אתם במכונית עם הכלב בדרך ליום כיף בחוף הים, ופתאום שמים לב שהוא לא נראה כל כך טוב.. לפני שהספקתם להבין מה קורה, האוכל שנתתם לו בבוקר מופיע מחדש על כל המושב האחורי שלכם. וגם על הילד. למה זה קורה? מה עושים? ואיך מונעים מזה לקרות שוב?
מאת נטע כפרי, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת – השרון
אם אתם קוראים כתבה זו כנראה שכבר הבנתם מניסיון שכלבים, כמו בני אדם, יכולים בהחלט לחוות בחילה בזמן נסיעה באוטו. תופעה זו יכולה להעלות את רמות הלחץ של הכלב, וגם שלכם, ובכך להפוך נסיעה שגרתית למעיקה ולא נוחה. למזלכם, ישנם מספר פתרונות יעילים שתוכלו להשתמש בהם כדי להקל ולשפר את המצב.
מה גורם לבחילות נסיעה אצל כלבים?
כמו ילדים, גם כלבים נוטים לחוות בחילות בנסיעה בעיקר בצעירותם. הסיבה העיקרית לכך היא שמבני האוזן הפנימית המשפיעים על שיווי המשקל, אינם לגמרי מפותחים. יחד עם זאת, רוב הכלבים (אך לא כולם) מצליחים להתגבר על תופעת הבחילות ככל שמתבגרים.
חשוב לזכור כי חלק גדול מהתנהגותם ותחושותיהם של כלבינו גם נקבעות על-ידי התניה. כלומר, אם נסיעותיו הראשונות של הכלב השאירו אותו עם תחושת בחילה, הוא עלול ללמוד לקשר נסיעות באוטו להקאה, אפילו לאחר שאוזניו כבר התפתחו לחלוטין. כמו כן, לחץ נפשי יכול להוות השפעה חזקה על מצב זה. לדוגמא, אם כלבכם רק נוסע במכונית כדי להגיע לווטרינר (סיטואציה מלחיצה בפני עצמה לכלבים מסוימים), הוא עלול להיכנס ללחץ ופאניקה חזקים מספיק בכדי לגרום לבחילה והקאה.
סימנים מקדימים לבחילת נסיעה
בניגוד לאנשים, כלבים אינם נהיים פתאום בצבע ירקרק או משנים את הבעתם כאשר הם חווים בחילה. למרות זאת, יש מספר סימנים ויזואליים שאנו יכולים לזהות בכדי לדעת שכלבינו מרגיש רע ועלול להקיא. לדוגמא:
- חוסר אנרגיה ועניין בסביבה או מאידך, חוסר שקט אשר נראה לעין.
- פיהוקים חוזרים ומתמשכים
- יבבות
- ריור מוגזם
- ליקוק וסגירה חוזרים של השפתיים
איך למנוע מהכלב שלי להקיא באוטו?
בין אם הבחילה נוצרת עקב טראומה מנסיעות, התניה לבחילות שחווה בתור גור או פחד מהיעד אליו הוא נוסע, ישנן כמה דרכים בהן נוכל להקל על כלבינו לשפר את חווית הנסיעה לכל הצדדים המעורבים:
- שינוי התפישה לגבי נסיעה ברכב – למעשה, כל העניין הוא לשנות את חווית הנסיעה משלילית לחיובית. מצאו בקרבת מגוריכם מקום פתוח שאתם יודעים שכלבכם יאהב, כמו פארק או גינת כלבים לדוגמא. כמו כן, הביאו אתכם בן משפחה או חבר קרוב שיוכל לשבת עם הכלב במושב האחורי ולהרגיע אותו בזמן הנסיעה. כאשר מגיעים, שחקו עם הכלב במשחקים הכי אהובים עליו והפכו את הביקור בפארק למהנה ביותר. בנסיעה הביתה שוב וודאו שיש מי שמרגיע את הכלב וכשאתם מגיעים – שוב שחקו עם הכלב באותה התלהבות כפי ששיחקתם בפארק, כבדו אותו בחטיפים האהובים עליו ושמחו אותו. כך תצרו סיטואציה חיובית שככל שתחזרו עליה, כלבכם ילמד לקשר את הנסיעות ברכב לכיף, ולא לבחילה.
- וודאו שכלבכם נכנס לרכב על בטן ריקה – לכלבים שקיבתם ריקה יש פחות נטייה לחוש בחילה. אידאלית, כדאי שיאכלו לפחות 6-8 שעות לפני הנסיעה. אך פרקטית ניתן גם רק לוודא שכלבכם אינו אוכל בשעה / שעתיים לפני שאתם יוצאים מהבית. יחד עם זאת יש לזכור כי אמנם שיטה זו היא טובה, אך לא בהכרח עובדת על כל כלב.
- הקפידו לעצור מדי פעם - במיוחד בנסיעות ארוכות יותר, תכננו מספר עצירות בדרך ליעד. זאת בכדי שהכלב יוכל למתוח את רגליו, לעשות סיבוב קצר לצרכים, לנשום אויר ו"לטעון מצברים" לקראת המשך הנסיעה.
- הסחת דעת – יצירה של פעילות מסיחה יכולה לעזור רבות לכלב שלכם. אם אדם אחר יושב עם הכלב מאחורה אז שילטף וישתעשע איתו במהלך הנסיעה. אם כלבכם לבד, דאגו להביא איתכם את הצעצוע האהוב עליו, שמיכה שהוא שוכב עליה בבית או חטיפים שונים. למעשה, כי מה שיכול ליצור הסחת דעת נעימה.
- אויר ונוף – אפשרו לכלבכם להתבונן מהחלון ולהוציא מדי פעם את ראשו ולנשום אוויר. הצפייה בנוף עוזרת להפחית תחושה של בחילה / אי שיווי משקל (בניגוד לשכיבה והנמכת הראש על המושב) ואוויר צח יכול לרענן ולשפר כל תחושת בחילה אם כבר החלה. אך חשוב לזכור – לא לעשות זאת אם הנסיעה היא במהירות גבוהה, כיוון שמשב האוויר החזק יכול לעשות נזק לעיני הכלב.
- מרחב תזוזה – אם ישנה אפשרות בחירה, קחו לנסיעתכם רכב יותר גדול. לעיתים אם יש יותר תחושת מרחב ותזוזה ברכב, הדבר מקל על חווית הכלב במכונית.
- טיפול תרופתי – אם שום דבר אינו עוזר, התייעצו עם הווטרינר שלכם לגבי תרופות למניעת בחילה בנסיעות. הוטרינר יוכל להמליץ על התרופה והמינון הנכון ביותר עבור כלבכם בכדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר עם כמה שפחות תופעות לוואי.
כלבים, כפי שכבר הבנתם, חווים חוויות במגוון דרכים ולכל כלב רמות רגישות שונות המשפיעות על הרגשתו. גם אם כלבכם נמצא תחת קטגוריית הכלבים הרגישים לבחילות, אל ייאוש. עם קצת אהבה, סובלנות והתמדה, כל בעיה ניתנת לפתירה וגם הכלב שלכם יוכל ליהנות מנסיעות משפחתיות.
לכל שאלה בנושא זה ואחרים, אתם מוזמנים לפנות אלינו במרכז וטרינרי רמת-השרון והרצליה
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון