מאת: אור ג'נח, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון.
גורים שאינם גדלים בקצב נורמלי או שהם קטנים מדי לגילם, נחשבים מעוכבי צמיחה, כלומר משהו מנע מהם לגדול באופן טבעי או בקצב נורמלי. ישנם מספר דברים שעלולים לגרום לעצירת גדילה אצל גורים, החל מזיהומים בתולעי מעיים ועד גנטיקה. בכתבה זו, אתייחס לחששות הנפוצים ביותר הקשורים להפרעות, והאם חששות אלו אכן גורמים לעצירת גדילה אצל כלבים.
האם זיהום בתולעים גורם לעיכוב גדילה?
הסיבה הנפוצה ביותר לכך שהצמיחה של גור נעשית מעוכבת הינה בגלל שהוא נגוע בתולעי קרס או תולעים עגולות. תולעי מעיים נפוצות מאוד אצל גורים - הם נדבקים בתולעים מאימם או מהסביבה הקרובה. אם הגורה נגועה בכמות גדולה של תולעים, התולעים יכולות לצרוך מספיק קלוריות מהגורה כדי להאט את צמיחתה. גורים שיש להם עומס תולעים כבד נראים בדרך כלל לא טוב: יש להם פרווה לא חיונית, שלשולים, בטן גדולה, והם קטנים ורזים למרות התיאבון הרב. החדשות הטובות הן שברגע שהגור נקי מתולעים, הגוף יכול לרפא את עצמו ולהחזיר לעצמו צמיחה והתפתחות תקינה. כדי למנוע תולעים בגור שלך, עקבי אחר לוח הזמנים של התילוע שנקבע על ידי הווטרינר שלך.
האם תת תזונה גורמת לעיכוב גדילה?
שאלה נפוצה שבעלי גורים שואלים היא האם ניתן לעכב את הצמיחה של הגור על ידי הורדת כמות מזון מוקדם מדי. התשובה הקצרה היא לא, את לא תעכבי את הצמיחה של הגור שלך על ידי מעבר למזון לבוגרים מוקדם מדי או על ידי תת האכלה קלה. מזון לגורים אמנם תומך בגדילה והתפתחות תקינים, ולמרות זאת ישנם מיליוני כלבים בחוץ שמסתדרים מצוין עם תזונה שמיועדת לכל שלבי החיים, ולכן זה בסדר (אך לא אידיאלי) להאכיל בצורה זו את הגור.
מצד שני, את יכולה לעשות הרבה יותר נזק לבריאות המפרקים לטווח ארוך של הגור שלך על ידי האכלת יתר או מתן תוספי מזון בזמן שהגור עדיין גדל. על פי מחקרים לאורך החיים שערכה "פורינה" על גזע לברדור רטריבר, כלב יחיו בממוצע שנתיים יותר ויהיה לו הרבה פחות מחלות כרוניות אם תשמרי עליו רזה כל חייו. התייעצי איתנו במרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה לגבי מצב הגוף הנכון עבור הגור שלך, ולקבלת טיפים לכמות האכלה כדי לשמור על הגור שלך במצב האידיאלי שלו.
בדיוק כמו ילד אנושי, הגור שלך יעבור פרצי גדילה במהלך השנה הראשונה. יהיו ימים שבהם ייתכן והוא יצטרך לאכול יותר מהכמות שיצטרך כמבוגר. תצטרכי להיות גמישה לגבי הכמות שאת מאכילה אותו לפעמים כדי לתמוך בגדילה ובהתפתחות שלו.
שאלה נפוצה נוספת היא האם תת תזונה כשלעצמה תגרום לעיכוב גדילה. כמובן שגורים הסובלים ממצבים קיצוניים כמו רעב נמצאים בסיכון לעיכוב גדילה. אבל רוב הגורים שנמצאים בבתים אכפתיים ואוהבים עם הורים לחיות מחמד שמודדים את הכמות המתאימה בה מאכילים את הגורים שלהם- מזון שמתאים לתמיכה בעצמות, שרירים ורקמות אחרות בזמן שהם גדלים- לא יסבלו מתת-תזונה, גם אם הם שומרים על הגורים רזים.
האם עיקור או סירוס גורמים לעיכוב גדילה?
עיקור או סירוס מוקדם של הכלב שלך לא יעצור את הצמיחה של הגור שלך, אך זה עלול להשפיע על המפרקים של כלבים מגזעים גדולים. מחקרים מראים כי עיקור/סירוס מוקדם אכן משפיע על לוחית הגדילה (אזור בקצות העצמות שקובע את אורך העצם אליו עתידה להגיע), מעכב את סגירתה וגורם לכלבים לגדול יותר ממה שהם צריכים. זה עלול לגרום לכלב לבעיות מפרקים מאוחרות יותר.
עבור כלבים קטנים או בינוניים, ההמלצה הסטנדרטית היא עדיין לעקר/סירוס הכלבים בין גיל 6-8 חודשים. עם זאת, עבור כלבים מגזעים גדולים, ההמלצה היא לחכות עד שהכלב יתבגר כדי להוריד את הסיכון למחלות מפרקים. את מוזמנת להגיע אלינו למרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה לקבלת יעוץ מקיף לגבי עיקור/סירוס והשפעותיהם.
האם פעילות גופנית מאומצת גורמת לעיכוב גדילה?
עיסוק בפעילות גופנית מאומצת עם הגור שלך לא יעצור את גדילתו, אך ההשפעה המוגזמת הקשורה בריצה עלולה לפגוע בלוחות הגדילה של העצמות הארוכות ולגרום להן להתפתח בצורה לא תקינה, ולגרום לגור שלך נטייה לבעיות מפרקים בשלב מאוחר יותר בחיים. שוב, זו בעיה יותר עבור כלבים מגזעים גדולים עקב העובדה הפשוטה ששוקלים יותר.
לשחק ולאפשר לגור שלך להתרוצץ עד שהוא עייף זה בסדר, אך מומלץ לא להוציא לריצה עד שיסיים לגדול. עבור אנשים שרוצים שהכלב הגזע הבינוני או הגדול שלהם יהיה השותף שלהם לריצה, ההמלצה הסטנדרטית היא לחכות עד לאחר 15 חודשים כדי לאפשר לעצמות לגדול כראוי.
האם גזעים מסוימים נמצאים בסיכון לעיכוב גדילה?
האם יש גזע אחד שנוטה יותר לבעיות גדילה מאשר אחר? קיימת מחלה נדירה הנקראת גמדות יותרת המוח (pituitary dwarfism) ברועים גרמניים ובחלק מהלברדור רטריברים, מחלה זו בעלת מרכיב גנטי, אך מצבים אלו נדירים מאוד ואינם נראים בדרך כלל בחיות ביתיות.
למידע ופרטים נוספים מוזמנים.ות ליצור קשר
מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה.
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון