מאת מיכל ליבסון, סייעת, ד"ר דורון נרי וטרינר – מרכז וטרינרי רמת השרון
לפני שאנשים טסו לחלל הייתה תיאוריה שבני אדם לא יכולים לשרוד בחלל לתקופה ארוכה בגלל היעדר כוח המשיכה. כדי לבדוק את התיאוריה הזאת ועל מנת שלא לסכן אסטרונאוטים, הוחלט להשתמש בבעלי חיים למטרה הזו. במיוחד קופים וכלבים, וכל זה על מנת לבדוק האם ניתן לשלוח יצור חיי לחלל ולהחזירו בחיים וללא נזק רפואי משמעותי.
במשך שנות ה50 וה60 הסובייטים השתמשו בכלבים כדי לקבוע האם קיימת אפשרות לשלוח אנשים לחלל. בתקופה זו, האיחוד הסובייטי שיגר משימות עם 57 כלבים.
היו כלבים שטסו יותר מפעם אחת. רובם שרדו אך חלקם מתו עקב כשלים טכניים. כלבה יוצאת דופן הייתה לייקה, הכלבה הראשונה שנשלחה לחלל.
לייקה הכלבה הייתה הכלב הראשון שנשלח אי פעם לחלל בשלישי לנובמבר 1957 על החללית ספוטניק.היא הייתה כלבת רחוב מעורבת ממוסקבה, בת שלוש שנים ושקלה 6 ק"ג. יש שקראו לה "הנוסעת החיה הראשונה לחלל" אך היו עוד בעלי חיים שנסעו לחלל לפניה.
לייקה נפטרה אחרי 5 עד 7 שעות טיסה,ב2002 הסתבר שהיא מתה מהתחממות יתר. עד אז אמרו הרשויות הסובייטיות שהיא נפטרה כי נגמר לה החמצן.
במסיבת עיתונאים שנערכה במוסקבה בשנת 1998 אמר מדען חלל סובייטי שהיה מעורב בפרויקט שככל שהזמן עובר הוא מצטער על המשימה הזו, שכן הם לא למדו מספיק ממנה כדי להצדיק את המוות של הכלבה.
לפני שהיא טסה לחלל אחד מהמדענים בפרויקט לקח אותה לביתו לשחק עם ילדיו, על מנת שיהיה לה כיף לפני שהיא נשלחת למותה.
אחרי נחיתת אפולו 2 על הירח, השימוש בבעלי חיים וכלבים הופחת משמעותית, והם לא היו יותר בכותרות העיתונים.
באפריל 2008 הוקמה אנדרטה לזכרה ליד בסיס צבאי במוסקבה, ובה יש פסל שבו היא עומדת על קצה של טיל.
אימוני הכלבים לצורך הטיסה
כלבים היו החיה המועדפת לניסויי חלל אלו בגלל שמדענים חשו שהם מתאימים לספוג שעות ארוכות של חוסר מעש. כחלק מהאימון שלהם, הם היו סגורים בקופסאות קטנות למשך 15 עד 20 ימים בכל פעם.
כלבים משוטטים הועדפו למשימות אלו על פני כלבי בית, כי המדענים חשבו שהם יהיו יכולים לסבול את הלחץ המאסיבי של טיסת חלל יותר מכלבים אלו של הבית. נקבות הועדפו על פני זכרים עקב מזגן הנוח ובגלל שהחליפות שלבשו הכלבים במטרה לאסוף צרכים היו מתוכננות לנקבות בלבד.
האימון כלל עמידה בשקט לאורך זמן רב, לבישת חליפות חלל, סימולאטורים שהעבירו את תחושת הטיל המשוגר,שהייה בצנטריפוגות שדימו האצה גבוהה של טיל וגם החזקה של הכלבים בכלובים קטנים יותר ויותר כדי להכין אותם לקטנות של התא בו הם יצטרכו לשהות בזמן הטיסה לחלל. כלבים שטסו לחלל, אכלו פרוטאין בצורה של ג'לי שהיה עתיר בסיבים. דבר זה סייע לכלבים להפטר מצרכיהם בזמן שהיו כבולים לתא החלל. יותר מ60 אחוזים מהכלבים סבלו מעצירות ובעיות בשלפוחית השתן כשחזרו לכדוה"א.
לסיום
ב50 שנים האחרונות האמריקאים והרוסים השתמשו רבות בעולם בעלי החיים לניסויים בחלל למרות התמותה הרבה שלהם. מותם לימד רבות את המדענים וללא ספק שבלעדיהם היה סיכוי גדול שחלק מהאסטרונאוטים היו מתים במשימתם בחלל.
הכלבים נתנו שרות זה, שספק אם היו מוצאים אנשים שהיו מתנדבים לעשות את אותו הדבר.
הם נתנו את חייהם לשם התקדמות הטכנולוגיה והמדע, דבר שאפשר את התפתחות האנושות.
אני שולל ניסויים בבעלי חיים אבל כאן בזכות ניסויים אלו ניצלו בני אדם.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון