מותר ואסור בהזנת חיות מחמד
03-5403368

מידע

כתבות

מותר ואסור בהזנת חיות מחמד

מאת: ד"ר דורון נרי - וטרינר

בכל הנוגע להזנת חיות מחמד, בדגש על כלבים וחתולים, ישנם הרבה מיתוסים/ אמונות/ הרגלים, שחלקם לא בריאים ועלולים להיות אפילו מסוכנים. בכתבה שלפנינו ננסה לעשות מעט סדר.

 

באופן כללי, כלב/ חתול אמור לאכול רק מזון מסחרי, איכותי, המיועד לכלבים/ חתולים. מזון זה הינו בבחינת 'מאוזן ומלא', היינו מכיל את כל הדרוש לחיית המחמד לשם גדילה והתפתחות תקינה. מזון זה אמור להוות את עיקר הדיאטה של בעל החיים, ללא כל צורך בתוספים. הדבר מזכיר במעט את מזון התינוקות (מטרנה/ סימילאק), שבשלבי חייו הראשונים של התינוק מהווה מזון יחיד ומספק בעבורו את כל צרכיו התזונתיים.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון

 

יחד עם זאת, ניתן לתת תוספות מזון לבעלי חיים, על מנת 'לגוון' להם את החיים וכאמצעי יעיל בחינוך ('צ'ופר' הניתן על ביצוע תרגיל/ התנהגות נאותה וכו'). חשוב להדגיש שוב: הכלב לא צריך את התוספות האלה לשם גדילתו והתפתחותו, ועל כן יש לראות בהם צ'ופארים, הן מבחינת המינון והן מבחינת הכמות (היינו – כמות קטנה בלבד).

 

עצמות:
אחד המיתוסים השגויים והמסוכנים ביותר הקשורים להזנת כלבים וחתולים.
מי לא מכיר את אותם סרטים מצויירים בהם הכלב מתענג על עצם עסיסית והחתול מפרק בעדינות אידרה של דג? אז זהו, שלא!

עצמות מסוכנות ביותר לבריאותם של הכלב והחתול!

 

כשמדברים על עצמות יש להפריד בין עצמות דג, עוף ובקר. נעשה סדר:

עצמות דג – אסורות בתכלית להתעסקות בעבור כל בעל חיים! הן קטנות, חדות ומסוכנות ואכילתן משולה לאכילת סיכות. הן עלולות לגרום לחנק, לקריעת מעיים, ולחירור איברים פנימיים! יש למנוע אותן מחיות המחמד!

 

עצמות עוף – מסוכנות ביותר; העצמות הקטנות יותר עלולות לגרום לחנק, חסימות מעיים ועצירות. באשר לעצמות הגדולות – יש להן תכונה 'נבזית' – הן נשברות בעת לעיסתן לשבבים חדים כסכין.
שבבים אלה עלולים לגרום לחירור קיבה ומעיים, לקרעים ולפרפורציה (זליגת תוכן מעי לחלל הבטן, מצב מסוכן העלול לגרום למוות).
אי לכך – יש למנוע אותן מחיות מחמד!

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון

 

עצמות בקר – גדולות וחזקות. ניתן לתת לכלבים גדולים לכרסם ולשחק איתן. אין להן ערך תזונתי רב, אך מסייעות בהעברת זמן ויעילות במניעת אבן שן (עצם הלעיסה מפחיתה הצטברות אבן).
מומלץ לבשלן במים רותחים למשך כרבע שעה, טרם הגשתן לכלב, על מנת להרוג חיידקים.
במידה והכלב מצליח לפרק/ לשבור את העצם יש לקחת אותה ממנו.

 

חלב:
מיתוס נוסף. חלב פרה אינו בריא לגורי כלבים וחתולים ועלול לגרום להם לגזים, לכאבי בטן ואפילו לשלשול. במידה ונפל לידינו גור חתולים/ כלבים, מומלץ להאכילו באבקת חלב חתול/ כלב, הניתנת לרכישה בחנויות השונות. במידה והמוצר אינו זמין אפשר להשתמש באבקה המשמשת להזנת תינוקות (מטרנה/ סימילאק).
מומלץ לפנות לוטרינר על מנת שינחה אתכם באשר לדרך הנכונה להזנת גורים, שכן האכלה מבקבוק עלולה להיות מסוכנת לגור ולגרום לחנק או התפתחות דלקת ריאות שאיפתית.

 

שוקולד:
מסוכן בעבור כלבים וחתולים! בניגוד לאמונה הרווחת, שוקולד אינו גורם לתולעים בכלבים! אולם שוקולד גורם להרעלה, המסוגלת לגרום אפילו למוות. הרכיב הפעיל בקקאו הינו רעיל לכלבים וגורם לסימני מערכת עיכול (שלשולים, הקאות), ולסימנים עצביים, עד מוות.
מבין סוגי השוקולדים – שוקולד מריר הוא המסוכן ביותר. ההרעלה אופיינית בעיקר לתקופות החגים, עת רבים מאיתנו מקבלים חבילות שי ורוצים 'לפנק' את בעל החיים.

 

בצל:
רעיל. גורם לנזק לכדוריות הדם. רלוונטי בעיקר במאכלים או תבשילים המכילים בצל. האמור מתייחס גם 'לבני משפחתו' של הבצל: עירת, בצל ירוק, כרישה ועוד (כל אחד ורמת המסוכנות שלו). אי לכך, לא מומלץ לתת לכלב (בעיקר קטן) תבשיל המכיל בצל בכמות רבה.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון