מאת: ד"ר דורון נרי, וטרינר
כלבים מאוד רגישים לרעשים חזקים. הם שומעים תדר של בין 40 ל - 60,000 הרץ ומסוגלים לשמוע למרחקים ובעוצמה של עד פי 4 מבני אדם. בנוסף, מבנה האוזניים שלהם הוא כזה המאפשר להם לקלוט רעש בצורה טובה יותר מאיתנו. מבחינת הכלב, הרעשים מגיעים בפתאומיות ואין הוא יודע לקשר בהתחלה בין עננות לרעשים הפתאומיים. לכן, הרעש מבחינתו הוא עוצמתי ופתאומי ולעיתים קרובות הוא אף ינסה לברוח מהרעש למקום בטוח ושקט.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
סימנים:
לפי דיווחים של וטרינרים ובעלי כלבים, הכלבים עשויים לברוח, לחפור, לרייר, נשימתם הופכת למהירה, חוסר תיאבון, ריקון בלוטות אנאליות, רעד, בכי, אישונים מורחבים , ולעיתים אף עשיית צרכים בבית וחוסר הקשבה לבעליהם.
גם חתולים סובלים מפוביה לרעשים חזקים אך אצלם פוביה זו מתבטאת בדרך כלל בבריחה למקום שקט וחשוך.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
בזמן שכלבים בורחים מהרעש, לעתים ציפורנייהם עלולות להישבר או להיעקר ממקומן, השיניים עלולות להישבר ולפעמים תוך כדי הבריחה הם ינסו לצאת מהמרפסת או מהחלון ועלולים להיפצע, וזאת בנוסף לתעוקה נפשית חזקה.ישנים גזעים מסוימים שיותר רגישים לרעשים חזקים כמו: רועה גרמני, בסט וקולי.
כשהכלב בורח למקום שקט, הוא מרגיש הקלה, לכן בפעם הבאה שיהיה רעש שיפחיד אותו, הוא יתנהג באותה הדרך. מכיוון שמעשי הכלב מסכנים אותו בזמן שהוא מפחד, עלינו לפעול כדי למזער את הנזקים.כלבים בסופו של דבר מקשרים בין רוחות, עננות כבדה וברקים לרעש ורעמים, ואז הם מפחדים גם מרוחות, עננות כבדה ורעשים אחרים. אם הרעש מקושר לחג בו ילדים משתמשים בזיקוקים, בנפצים ורובי פיקות (כגון פורים או יום העצמאות) אז הכלב עלול לקשר פחד זה גם לילדים.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
כיצד ניתן לעזור להם מבחינה וטרינרית?
אין שיטה אחת שטובה לכל הכלבים, אולם ישנם מספר טיפים שיכולים לעזור להוריד את הפחד:
1. ארגנו מקום בטוח בשבילם, תראו לאן הם הולכים כשהם מפחדים ותתנו להם אפשרות להגיע לשם. למשל, אם הכלב מנסה להגיע מתחת למיטה תאפשרו זאת.
2. תארגנו "מערה בטוחה" - בטבע כשחיית בר מפחדת היא נכנסת למערות לשם הגנה מהגשם ומהרעש, כלומר, איזור חשוך קטן ומוגן מרעשים, ללא חלונות, כדוגמת ממ"ד, מקלט, אמבטיה שירותים או כלוב טיסה (לא לסגור את כלוב הטיסה). בנוסף, תעודדו אותם להגיע לשם כשיש ברקים ורעמים.
3. כאשר הכלב נכנס למקום המוגן, השתמשו במאוורר רועש, רדיו / טלוויזיה / נגן דיסקים על מנת לחסום ולטשטש את רעש הרעמים.
4. האכילו אותם כאשר הם נמצאים באזור המוגן, באוכל איכותי וטעים, כך שהם יקשרו את האזור המוגן לדברים טובים שקורים שם. אסור לסגור את הדלת באותו איזור מוגן כי אם הכלב לא רוצה להיות שם בזמן רעמים, זה יכול לגרום ליותר לחץ.
5 . בלבלו את הכלב, הסיחו את דעתו. כשהרעמים מתחילים והוא מתחיל להילחץ שחקו איתו עם כדור טניס ,קונג, תופסת או פקודות שהוא מכיר ותנו לו צ'ופרים כאשר הוא משתף פעולה.
6. בזמן הפחד אל תתנו לכלב עודף תשומת לב, כי אז הוא מרגיש שיש סיבה לפחד והוא מקבל חיזוק חיובי על סימני הפחד שהוא מראה.
7. ניתן לשים צמר גפן באוזן של הכלב על מנת למזער את הרעש.
8. אין להעניש, כי אז הכלב יילחץ לא רק מהרעשים אלא גם מהפחד שהוא יקבל עונש כשמגיעים הרעמים.
9. אין להתעלם מהפחד, אלא להיות אקטיבי ולעשות את כל הפעולות הדרושות כדי להקל על הכלב.
10. להתחיל את הטיפול בפחד כבר שהם גורים. הפחד מחריף עם השנים והדרך הנכונה לעשות זאת היא כשיש סופה, ברקים ורעמים לתת להם מתנה, אוכל טעים או צעצוע כבר מגיל צעיר ואז הכלב מקשר את הרעש למשהו חיובי. ניתן להרגילם כבר מגיל צעיר להיכנס לכלוב טיסה כשיש רעמים.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
11. אם צפוי יום של סופת ברקים ורעמים הרבו בפעילות פיזית איתם, טיולים ארוכים, ריצות, משחקי כדור, הכלב יהיה עייף נפשית ופיזית, הפעילות הפיזית מעלה את רמת הסרוטונין במוח שמרגיעה את הכלב.
12. כשהסופה מתחילה יש להמשיך כרגיל, אסור לכם להיכנס לחרדה - כשהכלב מרגיש שאתם בחרדה גם הוא נכנס ללחץ. אם אתם מתנהגים כרגיל, אתם משדרים שהרעמים הם סתם רעש, לא משהו מפחיד ואין מה להתרגש מהם. כאמור, בזמן הרעשים ניתן לתת לכלב את המאכל האהוב עליו ואז הוא יקשר את הרעשים לחיזוק חיובי.
13. דסנסיטיזציה -
להחדיר להם בהדרגה את הסיבה לפחד, כלומר את הרעש, ואז זה מוריד את הרגישות לרעשים. כיום ניתן לקנות דיסקים, או טייפים שבהם הוקלט רעש של רעמים. את הרעש ניתן להשמיע לכלב בווליום נמוך, להשמיע את זה כל יום פעם ביום, וכל יום להגביר מעט את הווליום. תהליך זה מאפשר לכלב זמן להתרגל לרעש ולקשר בין רעש למשהו טוב, כל יום שמשמיעים את הקלטת יש לתת להם מתנה (מזון טעים) עם השמעת הקלטת.
אתר להורדת / לקניית דיסק: www.starfirefordogs.com/_and_cd_-_all_breeds.php
14. טיפול אלטרנטיבי - אומנם זה לא הוכח מדעית אך ישנם דיווחים ש"רסקיו" יכול לעזור. יש לשים 4 טיפות מתחת ללשון או בתוך המים ולחזור על כך כל 4 שעות.
15. טיפול תרופתי:
לאחר התייעצות עם ווטרינר ניתן גם לשלב תרופות. התרופות מתחלקות לשתי קבוצות: א. תרופות שנותנים בזמן הסופה (או מעט לפניה) שעובדות מיידית. לדוגמא: ואליום, קסנקס, אלפרזולם ו- ACP. (ה- ACP היא תרופה המטשטשת את הכלב. הכלב יהיה מטושטש בין 6-10 שעות בדומה לשתיית אלכוהול מרובה אצל אנשים).
ב. תרופות שנותנים בתקופת החורף שיש ברקים ורעמים. לתרופות אלה לוקח כ-4 שבועות להתחיל לעבוד והן משפרות את ההרגשה הטובה של הכלב ומורידות פחד. למשל: פרוזק, מרוניל ואמיטריפטלין.
שימוש בתרופות והמינונים שלהם יש לתת רק לאחר ייעוץ איתנו או וטרינר אחר!!
לסיכום, פחד מרעשים, ובמיוחד מרעמים, נפוץ מאוד בכלבים ומחריף עם השנים ועלול לגרום למועקה נפשית ונזק פיזי. לכן מומלץ מאוד להשתמש בחלק מהטיפים שניתנו על מנת להוריד ככל שניתן את הסטרס מכלבכם.
מאחלים לכם חורף בריא ורגוע, ד"ר דורון נרי, וטרינר
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון