מכסה" על הגן הבעייתי של גזע אחר.
לכן, אם הנכם עומדים להביא כלב חדש הביתה, אנא חשבו עם עצמכם פעמיים האם לקנות כלב גזעי או לאמץ כלב מעורב.
אם כבר יש לכם כלב גזעי, אנא הקפידו על ביקורות אצל וטרינר מטפל, ובשום פנים באופן אל תיקחו חלק בהרבעה לא חוקית ולא מבוקרת.
לעוד שאלות אנא צרו קשר עם המרכז הוטרינרי רמה"ש והרצליה 03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון