למה כלבים אוכלים צואה?
03-5403368

מידע

כתבות

למה כלבים אוכלים צואה?

מאת: יובל נודל, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמה"ש וסטודנטית באוניברסיטת בן גוריון באר שבע למדעי החיים.

 

אנחנו רגילים לשמוע שכלבים אוכלים דברים מוזרים - נעליים, כריות, דשא... אך פעמים רבות אנו שומעים את השאלה – "מדוע הכלב שלי אוכל את הצואה שלו" ?

 

הידעתם? כ- 25% מן הכלבים נצפו אוכלים צואה (שלהם או של אחרים) לפחות פעם אחת בחייהם.

 

בין אם זה את הצואה של עצמם או של חיות אחרות, חשוב למנוע מהם לעשות זאת, חוץ מהעובדה כי זהו הרגל לא הגייני, זה עלול להזיק להם.

 

מחשבה נפוצה של לקוחות היא שהכלב אוכל צואה כיוון שהמזון שלו לא שלם (כלומר, לא מכיל את כל אבות המזון). אך האמת היא שברוב המקרים אין כל קשר בין חסך תזונתי לבין אכילת צואה. הרוב המוחלט של המזונות הנמכרים כיום בשוק מכילים את כל הנוטריינטים ( חלבונים, פחמימות, מינראלים וכו' ) שחיית המחמד שלכם צריכה, והם אינם משלימים חסרים כאלה או אחרים מאכילת הצואה.

 

אז למה הם עושים זאת?

 

חוקרים, ווטרינרים ומומחי התנהגות הגיעו למסקנה כי ישנן מספר סיבות אפשריות לאכילת הצואה של הכלבים:

• ראשית כל, מומחים רבים מאמינים כי זהו מנגנון הישרדותי שנשמר במהלך אבולוציית הכלבים. תיאוריה זו גורסת כי כלבי פרא השלימו מרכיבים חסרים במזונם כאשר לא מצאו מזון אמיתי. (ארנבים למשל, מפרישים צואה מרוכזת מאוד ועשירה בנוטריינטים ואילו צואת חתולים מכילה אחוז חלבון גבוה ולכן עשויה להיראות להם טעימה).
צורך נוסף לפי תיאוריה זו, שיכול להיענות ע"י אכילת צואה הוא השלמת אנזימי-עיכול. הקיבה שלנו (ושל חיות המחמד שלנו) מלאה באנזימים וחיידקים טובים שעוזרים לפירוק ועיכול המזון ולפי תיאוריה זו, אכילת צואה עשויה לעזור בכך. (הידעתם שקיים אפילו תהליך רפואי של השתלת צואה? )   

 

אמא לגורים – גורים צעירים זקוקים לעידוד של מערכת העיכול בכדי להפריש שתן וצואה. זו אחת הסיבות מדוע נראה אמא מלקקת את אזור הבטן התחתונה והישבן של הגורים שלה. תוך כדי הליקוק יכול להיות שהיא תאכל מעט מצואתם.
סיבה נוספת של אכילת אם את צואת גוריה יכולה להיות צורך אינסטינקטיבי להשאיר את אזור המחיה של הגורים נקי ולהפחית ריחות אשר עלולים למשוך טורפים.

 

חקירה- בדיוק כמו תינוקות, גם גורים חוקרים את העולם דרך הפה. יכול להיות שהם יאכלו צואה פשוט כי היא שם, יש לה ריח שונה (ודי דומה לאוכל) והם רוצים להבין מה היא.
יכול להיות שהם גם יעשו זאת מתוך רצון לחקות את אימם. במקרים כאלה זה נורמאלי. בסופו של דבר, רוב הגורים ילמדו שלא כדאי לעשות זאת.

 

בנוסף, כלבים מריחים שתן וצואה כדרך מהיכרות שלהם עם כלבים וחיות אחרות. זוהי עוד אחת מהדרכים שלהם לתקשר עם העולם וזאת הסיבה ששתן או צואה של כלב אחר יראו לכלב שלכם מעניינות.

 

ליקוט שאריות- אצל כלבים מסוימים, אכילת צואה היא עוד דרך לחפש שאריות- הם ינסו לגנוב לכם אוכל, יחפשו מטעמים בפחים, שאריות על הרצפה ובין השאר גם יאכלו צואה אם ימצאו כזאת.

 

מתי אכילת צואה היא סימן לבעיה התנהגותית?
אצל כלבים מסוימים אכילת צואה עשויה להיות סימן לחרדה, תסכול, שעמום או חיפוש תשומת לב ועל כן חשוב שנקפיד להקשיב למה שהם מנסים להגיד לנו.

 

• כלבים שנענשו ע"י בעליהם על עשיית צרכים בתוך הבית עלולים לאכול את צואתם בכדי "להחביא" את הסימנים לכך שביצעו משהו אסור. הדבר עלול להיגרר גם לטיולים בחוץ, פשוט כי הם מקשרים את הכעס שלכם לצואה ולא לעובדה שהיא נעשתה בתוך הבית.

 

• אכילת צואה ודברים נוספים (כריות, נעליים..) עלולה להיות דרכו של כלבכם לבקש יותר תשומת לב, או פשוט לספר לכם שהוא משועמם.

 

סיבות רפואיות אפשריות לאכילת צואה:

 

בעיות ספיגה (malabsorption) – הוא מונח כללי המתאר חוסר יכולת של הגוף לספוג את הנוטריינטים מהמזון. מצב שכזה עלול להיגרם עקב מחלות מסוימות. בעיות בספיגה בדר"כ יבואו עם סימפטומים רבים נוספים כמו ירידה במשקל, רעב מתמשך  ללא קשר לכמות האוכל הנצרכת ועוד. ( אם יש לכם שאלות או חששות נוספים אתם מוזמנים לדבר איתנו ).

 

• דיאטה דלה או חסרה – מתן כמות נמוכה מידיי של מזון, או מזון בעל חסרים (כמו של חלבונים, ויטמינים או מינרלים מסוימים). דיאטה דלה עלולה להביא את הכלב לחפש "השלמות" במקומות אחרים, כמו צואה.

 

• טפילים- טפילים מסוימים עלולים להשפיע על העיכול ולגרום למצב של חסרים, אשר הכלב ינסה לפצות עליהם ע"י אכילת הצואה.

 

• דיאטה קיצונית- דיאטות הרזיה קיצוניות, בהן כמות המזון ירדה באופן חד עלולה להשאיר את הכלב רעב ועל כן, לחפש מזון נוסף במקומות אחרים.

 

• תרופות או מחלות מגבירות תאבון.

 

אם תחליטו להגיע לווטרינר עם הבעיה, כדאי תמיד להגיע עם כמה שיותר היסטוריה רפואית, תיאור מפורט ככל שניתן על הבעיה ומסמכים רפואיים קודמים, אם יש כאלו. הווטרינר ישאל אתכם על היסטורית הכלב ותסמיני הבעיה, יערוך בדיקה פיסיקלית לכלב כמו בדיקות נוספות לפי הצורך ויחד תוכלו להגיע לפתרון הבעיה. בנוסף, ישנם תכשירים כדוגמת Potty mouth אשר גורמים לצואה להיות בעל טעם רע ועל כן מסייעים למנוע את אכילתה.

 

 

למידע נוסף,
אנא צרו קשר,
מרכז וטרינרי רמה"ש והרצליה.
03-5403368