חיסונים ומחלות ויראליות בחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

חיסונים ומחלות ויראליות בחתולים

מאת: ד"ר דורון נרי – מרכז וטרינרי רמת השרון

מרבית החתולים מגיעים לוטרינר פעם בשנה לחיסונים ולבדיקה שנתית . בבדיקה הוטרינר שלכם יבדוק את חתולכם בצורה יסודית . מרבית המחלות הניתנות לטיפול בתנאי שעולים עליהם בשלב מוקדם ולכן יש חשיבות רבה בבדיקה השנתית הנ"ל .

 

החיסונים שניתנים לחתולים הם נגד מחלות רבות אך ישנן מחלות שונות בכל ארץ ולכן ישנם וירוסים שמחסנים נגדם בארצות מסוימות ולא בישראל כגון לוקמיה לחתולים . לעתים נדירות ישנם תופעות לוואי מהחיסונים כגון עייפות, קלקול קיבה קל וחום . לרוב אין מה לדאוג מסימנים אלה אלא אם הם ממשיכים יותר מ48 שעות .


החשיבות של החיסונים עולה בהרבה על הסיכון המינימלי מתופעות הלוואי שלהם .
כדאי לחסן את החתול ברגע שמקבלים\ מאמצים אותו, אם יש לכם בבית חתולים אחרים כדאי להפריד ביניהם עד לחיסון החתול החדש. ואחרי החיסון יש לבודד את החתול החדש ל7 ימים נוספים כדי לראות אם הוא חולה באיזה שהיא מחלה שדגרה.
בשנים האחרונות התפתחה מחלה ויראלית חדשה שתוארה רבות בתקשורת שכונתה FIV ויש הקוראים לה איידס של חתולים . זהו תיאור "רע" למחלה וגרם לדאגה מיותרת בציבור מכיוון שזו מחלה ספציפית לחתולים ולא מדבקת כלל לאנשים ומשפיעה בצורה שונה לגמרי על החתול מאיידס של אנשים .


נכון להיום יש פיתוח מואץ של חיסונים נגד וירוסים חדשים של מחלות כגון הFIV , וייתכן והחיסון הנ"ל יגיע לארץ בקרוב. להלן הרשימה של מחלות ויראליות שנכון להיום קיים חיסון נגדם:

  1. חתלתלת
  2. שפעת חתולים
  3. לוקימיה (לא בישראל)
  4. כלבת
  5. קליצי'  calici
  6. קלמידיה

 

חתלתלת- (panleucopenia) feline infectious enteritis
סימני המחלה : הוירוס תוקף מערכות נרחבות בגוף , במיוחד את מערכת העיכול והמערכת העצבית , יש למחלה סימנים רבים ולא כולם מופיעים בהכרח באותו חתול – החתול יכול להיות חלש ,אפטי, ישנם הקאות, שילשולים רגילים/ דמיים ,התייבשות ,פי הטבעת אדום ומגורה ולעיתים מוות.


טיפול: צרו קשר מיידי עם הוטרינר שלכם . המחלה מאוד מדבקת לחתולים אחרים ולכן יש להפריד אותו מחתולים אחרים – הטיפול במחלה היינו סימפטומטי , כלומר נגד בסימפטומים ולרוב מדובר על עירוי נוזלים ורידי ,אנטיביוטיקה נגד חיידקים משניים וחימום החיה . חתלתלת לעיתים קרובות מסתיימת במוות למרות הטיפול .
מניעה : חיסונים בגיל 9 שבועות ו12 שבועות (מרובעת) ואחריו חיסון פעם בשנה למשך כל חיי החתול


שפעת חתולים – cat flu
סימני המחלה : זהו לרוב תיאור לשני וירוסים שמשפיעים על מערכת הנשימה . וירוס calici  , ווירוס נוסף בשם rhinotracheitis  שהוא סוג של הרפס.
בשפעת יכולה לגרום להתעטשויות קלות אך לעיתים גם לנזלת חריפה בשני הנחיריים , כיבים באף ובפה ובלשון , דלקת בקנה הנשימה ובריאות וקשיי נשימה . לרוב החתולים החולים בשפעת משתעלים ומתעטשים עם הפרשה מהפה ומהעיניים ויש להם תאבון ירוד מאוד מכיוון והחתולים לא אוהבים לאכול ללא יכולת להריח את האוכל קודם לכן .


טיפול: השפעת יותר חריפה בגורים צעירים מאשר בחתולים בוגרים . ללא טיפול המחלה יכולה להסתיים במוות . בחתול בוגר תיתכן מחלה ארוכה יותר מבחינת זמן החלמה . ישנם מקרים שלמרות שהם מחלימים מהסימפטומים הם ממשיכים להיות נשאים של הוירוס והם מפרישים את הוירוס במצבי לחץ ולכן יכולים להדביק חתולים אחרים . במקרים של שפעת יש לבודד את החתולים הנגועים במחלה . ישנם גם חתולים שממשיכים עם העיטושים כל החיים וזאת מכיוון שהגוף לא מזהה את הוירוס כזר.
מניעה : חיסונים נגד הוירוסים הנ"ל בגיל 9 שבועות ו12 שבועות (מרובעת) ולאחריו פעם בשנה למשך כל חיי החתול .


דלקת צפק מדבקת – fip
כשגילו לראשונה את הוירוס הייתה דאגה רבה בציבור אוהבי החתולים .
מכיוון וזו מחלה שקשה לאבחן אותה ובגלל הסימנים (סימפטומים ) הקשים של המחלה . וגם מכיוון שאבחנה סופית נעשתה רק אחרי המוות – מה שלא כל כך עוזר לחתולים המסכנים . הייתה גם סברה בהתחלה שהוירוס מאוד מדבק שגם גרם לדאגה רבה .
ישנם שתי צורות של fip : הצורה היבשה והרטובה . המקרים הקלאסיים של הfip הם סימני בטן נפוחה מכיון שכרית הבטן (הריקמה שעוטפת את חלל הבטן ) מתמלאת בנוזלים לכן החתול מרגיש חולה , משלשל , מקיא, ומאבד משקל.
הצורה היבשה פוגעת במערכת העצבים וקשה מאוד לאבחן אותה כי היא דומה להרבה מחלות אחרות , כמו צהבת, קשיי נשימה , איבוד קורדי נציה והתקפי אפילפסיה . המחלה בשתי צורותיה קשה להחריד , לרוב הטיפול הסימפטומטי אינו עוזר וכפי שציינתי לרוב מסתיים במוות .


"איידס חתולים " FIV  
הסימנים : זהו וירוס התוקף את המערכת החיסונית . המחלה לא עוברת בין חתולים לאנשים . חתולים החולים במחלה יכולים לחיות עוד שנים ארוכות לפני שזיהומים משנייים פוגעים והורסים את הגוף . המחלה לרוב מתבטאת בכיבים בפה ובלשון, קשיי תאבון וירידה במשקל . ההחלמה איטית וקשה במחלות זיהומיות וישנם זיהומים חוזרים ונשנים .
טיפול ואבחנה : ניתן לאבחן את המחלה ע"י בדיקת דם פשוטה אצל הוטרינר שלכם .
טיפול אנטיביוטי נגד זיהומים משניים . מכיוון שהמחלה עוברת במגע עם נוזלי גוף- מומלץ לעקר/ לסרס את החתולים וזה גם מונע קרבות / מגע מיני וכן כדאי למנוע האכלה מקערת אוכל משותפת . חיסון למחלה פותח בארה"ב ויגיע בקרוב לארץ.


לוקימיה – leukaemia
מכיון והמחלה נדירה  לא נרחיב על המחלה . רק אציין שזהו וירוס שגורם לסרטן בדם ויש חיסון נגדו.

 

לסיום
הרפואה הנכונה היא הרפואה המונעת ולא רפואת כיבוי אש ולכן אני ממליץ לכל בעל חתול לחסן את החתול בגיל 9 ו12 שבועות ואחר כך כל שנה למשך כל חיי החתול.