לוקמית חתולים (FeLV)
03-5403368

מידע

כתבות

לוקמית חתולים (FeLV)

מאת: קושנריוב יוליה-פלג, Msc בזואולוגיה, מטפלת מוסמכת מהרט"ג ואסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון

 

לוקמיה של חתולים, FeLV, היא מחלה ויראלית הפוגעת בחתולים אשר יכולה לגרום להתפתחות גידולים סרטניים כמו סרטן הדם (ומכאן השם) ולפגוע באיברים שונים בחתולים. המחלה נדירה מאוד בישראל ובעבר נחשבה כמחלה שאינה קיימת בארץ. היא נפוצה מאוד במקומות אחרים בעולם ומכיוון שהמחלה יכולה להיות קטלנית, היא נחשבת לאחד מגורמי המוות הגדולים בחתולי רחוב בארצות שונות כמו אנגליה וארצות הברית.


למרות שמדובר במחלה קשה, חשוב מאוד לציין כי חתולים אשר נדבקו במחלה ומקבלים טיפול מתאים יכולים לחיות חיים ארוכים, איכותיים, מלאי שמחה ושלל גרגורים. החשיבות הרבה בהבנת המחלה בקרב משפחות המגדלות חתול אחד לפחות, או אלו שמטפלים בחתולי קהילה חשוב כי הבנה זו יכולה לעזור מאוד בזיהוי חתולים נגועים וטיפול בהם בצורה הטובה ביותר.

 

מהי לוקמית החתולים ואיך נדבקים בה?

כפי שכבר צוין, זוהי מחלה ויראלית מדבקת אשר פוגעת בחתולים. המחלה עוברת בין חתולים במגוון דרכים אך בעיקר דרך מגע נוזלי. דם, רוק, חלב אם, נזלת, שתן וצואה כולם יכולים להעביר את הווירוס. בעוד שחתול יכול להדבק בעקבות ריב עם חתול נגוע, לוקמית החתולים מוכרת יותר כווירוס של "אהבה" – חיכוך אפים, טיפול הדדי, חלוקת קערות אוכל ומים או ארגז חול, הנקה והזדווגות מהווים דרכי הדבקה.

 

מה הלוקמיה עושה ואיך מאבחנים אותה?

לפני הכל, חשוב להדגיש שלא כל חתול אשר נדבק לוקמית החתולים יראה סימני מחלה. ישנם חתולים בנושאים את הווירוס אך נראים ומתנהגים כחתולים בריאים לחלוטין. חתולים אלו לרוב לא מזוהים כחולים או נשאים ולכן אין עליהם מעקב אך הם מסוגלים להעביר את המחלה הלאה ולהדביק חתולים אחרים בדיוק כמו חתול שמראה סימפטומים של המחלה.


אחד הקשיים העקרים באבחון המחלה הוא העובדה כי היא תוקפת מערכות שונות. כתוצאה מהפגיעה הנרחבת והמגוונת, חתולים שונים יכולים להראות סימני מחלה שונים בהתאם למערכת שנפגעה. בין הנזקים הנפוצים שנגרמים מלוקמית החתולים הם בעיות דם וסרטן – כולל סרטן הדם. הלוקמיה מחלישה מאוד את המערכת החיסונים מה שמשאיר את הגוף פגיע לחיידקים ודלקות משניות.


חתול שנדבק לאחרונה בלבד יכול לא להראות שום סימן, אך לאורך זמן המצב הבריאותי שלהם יתחיל להידרדר בעקבות זיהומים, דלקות או גידולים סרטניים בגוף.  הרשימה הבאה מכילה חלק מהסימפטומים שחתול חולה יכול להראות:
• ירידה בתיאבון
• ירידה במשקל
• פרווה שנראית לא טוב (למשל כי החתול מפסיק להתנקות)
• חום גבוה
• נפיחות בבלוטות הלימפה
• חניכיים חיוורות או מדולקות
• דלקות עיניים חוזרות
• צואה רכה או שלשול כרוני
• דלקות עור חוזרות
• דלקות חוזרות בדרכי השתן
• נזלת או דלקת בדרכי הנשימה שחוזרות כל הזמן
• אנמיה
• פרכוסים


מרבית הסימפטומים המצוינים מעלה יכולים להיות קשורים זה בזה או להיראות כאילו הם אלו שגורמים למצב הבריאותי הירוד אם כי הם רק מהווים סימפטום של הבעיה. ניקח למשל שלשול. חתול שמשלשל יתכן ולא ירצה לאכול מה שיוביל לירידה במשקל. הצימוד הזה מתאים למגוון רחב של מחלות שונות נפוצות בהרבה מלוקמית חתולים והן לרוב יבדקו קודם.


אבחון הלוקמיה נעשה בעזרת בדיקת מעבדה שניתן לעיתים לבצע במרפאות. הבדיקה בוחנת אם הווירוס קיים בדם או לא. מדובר בבדיקה יעילה אך היא אין לה רמת דיוק של 100%. במידה וחתול זוהה כאחד שנדבק בלוקמית חתולים, דגימת דם נוספת צריכה להישלח למעבדה אשר עושה בדיקת נוגדנים ספציפיים אשר קיימים בדם של חתולים מודבקים. אם תיזכרו, בקופת הקורונה, רבים מאתנו נדרשו לעשות בדיקה ביתית ואם זו התגלתה כחיובית, נדרשנו לעשות בדיקת PCR בשביל לאמת את המצב, כאן עובד עיקרון דומה – הבדיקה השנייה נועדה לאמת את הבדיקה הראשונה.

 

 

טיפול בחתול מודבק:
חשוב לציין כי שלא קיימת תרופה חד משמעית למחלה. ישנם טיפולים מסוימים אשר הראו שהם עוזרים להוריד את רמת הווירוס בדם אך לא להעלים אותו לחלוטין. לחלק ניכר מהטיפולים הללו יש תופעות לוואי משמעותיות מאוד אשר והם יכולים לפגוע בבריאות החתול מעבר לנזק שנגרם מהמחלה עצמה. טיפולים אלו לא תמיד עוזרים לשפר את המצב ולכן מה שמטפלים בו במרבית המקרים הוא סימני המחלה והמערכות הפגועות ולא בווירוס עצמו. כלומר, טיפול אנטיביוטי בדלקות משניות, טיפול ישיר באנמיה וכו'.


הדרך היחידה לוודא שהחתול שלכם לא נדבק בווירוס לוקמית החתולים הוא לוודא שהוא לעולם לא בא במגע ולא נמצא בקרבת חתול מודבק או נשא. מכיוון שאנו לא יכולים לדעת מראש איזה חתול חולה בלוקמיה ואיזה לא בלי בדיקה ספציפית, הדבר לא תמיד אפשרי – במיוחד לא בחתולים אשר נמצאים מחוץ לבית. כאן באה לטובתנו העובדה כי מדובר במחלה נדירה מאוד. דבר נוסף שמגיעה לטובתנו, הוא העובדה כי קיים חיסון. למען ההגינות – לא מדובר בחיסון שמבטיח שהחתול לא ידבק במידה ויבוא במגע אם חתול חולה אך הוא מפחית משמעותית את הסיכויים להדבקה.


במידה ויש ברשותכם חתול שזוהה כנשא או כחולה, יש לוודא שלא יבוא במגע אם חתולים אחרים – לא בתוך הבית ולא מחוצה לו. אם מדובר בחתול שיוצא לרחוב, עכשיו אין ברירה ולהחזיק אותו בתוך הבית בלבד. אם יש לכם חתולים נוספים, חשוב מאוד לבדוק גם אותם גם אם הם לא מראים שום סימן לכך שהם יכולים להיות מודבקים גם כן.

 

בשורה התחתונה:
לוקמית החתולים, FeLV, היא מחלה קשה ומסוכנת מאוד. היא מובילה לפגיעה במערכות הגוף, התפתחות גידולים סרטניים ולסרטן הדם. המחלה גם מאוד מדבקת בין חתולים. למרבה המזל, המחלה נדירה במיוחד בישראל, יש לה חיסון (אתם מוזמנים להתייעץ עם הווטרינרים במרפאתנו בנושא), הטיפול העיקרי הוא טיפול תומך וסימפטומטי ואפשר לחיות אם זה. גם עוד החתול מטופל ושומרים על מצב בריאותו בעזרת הטיפולים התומכים, הוא יכול לחיות חיים ארוכים, מלאים ומאושרים בדיוק כמו חתול בריא לחלוטין.

 


לשאלות נוספות, ניתן לפנות אלינו:
המרכז הווטרינרי רמת השרון
03-5403368