לימודי וטרינריה בארה"ב
03-5403368

מידע

כתבות

לימודי וטרינריה בארה"ב

מאת: ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.

בארה"ב ישנם 27 בתי-ספר אוניברסיטאיים ללימודי וטרינריה. מדובר ללימודים לתואר דוקטורט (DVM או VMD) ולכן יש צורך בתואר ראשון לפני קבלה ללימודים. משך הלימודים הכולל הוא 8 שנים, מתוכן 4 שנים לתואר ראשון ועוד 4 שנים לדוקטורט בווטרינריה.

 

קבלה

דרישות ותנאי הקבלה משתנים מאוניברסיטה אחת לחברתה, ולכן חובה לבדוק באופן פרטני עמידה בתנאים לפני הגשת המועמדות. רוב האוניברסיטאות, אולם לא כולן, משתמשות בשירותי גוף הנקרא VMCAS המרכז את כל בקשות המועמדות לקבלה, כך שאין צורך להגיש מועמדות נפרדת לכל אוניברסיטה, דבר החוסך ניירת רבה וטרחה מיותרת.

 

הבחירה באוניברסיטה ללימודי וטרינריה מושפעת משיקולים רבים, כגון מיקום האוניברסיטה, גובה שכר הלימוד, המוניטין של בית-הספר, ועוד. לישראלים המבקשים ללמוד בארה"ב קיים שיקול חשוב נוסף – רוב בתי הספר לווטרינריה אינם מקבלים סטודנטים זרים, או שניתנת עדיפות לאזרחי ארה"ב (citizen) או לתושבי המדינה בה ממוקמת האוניברסיטה (resident), עד שסיכויי הקבלה של זרים אינם מעשיים.

 

באופן כללי, תנאי הקבלה הבסיסיים כוללים תואר ראשון, השלמת רשימת קורסים נדרשת (בד"כ מקצועות בסיס במדעי החיים, כגון ביולוגיה, כימיה, פיזיקה ועוד), מבחן פסיכומטרי אמריקאי (GRE, MCAT), ובחינת ידע באנגלית (TOEFL). בגלל התחרות הרבה על כל מקום (רק מועמד 1 לערך מתוך 10 מתקבל) יש צורך בציונים גבוהים בכל הקורסים, התארים והמבחנים הנ"ל. רוב בתי הספר דורשים גם כתיבת מכתב המציג את המועמד, שאיפותיו ויכולותיו. המועמדים הסופיים מזומנים לראיון אישי בפני ועדת הקבלה של בית הספר. השלבים האישיים, דהיינו המכתב והראיון, זוכים לרוב למשקל נכבד בשקלול המועמדות. כאמור, חשוב לבדוק את הדרישות הפרטניות של כל אוניברסיטה לפני הגשת המועמדות.

 

דרישה פורמאלית נוספת היא אשרת לימודים (ויזה F1) למי שאינו אזרח/תושב אמריקאי, והוכחת יכולת כלכלית לשהייה ולימודים בארה"ב. רוב בתי הספר לווטרינריה לא נותנים אפשרויות מגורים בתוך הקמפוס, וכן עקב האינטנסיביות של הלימודים לא מומלץ לבנות על עבודה במקביל ללימודים.

 

לימודים

לימודי הווטרינריה נמשכים, כאמור, 4 שנים ואינם מתמקדים בבעל-חיים מסוים אלא כוללים לימוד מעמיק של כלבים, חתולים, סוסים ופרות, וכמו-כן גם כבשים, עיזים, חזירים, ארנבות, חמוסים, ציפורים, זוחלים, חיות מעבדה ועוד. קיימים, כמובן, הבדלים בתוכניות הלימוד בין האוניברסיטאות השונות, אולם באופן כללי המבנה הוא כדלקמן:

שנה א' – לימודים תיאורטיים בדגש על "כיצד פועל הגוף" (כגון: אנטומיה ופיזיולוגיה), מעבדות מעשיות, מיומנויות טכניות בסיסיות (לקיחת דם, ניקוי פרסות לסוס, חיסונים לפרות וכולי), ליווי סטודנטים בוגרים בבית-החולים, וקורסי העשרה (סמינרים בחברות תרופות, מרכזי מחקר, חוות חקלאיות, וכולי).

 

שנה ב' – לימודים תיאורטיים אינטנסיביים (בדרך-כלל זוהי השנה בה יש הכי הרבה בחינות ועבודות להגשה) בדגש על "כיצד מתפתחות מחלות" (פתולוגיה). נמשכים קורסים הכוללים מעבדות מעשיות (למשל, הרדמה), מיומנויות טכניות מתקדמות, וכן קורסי העשרה וליווי סטודנטים בוגרים בבית החולים האוניברסיטאי.

 

שנה ג' – לימודים תיאורטיים מתקדמים בדגש על "כיצד מרפאים מחלות", מעבדות מתקדמות ולימודי כירורגיה. בשנה זו, בדרך כלל, מבצעים הסטודנטים את ניתוח העיקור הראשון וכן הרדמה מעשית.

 

שנה ד' – השנה המעשית. תקופה רצופה של כ-15 חודשים בה עוברים הסטודנטים במחלקות השונות בבית החולים וצוברים ניסיון מעשי בכל תחומי הרפואה הווטרינרית.

 

בסיום הלימודים יש לעבור שתי בחינות על-מנת לקבל רישיון עבודה. הראשונה היא בחינת ידע רפואי בכל תחומי הרפואה הווטרינרית ללא קשר לתחום הספציפי בו בוחר הווטרינר לעסוק. הבחינה השנייה בודקת ידע והיכרות עם החוק והנוהלים המסדירים את עבודת הווטרינר במדינה הספציפית בה מתעתד הווטרינר לעבוד.

 

עם קבלת הרישיון יכול הווטרינר לעבוד בכל תחום בו הוא בוחר – חיות מחמד, חיות משק, חיות אקזוטיות, גן-חיות, מחקר, אקדמיה וכולי. עם זאת, רבים בוחרים להמשיך ללימודים מתקדמים הכוללים שנת אינטרנשיפ ואחר-כך 3-4 שנים של התמחות ייעודית (רפואה פנימית, כירורגיה, הדמיה וכולי) עד לקבלת תואר מומחה.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון