מאת: נועה לייבמן, אסיסטנטית במרכז הוטרינרי רמה"ש
האם כלבכם הוא כזה שמסתדר עם כולם? האם ניתן לקחת אותו לכל מקום? מומחים רבים טוענים שבריאות טובה מתחילה בחשיפה והתנסות חברתית מגיל צעיר, הנה כיצד כדאי לעשות זאת.
"חלק מהכלבים נכנסים למרפאה קופצים ושמחים" מעידים וטרינרים רבים, "אחרים מתחבאים מאחורי בעליהם ומושכים חזרה לכיוון הדלת". כמובן ששני המקרים הם נורמלים לחלוטין, ולפעמים הכלב שאימצנו מגיע אלינו אחרי שעבר כמה דברים בחייו ואין לנו שליטה על פחדים שפיתח.
כדי להתגבר על הפחד והחשש שעלול להיות מלווה בהגעה למקום חדש או פגישה עם חיות ואנשים חדשים, יש לנסות לחשוף את הכלב לכמה שיותר כאלה כבר בגיל צעיר. כלבים כאלה חווים פחות סטרס בחיים הבוגרים ומפתחים פחות בעיות בהמשך חייהם.
תחשבו על כל מה שהכלב שלכם יחשף אליו בהמשך חייו: אנשים, חיות, כבישים, מקומות הומי אדם, מכוניות ובאופן כללי רעשים וריחות שונים ומשונים. כאשר הם גורים צעירים, הם מגיבים "בראש פתוח" הרבה יותר לכל מיני סיטואציות חדשות. למעשה כמעט כל סיטואציה היא חדשה לגור בשבועות הראשונים לחייו. כאשר הם מתבגרים, הם יותר מקובעים באיך שהם תופסים את העולם שמסביבם ועלולים להגיב בפחד ואפילו בתוקפנות כאשר הם נתקלים בדברים חדשים.
למה זה כדאי?
באופן טבעי, בעלי חיים מתוכנתים באופן שגורם להם להגיב בחשדנות למשהו חדש. בגדול זה דבר הגיוני ובריא; אם למשל זאב בטבע נתקל בחיה בצבע משונה שלא ראה מעולם, זה יכול להוות סיכון לחייו (אם זה למשל נחש ארסי). בעזרת החשיפה בגיל צעיר, אנחנו דואגים שהכלב שלנו יוכל להנות יותר מהחיים ללא סטרס מיותר ונוכל גם אנחנו להרגיש בטוחים כאשר אנחנו מביאים אותו איתנו או כאשר הוא פוגש כלבים אחרים.
איך עושים את זה?
המפתח הוא להתחיל בגיל מאוד צעיר ולנסות לחשוף את הכלב לכמה שיותר גירויים שונים. זה אומר לקחת אותו לסביבות שונות כמו קניון, מדרכה ליד כביש סואן, מעלית, גינות כלבים, פארקים, חוף הים וכו'. תוך כדי הסיורים הללו כדאי גם לפגוש אנשים שונים וכלבים שונים שהוא יוכל לחוות אינטקציה איתם.
כדאי להתחיל בגיל של כמה שבועות (כמובן לאחר שהוטרינר אישר והכלב עבר סדרת חיסוני גורים. אם זה לפני אז רק על הידיים!). עדיף להספיק ולהפגיש את הגור עם כלבים אחרים לפני שהוא מגיע לגיל 4 חודשים, אז נסגר החלון שבו החשיפה תשפיע לכל חייו של הכלב. אם הכלב שלכם מבוגר יותר, עדיין תוכלו לחשוף אותו לדברים חדשים, אך אז תצטרכו לחזור על הפעולה (למשל אם הוא מפחד מהמרפאה הוטרינרית מומלץ לעבור שם כמה פעמים ברצף בתדירות גבוהה) וליצור חוויה חיובית בעזרת צ'ופר ושיבוח.
כאשר אתם רוצים לעשות חשיפה אידאלית לגור שלכם, מומלץ שתקבעו מטרות ותעשו ממש רשימה של כל הדברים שנראים לכם חשובים שהם יראה ויחווה. יש לזכור שגם גיוון של אנשים זה חשוב; אנשים עם בגדים שונים (למשל כובע או קסדה של אופנוע שנראים משונה לכלב), אנשים ממוצא שונה, גילאים שונים וכו'.
כמה טיפים לסיום
1. עשו את זה יום יום. הפכו את זה לדבר שבשגרה ואל תחסכו מהגור הזדמנויות, כאשר מישהו ניגש ללטף, הרשו לו ועודדו את הכלב.
2. השתמשו בחיזוק חיובי – קחו איתכם צ'ופרים וכאשר יש מגע עם משהו חדש, הפכו את זה לחוויה חיובית. טיפ קטן: כדי לא לעמיס בחטיפים, אפשר להשתמש באוכל עצמו בחטיף ולתת גרגר או שניים בכל פעם. זכרו שמה שנתתם הוא חלק מהמנה היומית אז לא להגזים!
3. לכלבים לוקח קצת זמן להתרגל לדברים חדשים, לכן כאשר אתם לוקחים אותם למקום חדש נסו להישאר כמה שאפשר, אפילו מעל שעה כדי להשיג תוצאה מירבית.
4. זכרו להיות עדינים. אפילו שנרצה לחשוף כמה שיותר כדאי לשים לב לתגובות חריגות של הגור. אם יש משהו שנראה לכם יותר מידי מלחיץ או שהגור מראה סימנים של סטרס שלא עובר, יש להקשיב לו בכדי להימנע מפוביות עתידיות.
5. אם יש באפשרותכם להיעזר במאלף או אפילו בקבוצת אילוף עם עוד גורים, זה בהחלט יעשיר וישפר את התהליך.
לסיכום, זכרו שכשאר כלבים הם עדיין גורים ניתן להשפיע על הדרך בה הם תופסים את העולם, וזהו דבר שמאוד יקל ויעזור לנו כשהם יהיו בוגרים. אל תשכחו שגור מוציאים החוצה רק כאשר הוטרינר מאשר, לאחר סדרת החיסונים.
לעוד שאלות ניתן ליצור קשר עם המרכז הוטרינרי רמה"ש והרצליה 03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון