ד"ר מיכל רייך ,וטרינרית בכירה במרכז וטרינרי רמת השרון.
לחץ דם גבוה הוא בעיה חשובה מאד ברפואת אנשים. עישון, תזונה עתירת מלח ושומן ואורח חיים מלא סטרס, תורמים למצב המסוכן הזה.
אך מה לגבי חיות המחמד שלנו? הן אינן מעשנות או חיות חיים מלאי דאגות יומיומיות והן אינן סובלות משקיעת כולסטרול בכלי הדם שלהן.
אך גם הן עלולות לסבול מלחץ דם גבוה, במיוחד ככל שמתבגרות.
הנה מה שצריך לדעת על לחץ דם גבוה בחיות המחמד שלנו:
למה גורם לחץ דם גבוה?
הנזקים מלחץ דם גבוה נובעים מכך שכלי דם עלול להיות קטן מדי לזרימה בלחץ גבוה שעוברת דרכו. דמיינו צינור גינה שמחובר לברז כיבוי אש, הלחץ יגרום לצינור להתפוצץ, וזה מה שקורה לכלי דם קטן שלחץ זרימה גבוה עובר דרכו. אך במקום מים שמשפריצים לכל עבר, ישנו דימום, מאחר וכלי הדם המושפעים הם קטנים, הדימום עשוי להיות קטן וזניח, אך הרבה דימומים קטנים עלולים ליצור בעיה גדולה לאורך זמן.
העין, ובאופן ספציפי, הרשתית שבעין נמצאת בסיכון, כאשר עיוורון פתאומי או הדרגתי עשויים להיות הסימן הראשון ללחץ דם גבוה סמוי.
הכליה היא גם איבר מטרה ללחץ דם גבוה מאחר והיא מכילה הרבה כלי דם קטנים המשתתפים בתהליך סינון הדם מרעלנים. מחלת כליה היא גם גורם עיקרי ללחץ דם גבוה וגם מתקדמת מהר יותר בהשפעתו.
לחץ דם גבוה גם מגביר את הסיכון לשליחת תסחיפים. כאשר ישנה זרימת דם לא תקינה יש עליה בהיווצרות קרישי דם קטנטנים . קרישונים אלה עשויים להתקע במיקומים שונים, קריטיים יותר או פחות, ואחד החשובים בהם הוא המוח.
מה גורם ללחץ דם גבוה בחיות מחמד?
ישנן מספר מחלות הנקשרות בחיות מחמד ללחץ דם גבוה
מחלת כליה כרונית - במחקר נמצא ש 93% מהכלבים עם מחלת כליה כרונית ו 61% מהחתולים עם מחלת כליה כרונית סבלו גם מלחץ דם גבוה. במחקרים עדכניים יותר האחוזים נמוכים יותר אך עדיין משמעותיים ולכן איתור החולים חשוב מאד.
היפר תירוידיזם – יתר פעילות של בלוטת התריס
זו מחלה של חתולים. במחקר אחד 87% מהחתולים החולים בהיפר תירוידיזם סבלו גם מלחץ דם גבוה.
מחלת קושינג - מחלה הורמונלית של בלוטת יותרת הכליה בה יש יצור יתר של קורטיזול
סכרת - מחלה הורמונלית בה יש חסר באינסולין, ההורמון האחראי על כניסת הסוכר מהדם לתאי הגוף.
אקרומגלי – מחלה הורמונלית בה יש עודף ביצור הורמון הגדליה.
פוליציטמיה - מחלה בה יש יצור יתר של תאי דם אדומים.
פאוכרומוציטומה – מחלה בה יש גידול בבלוטת יותר הכליה המייצר ביתר אדרנלין.
בבני אדם, לחץ דם גבוה נחשב לרוב מחלה ראשונית (ללא מחלת רקע). בבעלי חיים יתר לחץ דם ראשוני הינו מצב נדיר. כמעט תמיד יש מחלת רקע הגורמת ללחץ הדם החריג ואם בדיקות הסקר הרגילות אינן מאתרות אותה, יש לבצע בדיקות נרחבות יותר.
איך מתגלה לחץ דם גבוה בחיות מחמד?
בבני אדם יתר לחץ דם נקרא "הרוצח השקט" משום שלאנשים אין סיבה לחשוב שיש להם לחץ דם גבוה. כדי לאתר לחץ דם גבוה באנשים עושים בדיקות סקר שגרתיות. המשמעות היא שכמעט בכל פעם שנראה רופא, אחות או רופא יבדקו גם את לחץ הדם שלנו.
באופן דומה, בחיות מחמד, שיעור גבוה מהחולים יתגלה בבדיקות סקר. אם החיה סובלת מאחת מהמחלות הנ"ל, לרוב ייבדק גם לחץ הדם שלהן בשלב זה או אחר.
כל חיה הסובלת ממחלת רקע המועידה אותה לפתח לחץ דם – צריכה לעבור בדיקת סקר גם ללחץ דם.
הזדמנות אחרת בה מאתרים לחץ דם גבוה היא כאשר ישנו כבר נזק כתוצאה מלחץ הדם הגבוה. לרוב זה אומר התפתחות של סימן קליני כלשהו, לרוב עיוורון או בעיה בראיה.
