למה הכלב שלי מלקק כל הזמן?
03-5403368

למה הכלב שלי מלקק כל הזמן?

למה הכלב שלי מלקק כל הזמן?

מאת: נועה לייבמן, אסיסטנטית במרכז הוטרינרי רמה"ש והרצליה

 


כלבים אינם יכולים להסביר לנו במילים כיצד הם מרגישים, ואת הקולות שהם עושים- כמו יללות, נביחות או בכי, לא פשוט בכלל לפרש. אם הכלב שלכם מלקק הרבה, סיכוי טוב שאתם תוהים מדוע.


יש מצבים שבהם הכלב מלקק אזור או חלק מסויים בגופו, ואז זה יכול להעיד שיש משהו שמציק לו שם. לדוגמא, אם הוא מלקק בין האצבעות בכפות הרגליים שלו, יכול להיות שבזמן ההליכה נתקע שם קוץ או מלען, או לחילופין פצע הנגרם מדריכה על משהו. אם הוא מלקק את בסיס הזנב ואזור הגב התחתון שלו, הרבה פעמים זה גירוי שנובע מפרועושים. אם הוא מלקק באזור פי הטבעת, יכול להיות שזה נובע מבלוטות אנאליות מלאות. חוץ מאלה כמובן, לפעמים הכלב מלקק אתכם פשוט כי הוא אוהב.

 


אז מה קורה במצב שבו אנחנו לא רואים שום סיבה הגיונית לליקוקים של הכלב שלנו, או שהוא מלקק ללא הפסקה- את עצמו או חפצים אחרים או לפעמים את האויר?
הנה כמה סיבות לליקוק:


1. משהו כואב לו
זה לא תמיד משהו ברור מאליו כמו הקוץ שנתקע בין האצבעות. זה יכול להיות בגלל דלקת או זיהום כלשהו בעור, כאב במפרקים או אפילו תחשות נמלול במקום שמושפע מבעיה עצבית.


2. בחילה
אם תחשבו על זה, כאשר לכם יש בחילה או הרגשה לא נעימה בבטן, לעיתים מופיע גם טעם לא טוב בפה או הצטברות של רוק שגורמת לנו לבלוע או ללקק את השפתיים. אותו הדבר יכול לקרות אצל כלבים. לרוב הרגשה של בחילה תלווה גם בהרכנה של הראש או התכווצויות של הגוף כמו לפני הקאה.


3. רעב או התייבשות
הרגשה של רעב יכולה לגרום לכלב לפעיל את שרירי הפה וללק את הרוק שמצטבר בהרחה או מחשבה על אוכל, ובנוסף לכך, גם יובש בעקבות התייבשות כללית יכולה לגרום לכלב לנסות ללחח את הפה שלו.


4. בעיית שיניים, או חפץ זר בפה
כל דבר אשר גורם לכאבים באזור הפה כגון: דלקת חניכיים ושיניים מתנדנדות, חפץ זר שנתקע בחלל הפה, גידול או פצע, יכול לגרום לכלב להתעסק באזור הכאוב ובעצם ללקק.


5. בעיה נוירולוגית
כאשר כלבים עוברים התקף למשל, הם לא תמיד עוברים התקף חזק שגורם לכל הגוף להתעוות. לפעמים התקף שנובע מאירוע נוירולוגי יכול להתבטא מקומית באזור מסויים בגוף הכלב. למזלנו, אנחנו לא פוגשים הרבה במחלת הכלבלבת (משום שכל הכלבים מקבלים חיסון נגד כלבלבת בתוך חיסון המשושה השנתי), ולמרות זאת, במקרה שכלב לא חוסן וחולה במחלה הזאת הוא עלול לפתח סימפטום שנקרא "התקפי גומי לעיסה" שבו הכלב לועס באופן לא רצוני, ולעיתים כאשר הלשון מתדנדת מחוץ לפה.

6. חוסר בתפקוד קוגניטיבי
כלבים מבוגרים עלולים לפתח בעקבות הגיל סוג של דמנציה. לדמנציה ביטוים שונים והם יכולים לכלול גם ליקוק אובססיבי.


7. הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
כלבים יכולים לפתח הפרעה של ליקוק אובססיבי אפילו עד מצב של פגישה ממשית בעור. למצב זה קוראים "גרנולומת ליקוק". כמו הפרעה טורדנית כפייתית בבני אדם, כלבים עלולים ללקות בה ממגוון של סיבות פסיכולוגיות: סטרס, חרדה, בידוד, שעמום ועוד... הפרעה כזאת אפשר לראות בכלבים שכלואים באותו מקום כל הזמן ולא זוכים לגירויים שונים כמו חברתם של כלבים אחרים, תשומת לב אנושית, טיולים ופעילות גופנית וכו'.

 

 


אז איך יודעים ומחליטים מהי הסיבה האמיתית לליקוקים?


זאת לא משימה פשוטה לזהות מה הבעיה אך זה בהחלט אפשרי, וחשוב מאוד לתפוס את הבעיה בזמן לפני שהיא הופכת להרגל שקשה להיפטר ממנו.


קודם כל יש לגשת לוטרינר המטפל. בבדיקה הוטרינר ירצה לדעת את היסטוריית המקרה ולכן ישאל שאלות כגון: מתי זה התחיל? מתי זה קורה (למשל בבוקר, לאחר מנוחה, לאחר טיול וכו'..)? כמה זמן זה אורך? האם ניתן להפסיק או להסיח את דעת הכלב? אם כן, תוך כמה זמן הוא חוזר ללקק?


בשיחה עם הוטרינר יש לפרט גם בעיות אחרות שעלו באותו זמן, התנהגותיות- כמו שינוים בתיאבון או במצב רוח- או בריאותיות. לבסוף יש להקדיש זמן למחשבה על סביבת הכלב והאם משהו השתנה בה בזמן האחרון.


לאחר מכן, בדיקה גופנית מקיפה שיכולה גם לכלול בדיקות דם או צילומי רנטגן (בהתאם לממצאים ולתלונות) יעזרו לוטרינר לבודד את הסיבה ולטפל בהתאם. במידה והבעיה נגרמת מסיבות פסיכולוגיות\סביבתיות, ניתן להיעזר במאלף.

 


לשאלות נוספות ניתן ליצור קשר עם המרכז הוטרינרי רמה"ש והרצליה 03-5403368