מאת: אראל רגב, אסיסטנט מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה
פרץ הכחדה מהו? Extinction burst
פרץ הכחדה הינו שלב ביניים, אשר חל לאחר שהתחלנו להכחיד התנהגות, ולפני שנכחדה לחלוטין- ולא בהכרח תמיד.
אז מהי הכחדה?
ברגע שאנחנו עובדים עם כלב בעזרת חיזוקים חיוביים- הפסקת מתן החיזוקים להתנהגות=הכחדה.
חשוב מאוד לציין, שענישה, אינה מכחידה התנהגות! ענישה יכולה למנוע את ההתנהגות לזמן מסוים, אך כל עוד ההתנהגות מתגמלת, היא תקרה לאחר סיום הענישה. למשל, עלייה על ספות. בעיה מאוד נפוצה, נכון? אז במידה ונעניש את הכלב שלנו זה יעצור אותו מלהישאר או לעלות על הספה באותו הרגע. אך מה יקרה כשנצא מהבית? יעלה שוב! במקרה זה כדאי למצוא וללמד אלטרנטיבה אחרת.
כמו כן, כן בהתניה קלאסית ניתן לבצע הכחדה כשאנחנו נציג בעצם את הגירוי המותנה מבלי שיופיע הגירוי הבלתי מותנה אחריו. בהתניה אופרנטית, נפסיק לחזק התנהגות שחוזקה בעבר.
אז מה בעצם קורה?
כשהכלב שלנו התרגל להיות מחוזק על התנהגויות מסוימות, ולא נעביר בהדרגה את ממוצעי החיזוקים הניתנים לו, נוכל לגרום לתסכול רב ומתח. כשמשהו הצליח לכלב מאוד, וגם לנו בני האדם, ופתאום לא קיבלנו את התגמול שאנו רגילים אליו, אנחנו ננסה עוד, ועוד, ועוד ועוד, וכך גם הכלב, הרי עד היום זה עבד.
אז הכלב שלנו עולה לספה, והסתכלנו עליו. מבט=יחס. יחס=חיזוק. חיזוק=סיבה טובה לחזור על ההתנהגות. גם אם נצעק על הכלב שלנו, או נעשה פעולה כזו או אחרת כתגובה לנביחות שלו- אנו עלולים לחזק את ההתנהגות.
רוב האנשים, יכולים בטעות לבצע פעולה מאוד נפוצה בסיטואציה לא נעימה זו כשהכלב נובח- והיא לתת התייחסות לנביחות של הכלב, ומעבר לזה, "להשתיק" את הכלב בזמן האוכל ובאמצעות האוכל כשהוא יושב ליד השולחן.
אם נסתכל לעומק הסיטואציה, נשים לב שחיזקנו כאן 2 התנהגויות שלעיתים בעיני הבעלים יכולות להיות בעייתיות, אך לא התכוונו לכך:
1.בכי/נביחות ליד השולחן
2.ישיבה ליד השולחן בזמן האוכל.
"אני נובח או בוכה" – קיבלתי יחס –אז אני אנבח או אבכה שוב.
"אני יושב ליד השולחן"- קיבלתי אוכל- אז אני אשב שם שוב.
בכדי להכחיד את ההתנהגות הזו , בהתניה אופרנטית, עלינו להפסיק את מתן החיזוקים להתנהגויות האלו. משמע, לא להתייחס לכלב ולהתעלם לחלוטין שהוא מילל ליד השולחן או נובח, ולא לחזק אותו על ישיבה על יד השולחן. או לחילופין, ללמד אותו התנהגות חלופית.
מתי פרץ ההכחדה יכנס לתמונה?
ככל שנקפיד על ההתעלמויות מההתנהגויות הלא רצויות, כך הכלב יתחיל להבין שמשהו פה לא עובד כמו פעם. ואז יגיע שלב ה"פרץ" בתהליך ההכחדה.
הכלב ינסה יותר ויותר, בכל הכוח, לנסות ולהשיג את החיזוק שהוא רגיל אליו. משמע, הוא ינבח הרבה יותר , הוא יבכה הרבה יותר, הארוחות בזמן התהליך הזה יהיו הרבה פחות נעימות. אבל! אם נהיה חזקים בזמן הזה, לאחר מכן ההתנהגות תכחד. הכלב יבין שזה לא עובד יותר.
תהליך זה הינו תהליך שניתן לעשות אותו אך דורש מהבעלים הרבה סבלנות וכמובן הבנה של התהליך עצמו.
בכדי לקצר את תהליך הלמידה וההכחדה של ההתנהגות, כמו שציינתי קודם לכן, ניתן ללמד התנהגות חלופית אך זה מצריך דיוק רב בעבודה. אחרת, זה עלול אפילו להקשות עלינו והכלב.
"אין לי בעיה שהכלב יושב ליד השולחן כשאני אוכל/ת, אבל לפחות שיעשה את זה בשקט".
במילים פשוטות והבנה בסיסית של דרך זו, ניתן להבין שיש צורך בהתעלמות מוחלטת מהתנהגויות לא רצויות, וחיזוק של התנהגויות רצויות.
אחרי כמה נביחות תמיד יגיע רגע של שקט. אז נתעלם מהנביחות ונחזק את הכלב שהוא יושב ברוגע. אם נהיה עקביים ונשמור על דיוק, הכלב יבין שכשעושים רעש-לא קורה כלום. אבל זה בסדר להיות גם בשקט, כי אז קורים דברים טובים.
חשוב מאוד לשים לב להתנהגויות הרצויות שהכלב מבצע, גם כשנדמה לנו שהוא לא עושה כלום.
אם אנחנו לא אוהבים רעש, אז אנחנו אוהבים שקט. את השקט חשוב לחזק. גם כשנדמה לנו שזה לא מחובר לשום סיטואציה.
בשלב של פרץ ההכחדה חשוב מאוד להיות סבלניים ולהבין שזה חלק מהתהליך- והוא חלק מאוד מאוד קריטי!
פרץ הכחדה יכול להופיע כחלק מתהליך הכחדה הקשור לכל התנהגות כזו או אחרת שיש לה היסטוריה של חיזוקים.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון