כאב ושיכוך כאבים בכלבים וחתולים
מאת: ד"ר הגר גור, וטרינרית, מרכז וטרינרי רמת השרון
תחום הטיפול בכאב הוא תחום שמאד התפתח בשנים האחרונות בעולם הוטרינריה.
בעבר נטו לזלזל בכאב אותו חווים בעלי חיים ולא הקפידו על מתן תרופתי ראוי אחרי פרוצדורות ניתוחיות או מחלות הכרוכות בכאב. מחקרים שהוכיחו שהטיפול בכאב מקצר את זמן המחלה ומאיץ התאוששות עוררו מודעות לנושא, וכיום הטיפול בכאב הפך להיות חלק אינטגרלי מהטיפול בבעלי חיים.
הבעת כאב בבעלי חיים שונה מזו שאנו מכירים בבני אדם –
אנו בד"כ נצעק או נבכה כשנחוש כאב עז. בעלי חיים במקרים רבים יסתירו את העובדה שהם חשים כאב – זהו מנגנון הישרדותי שמטרתו לא להראות חולשה לטורף פוטנציאלי. לכן במקרים רבים הכאב לא יובע באופן ווקאלי, אלא בדרכים עדינות וסמויות יותר. לעתים הבעלים לא יבחינו כלל שבעל החיים שברשותם כאוב. הכאב יובע בד"כ בשינוי התנהגותי – סירוב לטפס מדרגות, לקפוץ לאוטו (כלב) או על השיש (חתול), חוסר רצון לצאת לטיול או שירימו אותו על הידיים. לפעמים בעל החיים ייראה קצת מדוכא או עצוב, התיאבון יכול לרדת. לעתים הכאב יתבטא בהתנהגות תוקפנית לא אופיינית. גם רעד או הלחתה יכולים להיות סימנים לכאב.
כלל האצבע הוא שאם זה היה כואב מאד לך – כנראה זה כואב גם לחתול / לכלב שלך.
ואם הכלב/ החתול שלך פתאום שינה התנהגות או שגרה יומיומית – יש לחשוד שהוא חווה כאב.
יש שני סוגי כאב עיקריים – כאב כרוני וכאב אקוטי:
כאב אקוטי הוא כמובן אחרי טראומה גופנית, כמו חבלה קשה, שבר, פריצת דיסק ועוד. גם מחלות מסויימות, כמו דלקת לבלב או רחם, או סוגים מסויימים של סרטן, עלולים להביא לכאב עז. מדובר בכאב שעובר אחרי תקופה קצרה יחסית, עם ההחלמה מהמצב הראשוני שגרם לכאב. כאב אקוטי הינו בעל תועלת אבולוציונית, מטרתו למנוע תזוזה של האיבר הפגוע כדי למנוע המשך פגיעה.
כאב כרוני הוא כאב מתמשך, שמלווה את בעל החיים לתקופה ממושכת. דוגמאות נפוצות הן דלקת פרקים שמאד נפוצה בקרב חיות מבוגרות, דלקת אוזניים או דלקת חניכיים עקשניות. במקרים כאלו לכאב אין תועלת, ועצם קיומו מוריד את מצב הבריאות הכללי של בעל החיים.
טיפול
ראשית – צריך לאבחן שאכן יש כאב ומה מקורו.
תשאול הבעלים הוא קריטי לאיתור שינויי התנהגות או שגרה יומיומית שיכולים להעיד על כאב.
בבדיקה פיזיקלית מחפשים את מקור הכאב. כמו בני אדם, יש בעלי חיים עם סף רגישות שונה לכאב, וכל בעל חיים יגיב אחרת לכאבים בעוצמות שונות.
יש סוגים שונים של תרופות לכאב, וצריך להתאים אותן לבעל החיים – למצבו הבריאותי הכללי, לסוג הבעיה, לדרך המתן האפשרית, וכו'.
התרופות לכאב מתחלקות למספר משפחות עיקריות
NSAIDS – מדכאי דלקת שאינם סטרואידים. דוגמאות – פרוויקוקס, רימדיל, מלוקסיקם
אופיואידים – דוגמאות – מורפין, מתדון, טרמדול
מאלחשים - כמו לידוקאין או עזרקאין. משמשים בהליכים כירורגים.
תרופות ביולוגיות- כמו ליברלה. מדובר בנוגדנים סינטטנים כנגד מתווכי דלקת טבעיים המיוצרים בגוף.
אחרות – כמו תרופות לכאב נוירופתי (ממקור עצבי) כמו גבפנטין, אופטלגין, תרופות נגד דיכאון מסויימות.
חשוב לציין שאין לתת אף פעם תרופה נגד כאבים בלי להתייעץ איתנו, מרכז וטרינרי רמת השרון!
יש תרופות רבות שבני אדם לוקחים באופן שגרתי, חלקן גם נמכרות ללא מרשם – ועלולות לגרום למוות בבעלי חיים. אקמול למשל, הוא מסוכן ביותר לחתולים ועלול לגרום למותם גם במינון נמוך.
גם המינונים הניתנים לבעלי חיים שונים מאלו המקובלים בבני אדם.
מאחר ולחלק מהתרופות הנ"ל יש תופעות לואי שעלולות להיות חמורות, כמו כשל כלייתי או כבדי, יש מקרים בהם הוטרינר ימליץ לעשות בדיקת דם לפני תחילת השימוש בהן. תרופות הנלקחות באופן קבוע גם ידרשו ניטור תקופתי ע"י בדיקות דם.
ובנימה אישית - כוטרינרית העוסקת בתחום שנים רבות, נושא הטיפול בכאב הוא בראש סדר העדיפויות שלי. היכולת לספק איכות חיים טובה היא בעלת חשיבות מהמעלה הראשונה בעיניי. אין מקרים שמשמחים אותי יותר מאשר כלבים או חתולים שבעזרת טיפול נכון חוזרים לחיים, מצליחים לעשות פעולות שעד עתה לא יכלו או נמנעו מהן, או כמו שהבעלים אומרים – פתאום חזרה לו שמחת החיים, או היא נעשתה צעירה בכמה שנים.
לשאלות נוספות, מוזמנים ליצור אתנו קשר, מרכז וטרינרי רמת השרון/הרצלייה 03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון