לפטוספירוזיס, או בעברית : עכברת בכלבים
03-5403368

מידע

כתבות

לפטוספירוזיס, או בעברית : עכברת בכלבים

מאת: הגר ספיבק – מנהלת מרפאה במרכז הוטרינרי רמה"ש


לפטוספירוזיס או בשמה העברי עכברת, היא מחלה המדבקת גם בעלי חיים וגם בני אדם.  ניתן להידבק במחלה במגע ישיר או עקיף עם שתן של בעל חיים חולה, למשל דרך מקור מים מזוהם. ההדבקה מתרחשת כאשר לבני האדם יש פצע פתוח כמו חתך בעור אשר נחשף לשתן של בעל חיים חולה, ויכולה גם לקרות אם רסיסי שתן של בעל חיים מגיעים לדרכי הנשימה של בני אדם.


החיידק נמצא בהפרשות הרחם ובנוזלי ההמלטה של בעלי חיים הנגועים במחלה. אי לכך, אנשים שבאים במסגרת עבודתם עם בעלי חיים חולים ועם הפרשות של בעלי חיים חולים, נמצאים בסיכון הגבוה ביותר להידבק במחלה. הכוונה היא בעיקר למדבירי מכרסמים, שוחטים, קצבים, וטרינרים, עובדי דיר ורפתנים.


מחלה זו נפוצה בכל העולם ופוגעת במגוון רחב של בעל חיים.


אצל יונקים, עלול להיגרם זיהום כללי שלעתים קרובות גורם לפגיעה בכליות. בשלבים מאוחרים של המחלה, השתן של בעלי החיים החולים נהיה מדבק מאוד.


צריך לזכור שרוב המחלות המדבקות בין בעלי חיים לבני אדם אינן מסוכנות וניתן למנוע אותן על ידי בדיקות שגרתיות לחיות המחמד ושמירה על היגיינה בסיסית כמו למשל הקפדה על נטילת ידיים בסבון, הרחקת בעלי החיים משולחן האוכל ושמירה על ניקיון סביבתן של חיות המחמד.


בחיסון המשושה השנתי של כלבינו קיים תרכיב המקנה חסינות נגד חיידק זה, וכאשר אנו מקפידים על חיסונים תקופתיים -  של פעם בשנה משושה.
המחלה אינה מרימה את ראשה ומקרי ההדבקה בין הכלב לבעלים מאוד נדירים.


כיצד מאבחנים לפטוספירוזיס?

בשלב האקוטי של המחלה ניתן לזהות את החיידק שגורם ללפטוספירוזיס ברוב נוזלי הגוף, אך בשלב הכרוני של המחלה, החיידקים נמצאים בעיקר בשתן. אבחון המחלה כולל התייחסות לתסמינים הקליניים שמציג הבעלים של חיית המחמד בעת בדיקה אצל הוטרינר וביצוע בדיקות מעבדה סרולוגיות ומיקרוסקופיות המאפשרות לזהות את נוכחות החיידק.
במקרה של דאגה – אנא פנו אלינו – למרכז וטרינרי רמת השרון / הרצליה  ונעשה בדיקות לגילוי המחלה אצל חיית המחמד שלכם.


דרכי מניעה ושליטה במחלה

בלפטוספירוסיז ישנה חשיבות רבה למניעה! אסור לאפשר לבע"ח לשתות ממקורות מים בלתי מוכרים ושאינם מוטפלים  העלולים להיות מזוהמים בשתן של בע"ח חולים במחלה, וכמובן יש להקפיד להגיע בזמן לחיסונים.


הטיפול במחלה

הואיל ומדובר במחלה חיידקית, הטיפול מבוסס בעיקר על שימוש באנטיביוטיקה. בדגש על אנטיביוטיקה מסוג הסטרפטומיצין, הטטרציקלין וממשפחת הקווינולונים (ציפרופלוקסצין למשל(.
לעוד שאלות ניתן לפנות למרכז הוטרינרי רמה"ש  / הרצליה 03-5403368