זיהוי כאב בכלבים וחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

זיהוי כאב בכלבים וחתולים

מאת: דרור הברמן, אסיסטנט

בעלי כלבים וחתולים המזהים סימני כאב ומחלה בשלב מוקדם, יוכלו לא רק להקל על סבלם של יקיריהם, אלא גם לחסוך לעצמם בהוצאות הטיפול אצל הוטרינר. חשוב שנלמד לקרוא את שפת הגוף של חיית המחמד שלנו, בעיקר מאחר וטיפול במחלה בשלב מוקדם עשוי להיות הרבה יותר יעיל ופשוט מטיפול בה לאחר שעבר זמן מה, ולעיתים מדובר בהבדל של ימים ספורים אם לא שעות.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון

 

חיות המחמד שלנו נוטות להסתיר את כאביהן (בעיקר נכון הדבר כאשר מדובר בחתולים). מדובר במנגנון הגנה טבעי שנועד למנוע מהלהקה לדחות מתוכה את החבר החלש, או במקרה של חתולים לדחוק אותם מטריטוריות המזון שלהם. עקב כך, חשוב שנדע מהם הסימנים החיוניים הרגילים של הכלבים והחתולים שלנו. במקרה של חשד למחלה או כאב, ניתן לנהל מעקב אחרי סימנים אלו ולהעביר את הנתונים לוטרינר:

 

טמפרטורה, נשימות וקצב לב

טמפרטורה נורמאלית של כלבים היא בין 37.5 ל-39.2 (גזעים קטנים וגורים נוטים לטמפרטורות גבוהות יותר, כמו כן התרגשות ומשחק אינטנסיבי גם הם מעלים טמפרטורה). טמפרטורה נורמאלית לחתולים נעה בין 37.8 ל-39.5.

 

קצב הנשימות נמדד במספר נשימות לדקה, והוא בין 15-30 אצל כלבים (תלוי בגודל) ובין 20-30 אצל חתולים.

 

קצב לב או דופק קצת יותר קשים למדידה בבית, אך ניתן לעשות זאת אם שמים יד על צד הגוף של הכלב או החתול בגובה המרפק של הרגל הקדמית. קצב הלב הממוצע לכלב הוא 110-120 לכלב צעיר, ו80-120 לכלב מגזע גדול או כלב מבוגר. בחתולים קצב הלב הממוצע הוא 130-140 לחתול צעיר, ו100-120 לחתול מבוגר.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון

 

חריגה בכל אחד מהמדדים הללו, או בכמה מדדים בו זמנית עשויה להעיד על חולי או תחושת אי נוחות בבעל החיים. חשוב לזכור שבשל השונות הרבה שבין בעל חיים למשנהו ובין מצבים שונים במהלך היממה (התרגשות, טיול, מאמץ, התאפקות בעשיית צרכים וכו'). מומלץ לבצע מספר מדידות, רצוי בעת מנוחה.

 

שינויי התנהגות

כל שינוי התנהגותי שאינו בא בעקבות שינוי משמעותי בחייו של הכלב או החתול, יכול להוות אינדיקציה למחלה או כאב. גורמים אחרים שיכולים לגרום לשינויים דומים בהתנהגות הם בין היתר: מעבר דירה, כניסה של בעל חיים או תינוק חדש לבית, שינוי בהרגלים בסיסיים כמו טיולים, מזון או (במקרה של חתולים) ארגז החול, או שינוי בגורמים חיצוניים כמו לדוגמא מזג אוויר קיצוני (שרב, סערה וכו').

 

שינויים של התנהגות נורמאלית יכולים לכלול:

·         חוסר פעילות/עייפות

·         פחות משחק/ירידה באקטיביות/דיכאון

·         ירידה בניקיון עצמי (יותר רלוונטי לחתולים)

·         שינויים בדפוסי שינה

·         הפחתה בכמות האכילו ו/או השתייה

 

דפוסי התנהגות חדשים יכולים לכלול:

·         חיפוש צומת לב מוגזם

·         עשיית צרכים בבית/לא בארגז (סימן ידוע אצל חתולים למצוקה כלשהי)

·         אגרסיביות לא אופיינית – כללית או כלפי בעלי חיים ואנשים

·         תקיפת חפצים כמו לדוגמא קערת האוכל (מה שיכול לרמז על בעיה באיזור הפה)

·         עצבנות/תגובה מוגזמת לרעשים

·         חוסר מנוחה

·         הימנעות ממגע פיזי עם הבעלים

·         לחתולים- טיפוח עצמי מוגזם/גרגור ללא סיבה (במיוחד אם מלווה במשיכת השפם אחורה אשר יכול להצביע על פחד או כאב)

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון

 

יש לבחון את הסימנים בהקשר הרלוונטי- במידת הצורך ניתן לעקוב אחר הכלב\חתול למשך כמה שעות עד שמופיעים סימנים ברורים, או שחל שיפור לטובה. אין לנסות להפעיל או להמריץ את בעל החיים, או להכניס אותו למצב שיכול לגרום למצוקה ולחץ. רצוי לשמור על מעקב רשום אחר הסימפטומים המופיעים לפי סדרם, החמרה או הקלה שלהם לאורך התקופה והאם הם המשכיים או מגיעים בפרצים. דבר זה יכול לעזור לוטרינר להגיע לאבחנה מדויקת יותר.

חשוב: בכל מקרה בו אנו חושדים בהתנהגות חריגה, על אחת כמה וכמה אם הדבר מלווה בסימנים, יש לפנות בהקדם לוטרינר!

 

סימנים נוספים:

כאשר חיית המחמד שלנו נמצאת בכאב, היא לרוב תיתן לנו סימנים שיכולים לרמז לנו מאין הכאב נובע. לדוגמא, כלב עם כאב באזור הבטן יסתכל לעיתים תכופות על האזור, ילקק או ינשוך אותו ולא ירצה לקום. הכלב עלול לעמוד עם גבו מקומר, או לעמוד בתנוחת 'תפילה' כאשר הוא עומד זקוף על רגליו האחוריות וכורע על רגליו הקדמיות. דוגמא נוספת להבעת כאב, לדוגמא כאב אוזן בחתול: החתול יחזיק את ראשו בזוית מוטה לכיוון האוזן אשר מציקה לו, יגרד את האוזן וינער את הראש. כל מגע באזור עלול לגרום לו לילל ולתקוף.

 

ווקאליזציה של הכאב יכולה להתרחש בכמה מצבים שונים, כמו תגובה מיידית לכאב פתאומי (כמו לדוגמא אם דרכנו בטעות על הכלב). תגובה כזו יכולה להיות גם כאשר יש מגע בפציעה חיצונית או פנימית. כלב או חתול שמייללים או צורחים בכאב ללא כל סיבה נראית לעין, ייתכן שהם סובלים מפגיעה פנימית.

 

יש לציין, כי חתולים הם אומנים בהסתרת כאבים ומחלות, וגם אצל כלבים ישנם גזעים אשר עמידים בצורה יוצאת דופן לכאב (כמו לדוגמא הפיטבול-טרייר האמריקאי). אלו יידרשו מבעליהם השגחה צמודה אף יותר, שכן יותר סביר שהם יסבלו כאב עז ללא ווקליזציה.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון