מאת: טניה וירניק, אסיסטנית במרכז וטרינרי רמה"ש
בעוד רוב בעלי הגורים טובים מאוד בלפנק את הגורים שלהם עם ליטופים, התכרבלות, נשיקות, חטיפים, רבים מהם אינם נוטים לספק את ההדרכה וההנהגה הדרושה לכלבלב הצעיר.
אילוף הגור הוא מרכיב חיוני בגידול כלב מנומס וממושמע לבעליו. כמובן, שיש רגעים בהם תרצו להשתטות ולשחק עם הגור הלוא זה הכיף כשיש גור קטן בבית.
אך מצידו השני של המטבע של אושר הוא הגדרת גבולות התנהגות מקובלת, כך הגור החדש אינו לומד את מקומו במשפחה.
גור טוב יגדל להיות כלב טוב עם החינוך הנכון. וכלבים, כמו גורים, צריכים שנהיה המנהיגים שלהם באותה רמה שצריכים שנהיה החברים שלהם. וכלבים צריכים מנהיגים חזקים.
בעיות נפוצות בהתנהגות של גורים כוללות לעיסה הרסנית, נשיכות או שריטות, קפיצות ונביחות מוגזמות. ואיך הבעלים חסרי האונים אמורים להתמודד עם הבעיות הנ"ל?
התשובה לבעיה זו תקפה באופן אוניברסלי לכל ההתנהגויות המתוארות, ולמרות שהתשובה פשוטה, נראה כי קשה עבור חלק מהבעלים לתפוס אותה.
כל שעליכם לעשות הוא לתגמל התנהגויות שאתם מוצאים מקובלים או נעימים ולהתעלם או לנתב התנהגויות שליליות לדרך אחרת שתהיה חיובית עבורכם.
לעיסה הרסנית
ראשית, חשוב להבין כי לעיסה היא התנהגות נורמלית עבור גורים צעירים. הלעיסה עלולה להיות אינטנסיבית סביב זמן בקיעת השיניים בקבוצת הגיל 5 עד 9 חודשים. ולכן, חשוב מאוד לספק לגור החדש משהו שכן יוכל ללעוס.
בכל חנות כלבים יש שפע של צעצועי לעיסה לכלבים וחשוב לספק לכלביכם צעצועים שיספקו את הצורך הזה.
במידה והגור מתחיל ללעוס משהו שאסור, כמו רהיט בבית, עליכם לתת באותו רגע פקודה לדוגמת "אסור!" ולהפנות מיד את הגור לצעצוע לעיס המיועד לו.
כיום, יש מאלפי כלבים שעדיין מייעצים לתת עונש פיזי לכלב על לעיסת חפץ שלא מיועד לו. אך חשוב להבין שעונש מלמד את הכלב אך ורק איך להימנע מעונש ולא מעבר. אם תענישו את הכלב על כך שלעס משהו שאסור לו הוא פשוט ימשיך לעשות זאת כאשר אתם לא בסביבה. הוא יבין שאתם מקור העונש וימנע מלעשות זאת לידכם.
נשיכות וכרסומים
מותר לשחק עם הגור עם הידיים ולתת לו להכניס את האצבעות שלנו לפה שלו אך חשוב לשים גבול. וברגע שהגור מכאיב צריך להפסיק לשחק עם הגור או להגיד "לא!" וללכת.
מהר מאוד הגור ילמד שבני-אדם הם רכים ואפשר להכאיב להם וישחק עם בעליו ברכות בכדי שהמשחק לא יפסק.
טעות נפוצה אצל בעלי גורים הוא לחשוב שמדובר בהתנהגות נורמלית ושהיא תחלוף. ובעצם מאבדים שליטה על חינוך הגור.
טעות נוספת היא לצעוק כאשר הגור מכאיב – כל מה שאתם עושים במצב הזה זה להיהפך בעיני הגור לצעצוע מצייץ ענק.
גם פה עונש פיזי על כך שהכאיב בזמן משחק משותף אינו מומלץ. עונש כזה יכול לקלקל את היחסים בין הבעלים לגור.
קפיצות
כאשר אנו נכנסים לבית, אם זה הבעלים או אורחים, והגור קופץ עליכם - הנטייה היא להתכופף אל הגור ולהתייחס אליו. וכך בעצם אתם מצ'פרים אותו על הקפיצות.
חשוב ברגע שגור קופץ עליכם לעמוד כמו פסל או פשוט להמשיך ללכת ולהתעלם. ככה הגור לומד לא לקפוץ. ואז ניתן להתייחס אליו.
אם עד היום כן התייחסתם אל הגור כאשר קפץ עליכם יש להפסיק זאת מיד. חשוב להבין שברגע שתפסיקו לצ'פר את הקפיצות, לאחר שהרגלתם את הגור שתתייחסו כאשר הוא קופץ עליכם, אז הבעיה תחמיר לתקופה אך לאחר תקופת הסתגלות הבעיה תפסק. חשוב להיאזר בסבלנות ולהתמיד עד להצלחה.
גם במקרה הזה, חשוב להבין שעונש פיזי לא יתן כלום מלבד משבר ביחסים ביניכם לבין הגור.
מצד שני, יש לתגמל את הגור ברגע שהוא מפסיק את הקפיצות. תגמול יכול לבוא בשלל צורות אם בשבחים, בליטוף או אפילו צ'ופר.
נביחות מוגזמות
כל הכלבים נובחים. מדובר בהתנהגות טבעית ואמצעי תקשורת של כלבים. אך חשוב לאמן את הכלב שיפסיק לנבוח כאשר אנו מבקשים ממנו.
יש מספר דרכים לעשות זאת. או שאתם יכולים לומר בקול תקיף "די!" או שאתם ממתינים בשקט ומתעלמים ממנו עד שהוא פוסק מלנבוח. כאשר הוא פוסק חשוב לתגמל אותו.
ככל שתעבדו על זה יותר ותתמידו כך זה יעבוד יותר מהר.
ניתן בתור התחלה לעבוד עם צ'ופרים אך חשוב להבין שאם תעניקו כל הזמן צ'ופרים כאשר הגור מציית לכם הוא יציית בסוף רק לכם ורק כאשר יהיה לכם צ'ופר לתת לו. בהדרגה יש לעבור לשבחים וליטופים. כך כלבכם ילמד להקשיב גם לאחרים וגם במצבים בהם אין לכם צ'ופרים לתת להם.
חשוב להבין שאם תצעקו על כלבכם כאשר הוא נובח זה נראה לו כאילו גם אתם נובחים וזה לא יפתור שום דבר.
טיפים אחרונים
כשמדובר באימון גורים או כלבים שם המשחק הוא חיזוק. יש לחזק התנהגויות רצויות ויש להתעלם כאשר מדובר בהתנהגויות לא רצויות.
אין לחכות עם חינוך הגור עד שיהיה בוגר כי אז זה מאוחר מדי. יש להתחיל בחינוך עם הגעת הגור החדש לביתכם. חשוב להקפיד על יישור קו בנושא החינוך בין כל דיירי הבית. חשוב לשמור על סבלנות ולהיות עקביים בחינוך בכדי לא ליצור אצל הגור בלבול.
והכי חשוב- תאהבו את הגור ותחבקו אותו.
לשאלות נוספות ניתן לפנות אלינו, מרכז וטרינרי רמת השרון/הרצליה 03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון