לופוס (זאבת) - מהי המחלה הזו?
03-5403368

מידע

כתבות

לופוס (זאבת) - מהי המחלה הזו?

מעת דוקטור עידן דוייב, וטרינר מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה


לופוס היא מחלה מתווכת מערכת החיסון הנובעת מהתגובה של המערכת החיסונית של החייה כנגד ה-DNA שלה. זה נשמע כמו מתכון לאסון מכיוון שכמעט בכל תא בגוף יש DNA, אבל חשוב לזכור שבנסיבות רגילות ה-DNA "כלוא" בתוך גרעין התא, אליו הנוגדנים של מערכת החיסון לא יכולים להגיע. מערכת החיסון בזאבת לא מסתובבת חופשי ותוקפת כל תא בגוף כדי להגיע ל-DNA שלו; במקום זאת, המערכת החיסונית "רואה" את  ה-DNA רק לאחר שהתאים מתו וחלקיהם השבורים מרחפים כפסולת מחוץ לתאים המתים. מערכת החיסון מגיבה ל-DNA החופשי ויוצרת נוגדנים כנגדו. קומפלקסים אלה של נוגדנים ו-DNA מצטברים בממברנות עדינות, כגון ממברנות הסינון בכליות, בדפנות כלי הדם, קפסולות מפרקים ומבנים דומים אחרים. לאחר שנתפסו בממברנות אלו, תאים אימונולוגיים אחרים נמשכים ונגרם נזק דלקתי נוסף.

 

זאבת מערכתית (SLE) כרוכה בהפרעה דלקתית (הנקראת תגובת רגישות יתר מסוג III) והפרוגנוזה תלויה באילו מערכות איברים מושפעות ועד כמה חמור הנזק. המחלה אינה ניתנת לריפוי אך ניתנת לניהול באמצעות תרופות מדכאות חיסון.

השם "זאבת" נובע מתקופות ארכאיות שבהן חשבו שהמחלה נגרמה על ידי נשיכת זאב.


זאבת מערכתית (SLE-Systemic Lupus) מול זאבת דיסקואידית (DLE-Discoid Lupus)
כאשר אנשים משתמשים במונח זאבת, הם מתייחסים לזאבת מערכתית, או SLE כפי שתואר לעיל. זאבת דיסקואידית היא צורה של זאבת המוגבלת לעור והיא שפירה משמעותית בגלל הכליאה הזו. זאבת דיסקואידית, או DLE, היא כמעט אך ורק מחלת כלבים וכמעט תמיד מוגבלת לעור האף, הנקרא האף פלנום.

 

תכונות של דיסקואיד לופוס (DLE)
מערכת החיסון בזאבת אינה מסתובבת ותוקפת כל תא בגוף כדי להגיע ל-DNA שלו; במקום זאת, המערכת החיסונית רואה DNA רק לאחר שהתאים מתו וחלקיהם השבורים מגוונים מרחפים כפסולת.

DLE אינו מתקדם ל-SLE. נגעים של DLE מוגבלים כמעט תמיד לאף למרות שהם יכולים להתרחב במעלה גשר האף ולפעמים להשפיע על האוזניים או בתוך הפה. סימנים מוקדמים של המצב מתחילים עם אובדן פיגמנטציה באף- אף שחור יהפוך אפור כחלחל או אפילו ורוד. בהתקדמות המחלה יוצרו קשקשים וסדקים של העור ובסופו של דבר, האף יתכייב. חשיפה לשמש מחמירה את המצב ונראה שקיימת נטייה גנטית בקרב גזעי הקולי.

 

ישנם מספר מצבים נוספים שגורמים גם הם לקרום ו/או שחיקות באף, ולכן חשוב לקבל את האבחנה הנכונה. מחלות אחרות שיש לשלול:

  • דרמטופיטוזיס (גזזת של האף)
  • פיודרמה באף או פיודרמה מוקוקוטנית (זיהום חיידקי סטפ' על גשר האף)
  • Pemphigus foliaceus (מחלת עור אוטואימיונית אחרת)
  • היפרקרטוזיס (מחלת יבלות באף)
  • לימפומה באף

 

האבחנה היא באמצעות ביופסיה, כלומר יש לחתוך חתיכה קטנה מרקמת האף ולשלוח אותה למעבדה לניתוח. רוב הכלבים יצטרכו טשטוש כדי לקבל דגימות מתאימות.

צפו לתפרים לאחר מכן ועקב ריבוי כלי הדם באזור יתכן דימום קל. האבחון כולל גם מידע היסטורי חשוב כמו האם מעורבים אזורי גוף אחרים, האם המצב קבוע או בא והולך, ואילו תרופות עזרו בעבר. הפתולוג ישקול את כל המידע הזה יחד עם המראה המיקרוסקופי של הרקמה.

 

אפשרויות טיפול
זאבת דיסקואידית היא מצב עם אפשרויות טיפול רבות בהתאם לחומרת התסמינים.

הימנע מאור שמש חזק מכיוון שמצב זה מחמיר על ידי השמש, חשוב להימנע מאור שמש אינטנסיבי. קרמים מסנני קרינה יכולים לעזור אך חשוב להבין שבמסנני קרינה יעודים לבני אדם מכילים מרכיבים רעילים וכל דבר שנמרח על האף של הכלב הוא ילקק. מסנני קרינה לחיות מחמד צפויים להיות מלוקקים ועל כן לא מכילים חומרים רעילים.
אם הכלב שלך מאובחן עם זאבת דיסקואידית, שוחח על אפשרויות הטיפול איתנו במרכז הוטרינרי רמת השרון והצליה. אם לכלב שלך יש אף עם גלדים או כיבים, סביר  שיהיה צורך בביופסיה כדי להגיע לאבחנה.

 

לפרטים נומידע נוסף, ניתן לפנות אלינו:

מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה

03-5403368