חיידקים, פרוביוטיקה וחיות מחמד
03-5403368

מידע

כתבות

חיידקים, פרוביוטיקה וחיות מחמד

מאת: דר. דורון נרי וענת לינביץ היינס רוקחת

ביקום בו אנו חיים ישנה כמות עצומה של חיידקים.
החיידקים מצויים בכל מקום: באדמה, באויר, במים, על עור גופנו ובתוכנו. במערכת העיכול שלנו קיימים כ- 400 סוגים שונים של חיידקיים אשר בודדו וזוהו. אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול  מעורכת ב- 1014 חיידקים כלומר 100,000,000,000,000  חיידקים. זוהי כמות עצומה!

 

המיקרואורגניזמים קטנטנים ולא ניתן לראותם בעין; אך עם זאת, יש להם מקום מרכזי בקיום החיים על פני כדור הארץ. אנו שומעים לרוב על חיידקים כאשר אנו חולים, וכאשר הרופא שלנו מדבר על "זיהום חיידקי" המצריך טיפול אנטיביוטי.

 

במצב זה הרופא נותן לנו טיפול על מנת לסלק את החיידקים מגופנו ולהכחידם; אנו מקבלים אנטיביוטיקה בסירופ או בכדורים, נחים ומבריאים.
עם זאת, חשוב לדעת, כי קיימים גם חיידקים טובים, מועילים וידידותיים. חיידקים אלה הם בעלי חשיבות רבה לבני האדם; הם עוזרים לנו לשמור על בריאותנו ועל בריאות בעלי החיים.  חיידקים אלה מכונים "חיידקים פרוביוטיים".

 

פיתוח חומרים פרוביוטיים נחשב לאחת מהטכנולוגיות המתקדמות אשר פותחו למניעת מחלות. כיום משתמשים בתוספים פרוביוטיים לאנשים ולבעלי חיים. הפרוביוטיקה מיועדת לשמירה ולשיפור הבריאות, וגם לירידה במספר החיידקים הפתוגנים (מחוללי מחלה) והוירוסים.

 

מהי פרוביוטיקה?

פרוביוטיקה היא תוסף מזון המכיל "מיקרואורגניזמים חיים", המשפיעים  לטובה על המאחסן באמצעות שיפור המאזן החיידקי שלו במעי. מקור המילה מיוונית פרו (בעד) ו- ביוסיס (חיים).

 

הפרוביוטיקה היא תוספת של אוכלוסיית חיידקים (מיקרואורגניזמים), המיטיבה את ההרכב ואת התפקוד של אוכלוסיית החיידקים במעי. הפרוביוטיקה חיונית מאוד לשמירה על בריאות כללית ועל תפקודי עיכול תקינים; בכך היא תורמת לאורח החיים של בני האדם ושל בעלי החיים.

 

חיידקים אלה נקראים, לפיכך, "חיידקים ידידותיים". מערכת העיכול של אנשים ושל בעל החיים מכילה באופן טבעי אוכלוסייה ענפה של חיידקים ידידותיים פרוביוטיים הנקראת "מיקרופלורה". החיידקים המרכיבים את המיקרופלורה  נצמדים לדפנות המעי ולחלקיקים של מזון במעי והם נמצאים גם בנוזל המעי.

 

במערכת זומצויה גם קבוצה קטנה של חיידקים אלימים, החיים יחד עם אוכלוסיית החיידקים הידידותיים. החיידקים האלימים אינם משפיעים לרעה על בני האדם ועל בעלי החיים כל עוד האיזון בינם לבין החיידקים הידידותיים נשמר. אולם, כאשר מתרחשת הפרה באיזון בין שתי אוכלוסיות החיידקים - נוצר מצב של תחלואה.

 

מצב זה יכול להתרחש כתוצאה של צמיחת יתר של חיידקים אלימים, או כתוצאה של חדירת חיידקים אלימים מהסביבה. מתן תכשירים פרוביוטיים במצב זה  יוצר קו הגנה כנגד החיידקים האלימים. התכשירים הפרוביוטיים מאפשרים לבעלי החיים לנצל טוב יותר את מרכיבי המזון, ולהחזיר לגוף חיידקים מועילים לאחר הפגיעה בהם.

 

אופן פעולת החומרים הפרוביוטיים  מתן של חומרים פרוביוטיים חשוב ביותר על מנת להחזיר לגופינו את האיזון שנפגע. חשוב לדעת, כי נוכחות חיידקים פרוביוטיים במערכת העיכול תורמת להעלאת יכולת ההגנה של הגוף כנגד חיידקים מחוללי מחלה (פתוגניים). החומרים הפרוביוטיים עוזרים בעיכול ובספיגה תקינה של מרכיבי המזון; הם מסייעים ביצור ויטמינים וחומצות שומן חיוניים ובספיגתם, וגם משפרים את פעילות מערכת החיסון. החיידקים הפרוביוטיים פועלים בשלושה מישורים מרכזיים.

 

הראשון הוא העיכוב תחרותי -  חיידקים פרוביוטיים נצמדים לדפנות המעי ולריר המצפה אותו, ובכך מונעים הדבקה של חיידקים פתוגנים במידה והם קיימים במספרים גבוהים. המישור השני הוא תחרות על המזון – חיידקים פרוביוטיים צורכים מזון החיוני לגדילת הזנים האלימים. המישור השלישי בו פועלים החיידקים הפרוביוטיים הוא פעילות אנטימיקרוביאלית, ועיקרו בהפרשת חומרים כגון חומצות אשר מורידים את pH של המעי. בכך מקטינים החיידקים הפרוביוטיים את קצב הריבוי של חיידקים אחרים, של וירוסים ושל פטריות.

 

מתי לתת תוספת פרוביוטית?

תוספת חיידקים פרוביוטיים חיונית, במספר מצבים. חשוב לתת תוספת של חיידקים פרוביוטיים במקרים של הפרעה במערכת העיכול, במקרים של שינויי תזונה, של שלשולים והקאות וגם במקרים בהם אנו מקבלים טיפול אנטיביוטי.

 

התוספת הפרוביוטית חשובה גם במצבי מתח, במקרים של ניתוחים והרדמה וגם בפעילות ספורטיבית מאומצת. ניתן לתת באופן קבוע תוספת פרוביוטית לאדם ולבעל חיים למניעה. תוספת פרוביוטית יכולה לאכלס מחדש את המעי של בני האדם ושל בעל החיים בזמנים מורכבים וקשים, ולכן היא מהותית ביותר לשיקום ולתחזוק הגוף.

 

סיכום

הסברנו בקצרה מהי פרוביוטיקה, ועד כמה חשוב השילוב של תוספים פרוביוטיים כמענה טבעי, יעיל ובטוח לשמירה ולשיפור בריאות האדם ובעל החיים. שילוב תוספים פרוביוטיים מהווה, לפיכך, מגמה מהותית בקידום ובשיפור איכות החיים.


בשנים האחרונות, בהתבסס על מידע עדכני, החלו לשלב פרוביוטיקה גם בגידולים חקלאיים עופות, כבשים וכד' וגם בחקלאות מים כאסטרטגיה חשובה למניעת מחלות ולשיפור הביצועים.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה