מאת: ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.
אחד ממצבי החירום הנפוצים ביותר ברפואה וטרינרית הוא הרעלה בתרופות של בני-אדם. כלבים וחתולים לפעמים מסתקרנים מבקבוקי התרופות שאנו מחזיקים בבית, ומחליטים לטעום...
אכילה לא מתוכננת של תרופות שאינן מיועדות לחיית המחמד יכולה להיות חסרת משמעות או הרת-אסון - הכל תלוי בסוג התרופה, משקל החיה והכמות שנבלעה. מידע מוקדם לגבי הסיכונים האפשריים עשוי לעזור לכם להתמודד טוב יותר עם מצבי חירום אלו – האם צריך לרוץ מיד לוטרינר או שאפשר להיות רגועים. כמובן, שבכל מקרה רצוי להתייעץ עם הוטרינר!
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
להלן נציג את חמשת התרופות הנמכרות ביותר בארה"ב ונפרט מה ההשלכות של בליעתן בטעות ע"י הכלב או החתול:
1. ליפיטור (אטורווסטטין) – Lipitor (Atorvastatin)
ליפיטור היא תרופה המיועדת להורדת כולסטרול בבני-אדם. בדרך-כלל, כשחיות בולעות בטעות ליפיטור, ייגרמו תופעות לוואי קלות בלבד, כגון: הקאות ושלשולים. לכן, ליפיטור אינו נחשב כבעל פוטנציאל הרעלה גבוה בחיות מחמד. עם זאת, יש לזכור שמדובר בתרופה שאינה בשימוש ברפואה וטרינרית והיא אינה מיועדת לכלבים או לחתולים.
2. נקסיום (אסומפרזול) – Nexium (esomeprazole)
נקסיום היא תרופה פופולרית לטיפול בכיבי קיבה וצרבת ע"י הפחתת ייצור חומצות קיבה. להבדיל מליפיטור, זוהי תרופה שכן נמצאת בשימוש וטרינרי, אולם לעיתים היא כרוכה בתופעות לוואי קלות כמו שלשול והקאות. יש לעקוב אחר חיית המחמד שבלעה נקסיום, אולם לרוב אין צורך לדאוג יותר מדי, שכן תופעות הלוואי יחלפו מעצמן.
3. פלוויקס (קלופידוגרל) – Plavix (Clopidogrel)
פלוויקס פועלת על טסיות הדם למניעת קרישי דם, או כפי שנהוג לכנות זאת – "מדללי דם", באנשים הנמצאים בסיכון לשבץ. פלוויקס נמצאת בשימוש וטרינרי אולם לא בתדירות גבוהה. לפלוויקס יש פרופיל בטיחות מצוין בחיות, ולרוב אינה נחשבת לרעילה, למעט סיכוי קטן להקאות או שלשולים קלים.
4. אדוויר (פלוטיקזון וסלמטרול) – Adavir (Fluticazone and salmeterol)
משאף לטיפול באסתמה בבני-אדם, כולל חומר להרחבת הסמפונות וסטרואידים להורדת דלקת בריאות. מכיוון שהמשאף מכיל כמות מרוכזת של תרופות אלו, כלבים הלועסים את המשאף עלולים להיחשף למינונים גבוהים מאוד. תופעות לוואי אפשריות כוללות הפרעות בקצב הלב, דופק מהיר, חוסר מנוחה, הקאות, ואובדן הכרה. הפרעות במאזן המלחים, בעיקר ירידה ברמת האשלגן, הן תוצאה צפויה, ובמקרים מסוימים עלולות להגיע עד לכדי סכנת חיים ללא טיפול וטרינרי מיידי.
5. אביליפיי (אריפיפרזול) – Abilify (aripiprazole)
תרופה פסיכיאטרית לטיפול בסכיזופרניה, הפרעה דו-קוטבית, ודיכאון קליני. לקוחות צריכים לוודא שתרופה זו נמצאת מחוץ לטווח של חיות המחמד. בליעת התרופה יכולה לגרום לחולשה קשה, הקאות, חום גבוה, שינויים בדופק ובלחץ דם, עוויתות ופרכוסים. אם חיית המחמד שלכם בלעה תרופה זו יש להביאה לוטרינר במהירות האפשרית.
כיצד למנוע בליעת תרופות ע"י חיות
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון