מאת : סלובידקר קריסטין מנהלת מרכז וטרינרי רמת השרון
מחסום פה הוא אביזר המולבש על חוטמו של הכלב, המחסום סוגר על לסתותיו של הכלב ומונע ממנו שימוש חופשי בפיו ובשיניו. השימוש במחסום נועד למנוע נשיכה, אכילה, כרסום, וכל מגע לא רצוי בין הפה למשהו אחר. המחסום מביא תועלת רבה ומאפשר לבעל הכלב לשלוט על בעל החיים שהוא מגדל, כך שבעת הצורך יכול לחסום את פיו של הכלב ולמנוע פעולות בלתי רצויות.
עפ"י חוק להסדרת הפיקוח על כלבים חייב בעליו של כלב מ "גזע מסוכן"
"כלב מסוכן" – כל אחד מאלה:
(1) כלב שמלאו לו שלושה חודשים ונשך נשיכה שגרמה לחבלה;
(2) כלב השייך לגזע מסוכן;
(3) כלב שהוא הכלאה של גזע מסוכן וקיים דמיון בין דפוסי התנהגותו ותכונותיו הפיסיות לאלו של כלב השייך לגזע מסוכן;
אלו הם הגזעים המסוכנים המנויים בתוספת לחוק: 1 .אמריקן סטאפורדשייר בול טרייר (אמסטאף); 2 .בול טרייר; 3 .דוגו ארגנטינו; 4 .טוסה יפני; 5 . סטאפורדשייר בול טרייר (סטאף אנגלי) 6 .פיט בול טרייר; 7 .פילה ברזילאי; 8 .רוטווילר.
קיימים בשוק מספר סוגי של מחסומים:
מחסום "סל" ממתכת
מחסום כזה מורכב מסורג שמקיף את הפה של הכלב ואת אפו מבלי לגעת בהם ישירות.
מחסום זה מונע אכיל לא מבוקרת , מניעת נשיכה, מחסום כבד חזק ועמיד יותר.
מחסום "סל" מפלסטיק
המחסום מיועד למניעת אכילה לא מבוקרת של זבל מהרצפה, מניעת נשיכה ומתאים גם לנסיעה באוטובוס. מחסום הפלסטיק מהווה פתרון זול ונוח.
מחסום ניילון
מחסום בד ניילון העוטף את האף של הכלב עם פס נצמד ששומר על הפה סגור.
חיסרון - לא מומלץ לשימוש ארוך או שימוש בחוץ בגלל שהוא אינו מאפשר לכלב לבצע הלחתה.
מחסום עור
מחסום בצורות שונות.בטיחותיים ומאווררים.אך בעייתים בשל העובדה שעור אינו קשיח ולא עמיד במצב של כלב תוקפני עם בעיית נשיכה .כמו כן, אינם עמידים מספיק לאורך זמן.
איך מרגילים את הכלב למחסום?
להבדיל מאנשים שמעבירים מידע לסובבים אותם עם הידיים, הבעות הפנים וכמובן באמצעות דיבור, מרבית העברת המסרים לסביבה אצל כלבים מתבצעת על ידי הפה בצורה כזו או אחרת.כלבים אינם יכולים לנבוח, לחשוף שיניים, ללקק ולהביע חיבה כאשר הם חובשים מחסום פה, בעצם הכלב מרגיש שבחבישת המחסום לקחנו ממנו את האפשרות להגן על עצמו ולתקשר עם העולם.לכן בהתחלה מרבית הכלבים מסרבים לחבוש מחסום דבר הדורש תקופת הסתגלות.
שלב ראשון - הרגילו אותם למחסום עצמו
הדבר הראשון שתצטרכו לעשות הוא להרגיל את הכלב למחסום עצמו. זכרו-לעולם אל תנסו לכפות מחסום על הכלב. החלו בלהראות להם אותו. תנו להם לרחרח ולהתרגל לראות אותו ותדאגו לתגמל אותם על גילוי עניין עם פינוק או הצעצוע האהוב עליהם והרבה שבחים.
פתחו את רצועות המחסום והכניסו חטיף שהכלב אוהב פנימה ותנו וחיזרו על פעולה זו מספר פעמים, לאחר מכן חבשו את המחסום על אפו של הכלב לפרק זמן של כ-20 שניות.חזרו על פעולה זו מספר פעמים כאשר אתם מגדילים את פרק זמן חבישת המחסום כל פעם.במידה והכלב מנסה להסיר את המחסום אמרו לו את המילה לא! בצורה חדה וברורה ותזיזו את רגלו הקדמית על מנת למנוע ממנו את הסרת המחסום.
זכור לא לדחוף את המחסום על האף ולתת להם להתקדם בקצב שלהם. אם הם מתחילים להיראות מודאגים או לחוצים, חזרו צעד אחורה ונסו שוב.
לאחר שהרגלנו את הכלב למחסום בעזרת התניה חיובית והגענו למצב שהוא מסכים לחבוש את המחסום לפרק זמן של 5 דק' לפחות, ניתן להתחיל לצאת איתו החוצה למקומות עם גירויים.
חבשו לכלב את המחסום והתחילו ללכת בהליכה מהירה יחסית על מנת להקשות על הכלב לנסות להסיר את המחסום.במידה והוא עדיין מנסה להסירו, הגבירו את קצב ההליכה עד לכדי ריצה.עשו זאת בהדרגה ובשלבים גם כן -זיכרו כי הכלב מרגיש פחות מוגן עם המחסום ולא נרצה ליצור אצלו נסיגה בתהליך.
מתי מתאים להשתמש במחסום?
הנה כמה מצבים שהופכים את השימוש במחסום לכלב לבטוח ומתאים.
בשעת חירום
כאמור, כלב פצוע או מפוחד נוטה הרבה יותר לנשוך. במיוחד אם צריך לנייד את הכלב או לטפל בכלב בדרך כלשהי. שימוש במחסום ישמור עליך ועל כל מי שיסייע לך מפני התנהגות לא אופיינית אך מובנת של הכלב שלך.
אם קיימת היסטוריה של נשיכה, או סיכון של נשיכה
אם הכלב שלך אגרסיבי ו/או נשך כלב אחר או אדם בעבר, ניתן להשתמש במחסום ליתר ביטחון. גם אם לא קיימת היסטוריית נשיכות, אם אתה חושב שקיים סיכון לנשיכת כלב - לדוגמה, הכלב שלך נובח על כלבים או אנשים אחרים - מחסום יכול לספק שקט נפשי נוסף. עם זאת, המחסום לא פותר את הבעיה, הוא פשוט עוזר לשמור על רמת בטיחות מסויימת במקביל לעבודה על שינוי התנהגות עם מומחית התנהגות של בעלי חיים, וטרינר ו/או מאלף כלבים. המטרה היא לשנות את ההתנהגות והלך הרוח של הכלב שלך. המחסום הוא פשוט כלי זמני שיעזור לך להשיג את המטרה הזו.
קיים חשש לנשיכה עקב מצב מאיים
ייתכנו מצבים ספציפיים שמרגיזים או מלחיצים את כלבכם, כמו בדיקות אצל הווטרינר. כאשר אתה חושש שהכלב שלך עלול לנשוך, יש לשקול שימוש זמני במחסום.
במהלך מפגשי טיפוח
עם הרגל חיובי מגיל צעיר רוב הכלבים לא יסבלו או אפילו ייהנו מהליכי טיפוח כמו רחצה או גזירת ציפורניים. עם זאת, רובם לא אוהבים את זה ואם אתם עדיין בהליך הרגלה מחסום עשוי להועיל, במיוחד כאשר הכלב אינו מכיר את המטפל.
כאשר נדרש עקב חקיקה ספציפית לגזע
לכמה מדינות כולל ישראל יש חקיקה ספציפית המחייבת כמה מה שנקרא "גזעים מסוכנים" לחבוש מחסום כאשר הם אינם בשטח פרטי.
מתי מחסום לפי הכלב איננו פתרון ?
כשהכלב נמצא לבדו- השארת הכלב לבדו כאשר הוא חבוש במחסום פה מהווה סכנה רצינית. הכלב עלול להיפצע אם המחסום נתפס במשהו, או בעת ניסיון הכלב להוריד את המחסום מפיו. כמו כן, כלב המשוטט לבדו עם מחסום עלול להינזק קשות מבעיות רעב וצמא, או פציעות שונות.
בעיות ארוכות טווח- כאשר קיימות בעיות לאורך זמן, המחסום איננו פתרון. לדוגמא, אם הכלב מתמיד בתוקפנות או מתעקש לאכול זבל מבחוץ, מחסום לא יועיל פה כלל ויש לפתור את הבעיה מן השורש ולהבין מדוע הכלב מתנהג כך.
כתגובה להתנהגות בלתי ראויה- חשוב לציין שהמחסום אינו מיועד לשימוש בענישה אלא למנוע בעיה, כאשר חולף הזמן בו חלה הבעיה- יש להסיר מהכלב את המחסום.
להפחתת הנביחות של הכלב- המחסום אינו מיועד לעצור את הכלב מלנבוח כי אז הוא משמש כעונש, וכמו שהסברנו קודם- המחסום אינו מיועד למטרה זו. כמו כן, המחסום יעצור את הכלב מלנבוח רק כאשר המחסום יהודק על פיו של הכלב, ולסתותיו של הכלב יהיו סגורות ואז מלבד הצער הגדול לכלב יכולות להיווצר לו גם בעיות בריאותיות רבות.
כשזה מגיע למחסום, חשוב לזכור שיש להשתמש בו כאביזר עזר ולעולם לא כעונש - אם אתה מצליח להרגיל את הכלב שלך להרגיש בנוח עם מחסום, זה יכול להיות מאוד מועיל ולהרגיע את הווטרינר שלך, ספר, או מאמן. ואם לכלב שלך יש נטייה לנשוך, שימוש במחסום כאמצעי מניעה יכול לעזור גם לך וגם לחיית המחמד שלך להימנע מכמה צרות לא רצויות.
לפרטים נוספים 035403368
מרכז וטרינרי רמת השרון
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון