לחיית המחמד שלי יש קוקסידיה. מה לכל הרוחות זה קוקסידיה?
03-5403368

מידע

כתבות

לחיית המחמד שלי יש קוקסידיה. מה לכל הרוחות זה קוקסידיה?

מאת: ד"ר ניר אוחנה, וטרינר במרכז וטרינרי רמת השרון

 

קוקסידיה הם אורגניזמים חד תאיים. הם טפילים מיקרוסקופיים הניתנים לגילוי בבדיקת צואה שגרתית, באותו אופן שבו ניתן למצוא תולעים. אך קוקסידיה אינה קשורה לתולעים ואינה רגישה לתרופות נגד תולעים (תילוע). כמו כן, קוקסידיה לא ניתן לראות בעין בלתי מזוינת. זיהום בקוקסידיה גורם לשלשול מימי שיכול גם להפוך לשלשול דמי, ויכול להוות בעיה מסכנת חיים לחיות צעירות או קטנות במיוחד. ישנם זנים רבים של קוקסידיות. אצל כלבים וחתולים, נפוץ ביותר הוא איזוספורה..

 

אז מאיפה מגיעה קוקסידיה?

 

המנגנון העיקרי של הזיהום הוא פאקו-אוראלי (צואתית-פומית).

 

זיהום בקוקסידיה נובע מאכילת ביציות קוקסיה אשר נמצאות בסביבה. הביציות עוברות בצואה. לאחר שחיית המחמד עושה צרכים, הביציות מתחילות לעבור תהליך נביגה (ספורולציה) בסביבה, ומתפתחת לקוקסידיה בוגרת. כאשר קוקסידיה בוגרת נאכלת  על ידי חיית מחמד, רק אז היא יכולה לחלות במחלת הקוקסידיה. קוקסידיה הופכת לזיהומית תוך 12-36 שעות לאחר היציאה מהגוף. ולכן, חשוב לנקות את הצואה במהירות האפשרית מסביבת חיית המחמד כדי למנוע זיהום. המצאות של בעלי חיים בקבוצות גדולות (מקלטים, פנסיונים, פארק כלבים, משק בית רב חיות-מחמד וכו') מוביל לחשיפה גדולה יותר לצואה, שמגדילה את הסיכוי לחלות בקוקסידיה. קוקסידיה היא טפיל שכיח וזיהום אינו בהכרח סימן לתנאי גידול לא נאותים.

 

חיות קטנות נוספות כמו: עכברים, זבובים, ג'וקים וכל חרק אחר יכולים להכיל בתוכם קוקסידידה, ובכך, להידבק חיית מחמד אחרת כאשר היא נאכלת ע"י חיית המחמד שלכם.

 

כיצד מאבחנים קוקסידיה?

 

אבחון קוקסידה נעשה ע"י בדיקת צואה.

קוקסידיה היא אורגניזם מיקרוסקופי, ולכן, בדיקת צואה הכרחית לצורך האבחון. מספר קטן של קוקסידיה בצואה יכול להיות קשה לגילוי. ולפעמים יש צורך לבצע מספר בדיקות, במיוחד בגורי חתולים וכלבים עם שלשול כרוני שלא מגיב לטיפול רגיל.

 

כיצד מטפלים בקוקסידיה?

 

ישנם שני טיפולים נפוצים המשמשים לזיהומי קוקסידיה אצל חיות מחמד:

1. תרופות סולפא (הטיפול המסורתי), הן הנפוצות ביותר. הן מעכבות את ההתרבות קוקסידיות. ברגע שקוקסידיות מפסיקות להתרבות במעי, קל יותר למערכת החיסון להלחם בקוקסידה. אולם פירוש הדבר הוא שהזמן שלוקח לפנות את הזיהום יותר ארוך. קורס טיפוסי טיפולי נמשך כשבוע-שבועיים, אך חשוב להבין כי יש לתת את התרופה כמה ימים אחרי הפסקת השלשול. לפעמים יש צורך בטיפול עד לחודש.

2. תרופות קוקסידיוציות: הן תרופות חדשות יותר שלמעשה הורגות את הקוקצידיה על הסף. פונזוריל וטולטראזוריל. תרופות אלה מסוגלות להרוג את הטפיל במנות ספורות בלבד.. השימוש בהם הופך לפופולרי יותר בשימוש בשנים האחרונות.

 

האם אנשים או חיות מחמד אחרות יכולים להידבק?

 

לכלבים וחתולים יש זני קוקסידיה שונים, ולכן אינם יכולים להדביק זה את זה, והם גם לא יכולים להדביק אנשים (זואנוזה).

אך יש כמה מיני קוקסידיה שכן יכולים להדביק אנשים (זואנוזה) כגון: טוקסופלסמה וקריפטוספורידיום.

חיות מחמד אחרות עלולות להידבק מחשיפה לחומר צואה נגוע אך חשוב לציין כי לרוב מדובר בזיהום של חיות צעירות (מערכת החיסון היא לא בשלה ויעיל. לכן, נוטה לאפשר לזיהום בקוקסידיה להגיע למספרים גדולים). לרוב, גורים או חתלתולים הנגועים אינם מדבקים לבעלי חיים בוגרים.

 

 

לשאלות נוספות, אנא צרו עמנו קשר, מרכז וטרינרי רמת השרון, 03-5403368