כלי הדם ברשתית של בעלי חיים הסובלים מלחץ דם גבוה מפתחים מראה מפותל, חלקם עשויים להישבר וסביבם עשויים להיות דימומים קטנים, אזורים מסוימים ברשתית עשויים ממש להתנתק עד כדי הפרדות רשתית מלאה.
אם מצב זה מאותר מוקדם ומטופל ,לעתים ניתן לשמר ראיה חלקית.
אל תקלו ראש בשינויים קלים בראיה, דווחו לווטרינר שלכם אם אתם חושבים שיש בעיה בראיית חית המחמד שלכם.
מאחר וקשה לזהות ולפענח שינויים ברשתית, יתכן והווטרינר שלכם יבחר להפנות או להזמין רופא עיניים וטרינר מומחה לאבחון מצב הרשתית.
שינוי נוירולוגי פתאומי עשוי גם הוא להעיד על נזק של לחץ דם גבוה כתוצאה מדימום או קריש במוח או בחוט השדרה . שינוי פתאומי והופעת חסר נוירולוגי, במיוחד אם אינו מלווה בכאב, הוא אינדיקציה נוספת לבדוק לחץ דם בחיה.
כיצד מודדים לחץ דם בחיות מחמד?
מדידת לחץ דם בחיות מחמד נעשית בדומה למדידה באנשים,
כיום ישנם מכשירים דיגיטלים אוטומטים למדידת לחץ דם.
בדומה למדידה באנשים ,מלפפים שרוול מתנפח סביב רגל קדמית, אחורית או אפילו סביב זנב, המכשיר מנפח את השרוול ומוציא מספר קריאות וממוצע שלהן.
חשוב להכיר את ההשפעה שיש לעצם סיטואציית המדידה על לחץ הדם, כלבים מסוימים והרבה חתולים נלחצים מסיטואצית הבדיקה במרפאה, הנוכחות במקום זר, ע"ג שולחן בדיקה, עם שרוול מתנפח ע"ג הרגל, כדי להתמודד עם "אפקט החלוק הלבן" של החיות, יש לבצע את הבדיקה בצורה הנינוחה ביותר האפשרית, לעתים זה אומר לאפשר לחיה לשבת ע"ג הבעלים זמן מה עם השרוול כרוך על הרגל, לאפשר התרגלות, לבצע את המדידה לפני כל בדיקה אחרת שאמורה להעשות ( בדיקה פיזיקלית או לקיחת דמים) כאשר החיה בנוכחות הבעלים.
ל"ד תקין נחשב כאשר לחץ דם סיסטולי הוא מתחת ל140 ממ"כ. לחץ דם גבוה נחשב כאשר לחץ הדם הסיסטולי מעל 160 ממ"כ.
טיפול בלחץ דם גבוה
כאשר לחץ דם גבוה מזוהה , יש לחפש את גורם הרקע. יתכן שטיפול ושמירת מחלת הרקע תחת בקרה יביא להחזרת לחץ הדם למצב תקין ( זה המצב בחתולים שסובלים מיתר תפקוד של בלוטת התריס).
מעבר לטיפול במחלת הרקע לרוב יידרש גם טיפול להורדת לחץ הדם הגבוה, לרוב ינתן כדור שגורם להרחבת כלי הדם ההיקפיים, כדי להתאים אותם לזרימה בלחץ גבוה שעוברת דרכם.
אמלודיפין – הינו תרופה הגורמת לחסימת תעלות סידן וכך להרחבת העורקיקים הסיסטמיים. זוהי התרופה היעילה ביותר לטיפול בלחץ דם גבוה בחתולים , עם הכי מעט תופעות לואי .
ACE inhibitors - מעכבי angiotensin converting enzyme - גורמים לירידת התנגודת הפריפרית בכלי הדם והם התרופה הראשונה הניתנת לטיפול בכלבים עם לחץ דם גבוה. האפקט שלהם מתון ולעתים כאשר לא מושגת שליטה על לחץ הדם ,הם ישולבו עם תרופה נוספת (כמו אמלודיפין). אנלפריל ובנזפריל הן התרופות השימושיות ממשפחה זו.
ARBs – חסמי הרצפטור לאנגיוטנסין 2 – משפחה חדשה יחסית של תרופות. ביניהן התרופה telmisartan , ניתנת כטיפול יחיד או בשילוב עם אמלודיפין.
הטיפול בלחץ דם "יתפר" בהתאם לתגובת בעלי החיים לטיפול. לאחר שהושגה שליטה טובה על לחץ הדם, יש להמשיך ולנטר את לחץ הדם בביקורות תקופתיות, מדי 3-6 חודשים.
לסיכום - מאחר וגם בבעלי חיים לחץ דם גבוה הוא מרבית הזמן נטול סימנים היו עירניים לשינויים בראיה או שינויים נוירולוגיים, ובמידה ובעל החיים שלכם סובל ממחלת רקע המועידה אותו ללחץ דם גבוה – וודאו שגם לחץ הדם שלו נבדק ומטופל.
לפרטים נוספים , מוזמנים ליצור איתנו קשר
מרכז וטרינרי רמת השרון.
03-5403368.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון