מדוע מגיפת הקורונה גרמה לחתולים רבים לחלות מעודף מתח (לחץ וחרדה) , וכיצד אנו יכולים לעזור להם
03-5403368

מידע

כתבות

מדוע מגיפת הקורונה גרמה לחתולים רבים לחלות מעודף מתח (לחץ וחרדה) , וכיצד אנו יכולים לעזור להם

מאת : גל לוי, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון ובעלת תואר (B.Sc.) מדעי הים והסביבה הימית ו - (B.A) קיימות וממשל.

 

אלו מאתנו המחזיקים חיות מחמד כנראה נהנו מחברתם בתקופת המגיפה. לא רק שחיות מחמד טובות לבריאות הפיזית שלנו, הן גם מועילות לרווחה הנפשית שלנו. ואכן, ייתכן שהם אפילו תרמו בדרך להתמודדות עם בעיות נפשיות הנגרמות בעקבות המגיפה. עם זאת, תחום מחקר זה עדיין  מתפתח, כך שההשפעות של בעלות על חיות מחמד על בריאות האדם לא תמיד ברורות.


האופן שבו אנו מקיימים אינטראקציה עם חיות המחמד שלנו והאופן שבו אנו בוחרים לנהל אותן עלול לגרום להן ללחץ. בעוד שחלק מחיות המחמד המשפחתיות אולי נהנו שהבעלים שלהן מבלים איתן הרבה יותר זמן מהרגיל, היו דיווחים שחלק מהחתולים הגיבו פחות טוב לשינויים האלה בשגרה שלהם – אפילו, לפי הדיווחים חלק מהחתולים נהיו חולים מלחץ כשבעליהם היו בבית כל הזמן.

 

אז איך הדינמיקה הזו עובדת והאם יש משהו שאנחנו בעלי חיות מחמד יכולים לעשות כדי למזער אותה?

 

הפגנת חיבה עם מתן עצמאות

אלו מאתנו שפחות מכירים חתולי בית עשויים לראות אותם כמרוחקים או קרים ומחושבים. אנו עשויים להניח שחתולים פחות מתעניינים בנו או מודעים לרגשות שלנו בהשוואה לכלבים, למשל.


אבל חתולים למעשה מסוגלים להיות מאוד חברותיים עם בני אדם וכנראה קולטים הרבה יותר ממה שאנשים רבים נותנים להם קרדיט. לדוגמה, חתולים מסוגלים לזהות את שמותיהם ורגישים לביטויים הרגשיים של בעליהם. חתולים עשויים גם להיות מושפעים לרעה מהאישיות שלנו, כאשר הבעלים סובלים מחרדה ודיכאון, המצב הנפשי של הבעלים גורם ללחץ גדול יותר אצל החתולים שלהם.


עם זאת, בעוד שחתולים בהחלט יכולים לפתח מערכות יחסים חיוביות וקרובות עם בני אדם, הם לא נולדים עם רצון מולד לחברה אנושית ויש לתת להם מספיק תשומת לב, ליטופים וחיבה כשהם צעירים כדי להרגיל אותם לבני אדם. כמבוגרים, חתולים מסוימים הם הרבה יותר חברותיים מאחרים - אם כי אפילו חתולים ידידותיים מעדיפים אנשים המאפשרים להם להכתיב את אופי האינטראקציות שלהם. לא ללטף אותם יותר מדי יכול אפילו להגביר את רמות החיבה שלהם ולהפחית את התוקפנות. זה שונה מאוד מבני אדם, המשתמשים במגע, כמו חיבוקים, כדי לחזק את היחסים החברתיים שלנו. בני אדם נוטים גם לבקש תמיכה מאחרים כאשר הם לחוצים או כשלא טוב להם, בעוד שחתולים מעדיפים להסתתר ולהיות לבד.

חתולים גם חווים מתח גדול יותר כאשר הם נחשפים לשגרה וטיפול בלתי צפויים. באופן כללי, חתולים מעריכים את האוטונומיה שלהם ואת היכולת להימנע מהדברים שהם מוצאים כלא נעימים.


מניעת גורמי הלחץ

עלייה ברמות המתח של חתולים מסוימים במהלך מגיפת הקורונה נובעת ככל הנראה מההפרעות לשלוותם היומיומית שגרמנו מבלי לשים לב בכלל. בכך שהיינו בבית יותר, כנראה שיצרנו סביבה הרבה יותר עמוסה וכאוטית ממה שהם רגילים אליה. ואף, יכול להיות שעודף הענקת תשומת לב  גורם להם יותר מתח.

בהתחשב בכך שחתולים יכולים לזהות רגשות של בני אדם, רמות הלחץ המוגברות שלנו והרצון לבלות יותר זמן באינטראקציה איתם, כנראה החמירו את המצב. ייתכן שחלק מהאנשים ביצעו גם שינויים אחרים במהלך המגיפה - כמו קישוט מחדש, לידת תינוק או אפילו קבלת חיית מחמד אחרת.


ישנם מספר דברים שאנו יכולים לעשות כדי לעזור לחתול שלנו להתמודד טוב יותר עם השגרה ולהיות פחות לחוץ:

- ספקו לחתול שגרת יום צפויה. המשמעות היא הקפדה על זמני ארוחות, משחק ואינטראקציות איתו לפי לוח זמנים במידת האפשר.

- דאגו לו לחדר או אזור שקט ייעודי. וכשהוא נמצא באזורים האלה, ודאו לא להפריע את מנוחתו באיזור זה לעולם. אתם צריכים גם לתת לחתול שלכם לבחור מתי הוא רוצה ליצור אתכם אינטראקציה.

- תן לחתול שלך הרבה זמן ומרחב. אם החתול שלך ישן, נח או נראה שמח בדרך אחרת לעשות את שלו, אל תתפתו להפריע לו או לבקש את תשומת ליבו.

- צרו סביבה פנימית וחיצונית מעשירה. כדי לעזור לחתול שלך להרגיש בטוח, ספק לו הרבה אפשרויות מסתור ומקומות שבהם הוא יכול להיות בגובה. הניחו ארגזי צרכים באזורים נפרדים מקערות מזון ומים ושימו את כל המשאבים הללו באזורים שקטים יותר בבית. ספקו צעצועים, מסגרות טיפוס, וצמחים ידידותיים לחתולים (כגון עשב חיטה) כדי לעזור לשמור על גירוי פיזי ונפשי של החתול שלך.

- שמירה על כושר גופני של החתול שלך והבטחת בריאותו תעזור לשלול בעיות רפואיות בסיסיות. אם אתה חושב שהחתול שלך יכול לסבול מלחץ, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי מווטרינר ולאחר מכן למומחה מוסמך להתנהגות חתולים.

- כאשר רבים מאתנו מתחילים לחזור לשגרה, החתול שלנו יאלץ להתמודד עם שינויים נוספים בסביבה שלו. אבל סביר להניח שהחתול יתמודד טוב ככל שתעזבו את הבית יותר. למען האמת, חתולים רבים כנראה יעריכו את השקט והשלווה הנוספים.
 

 

למידע נוסף ושאלות – מוזמנים ליצור איתנו קשר
מרכז וטרינרי רמת השרון.
03-5403368