מאת: ד"ר דורון נרי - וטרינר
מלחמה, לכל הדעות, היא מצב מלחיץ ביותר לכל אחד. אי הידיעה, חוסר השליטה במצב, השעות והימים המשעממים בחדר האטום או במקלט – לכולם יש השפעה עמוקה, פסיכולוגית כמו פיזית, על כולנו.
המצב קשה בעיקר עבור ילדים קטנים, אשר לא מסוגלים להבין מדוע פתאום נקטעה שגרת יומם, מדוע הם אינם יכולים יותר לישון במיטה שלהם ובחדר שלהם, ולמה המבוגרים מדברים בקולות שקטים ומפוחדים, או לחלופין בקולות רמים ולחוצים, המלחמה היא חוויה קשה ומבלבלת במיוחד.
וטרינר הרצליה
וטרינר רמת השרון
הכלבים והחתולים שלנו, בדיוק כמו פעוטות וילדים צעירים, אינם מסוגלים להבין את המתרחש. כל מה שהם יודעים הוא שמשהו בכלל לא בסדר, וזה גורם להם להראות את פחדם במגוון דרכים, וביניהם: יללות, התבודדות, אגרסיביות, חוסר מנוחה ואפילו הקאות ועליה בחום הגוף כתוצאה מלחץ.
בדיוק כמו שאנו מכינים עצמנו למצבים שכאלה מראש בבחירת החדר האטום, אגירה של מזון ושתייה ולקיחת מסיכות האב"כ, כך ניתן גם להכין את חיות המחמד שלנו למצבי חירום.הרשימה הבאה מכילה המלצות שיעזרו לכם לעזור לחיות המחמד שלכם לצלוח את המלחמה הבאה (שלא תבוא) בשלום:
1. הכלבים והחתולים רגישים לנשקים כימיים או ביולוגיים בדיוק כמונו – ולכן יש להכניסם לחדר האטום או למקלט ביחד איתנו. חתולים ניתן להכניס לחדר האטום עוד בעת ההתרעה (לפני האזעקה) בכדי למנוע מרדפים מיותרים ברחבי הבית במקרה אמת.
2. צעצועים ושמיכות – בדיוק כפי שננסה להקל על ילדינו בכך שנכניס למקלט/חדר אטום כמה מהצעצועים האהובים עליהם, גם חיות המחמד שלנו ישמחו לפגוש במספר צעצועים נבחרים והמיטה או השמיכה שלהם בהגיעם.
3. "כלוב אטום" – במידת האפשר (לחיות קטנות בעיקר) יש להכניס את הכלב או החתול לכלוב העטוף מראש ב-3 צדדים בניילון, כדי שבמידת הצורך ניתן יהיה לאטום ולהזיז אותו ממקום למקום במהירות. צריך להזהר מאוד מאוד שלא לעטוף את הכלוב מכל הצדדים אלא אם כן אין ברירה, מחשש לחנק. עצה זו תקפה גם לגבי כלובי ציפורים, מכרסמים ואפילו אקווריומים (יש גם לנתק את צינור החמצן בעת חשש למתקפה כימית או ביולוגית).
4. חיבוקים מנחמים – בדיוק כפי שאנחנו נרגעים כאשר בני משפחתנו מחבקים אותנו, כך גם הכלבים והחתולים ישמחו לקבל ליטופים וחיבוקים, או אפילו לשמוע את קולנו המרגיע מדבר אליהם. כל דבר שיסיח את דעתם מגורם הלחץ, יתקבל בברכה. עם זאת, הזהרו שלא להלהיב אותם יתר על המידה.
5. מסכות אב"כ לכלבים – למרות זמינות של מסכות לקנייה בכל מיני מקומות באינטרנט, יש להמנע מלרכוש אותן. הסיבה העיקרית היא מבנה הפנים והאף, השונה בין כלב לכלב, ואינו מאפשר להתאים את המסכה בצורה אפקטיבית. בנוסף, נסיון חבישה של המסיכה על הכלב יכול ליצור היסטריה ולגרום לכלב לפגוע בעצמו או באחרים. לחלופין, ניתן להשתמש בערכות מגן המיועדות לתינוקות או לילדים (ברדס).
6. פינוי צרכים – יש להצטייד במלאי של עיתונים ישנים, שקיות ניילון וזבל לפינוי הצרכים.
7. אוכל ומים – יש להצטייד בכמות של מזון ומים שתספיק ל-48 שעות. יש לארוז את האוכל והמים בשקיות אטומות.
8. פינוי – בעת פינוי יש לעטוף את רגלי הכלב ו/או החתול בניילון (שכפות הרגליים לא יבואו במגע ישיר עם המדרכה/כביש). בנוסף, יש להצטייד ברצועה וחסם פה, ובכלוב נשיאה לחתולים. הפינוי יתנהל לפי הוראות פיקוד העורף. בהגעה לתחנת הטיהור, תטוהר גם חיית המחמד שלכם. בכדי למנוע בלבול, יש לסמן את הכלוב ע"י קרטון מנויילן בפרטים הבאים:
· שם משפחה ושם פרטי
· כתובת מלאה
· שם בעל החיים
· מספר הטלפון, רצוי נייד
9. תרופות – אם הכלב או החתול לוקחים תרופות מסויימות באופן קבוע, יש להצטייד מראש בכמות שתספיק לתקופה, בהתייעצות עם הוטרינר.
10. אטרופין – ערכות המגן החדשות מגיעות ללא מזרקי האטרופין המיתולוגיים, אבל במקרה שנשאר אחד מימי תרפפ"ו, אין להשתמש בו על החתול או הכלב בשום פנים ואופן! לא רק שהזרקה לא תמנע ריור, אלא אף תייצר ריור עודף. כמו כן, אין להכין מגבת ספוגה בסודה לשתייה לעטיפת פני חיית המחמד – אין לשיטה זו שום הגנה נגד נשקים ביולוגיים/כימיים והיא מסבה מועקה כבדה לחיה.
11. כדורי הרגעה – לכלבים חרדתיים במיוחד ניתן לספק כדורי הרגעה למקרה הצורך. למידע נוסף, היוועצו עם הווטרינר שלכם.
12. אמצעי זיהוי – גם לכלבים שכבר מסומנים בשבב אלקטרוני ובעיקר לכלבים וחתולים שלא מסומנים, יש להצמיד לקולר תג המכיל את שם הבעלים, הכתובת ומספר הטלפון.
וטרינר הרצליה
וטרינר רמת השרון
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון