מאת: אור וייצר אסיסטנט- מרכז וטרינרי רמה"ש
הכלבים הם בעלי חיים חברתיים , גור הכלבים צריך להיות בתוך הבית עם המשפחה בתחילת חייו. המושג כלב "החי טוב בחוץ" אינו קיים . גורים צריכים ללמוד כיצד להתנהג בסביבת כלבים ובני אדם כבר מגיל צערי.
תהליך זה נקרא הטמעה חברתית והוא חיוני כדי למנוע בעיות התנהגותיות כגון לחץ ואגרסיביות בגיל יותר מבוגר. הגור צריך להיות עם אמו אחיו ואחיותיו עד גיל 6-8 שבועות, בגיל זה הוא רוחש מספיק מיומנויות כדי להתמודד עם כלבים אחרים. ברגע שהגור מגיע הביתה ניתן להתחיל את תהליך ההטמעה החברתית, יש להיות עדין עם הגור – אין להעניש או ליצור תחושת פחד אצלו .
כל מעשה שיגרום להפחדה של הגור בגילאים 8-12 שבועות (התקופה "הפגיעה" שלו ) עלול להפוך לפוביה קבועה למשך כל חיי הגור. צעקות או שימוש באלימות הוכחו כלא יעילות על אף כלב.
יש לחשוף את הגור לכל הדברים שאליהם יחשף במשך חייו הבוגרים – אנשים שונים ,כלבים,מראות וקולות שונים.
יש לחשוף את הגור בהדרגתיות לכל התנסות חדשה ובאופן לא מאיים. למרות שלא ניתן להוציא את הגור מחוץ לבית לפני שקיבל את כל סדרת חיסוני הגורים , ניתן להזמין בעלי גורי כלבים למעין "מסיבת גורים" , "מסיבות" אלו הם דרך נהדרת לגור לפגוש גורים אחרים ודרך נהדרת לביצוע ההטמעה החברתית. נשיכות תוך כדי משחק עם גורים אחרים חשובות ביותר משום שהם מלמדות את הגור להתמודד עם כלבים וללמוד על מגבלותיו.
בנוסף לכך על הגור ללמוד ולהתרגל לכל הרעשים בתוך ובסביבות הבית וכמובן פעולות כמו תפיסה בקולר ,קיצוץ ציפורניים,צחצוח שיניים ,בני אדם המסתובבים סביב המזון שלו וכו' .
חשיפה של הגור לאלמנטים אלו ימנע בעיות התנהגותיות בגיל מבוגר יותר. לימוד של הגור להיות כלב חברותי לכלבים אחרים ובנוסף כלב חברותי לבני אדם הוא הדבר החשוב ביותר , בנוסף זה גם שומר עלינו בני האדם מנשיכות כלבים וכך הכלב מבין כיצד עליו להתנהג עם בני האדם .
המשחק "תפסתי אותך"
מטרתו של המשחק הוא ללמד את הגור לקבל ולהנות מתפיסה בקולר - כגון: במקרה חירום שיש לתפוס את הכלב בקולר.
יש להחזיק ברכות את קולר הגור למשך דקה ואז יש לומר בקול ברור "תפסתי אותך!" ,לאחר מכן יש לתת צופר לגור .
יש להתאמן באופן זה לפחות כ 25 פעמים ביום ותמיד יש להעניק לגור צופ'ר בסוף.
יש להעלות בהדרגה את רמת האחיזה בקולר לרמה נוקשה יותר בכל פעם .
לאילוף יש חשיבות באותה רמה כמו להטמעה החברתית , אילוף בגיל צעיר הוא המפתח –הוא מפתח גירוי רגשי, עוזר לשליטה בדחפים ובנוסף מונע בעיות התנהגותיות הקשורות ללחץ ולתקשורת . במהלך אילוף יש לוודא שהמאלף משתמש בטכניקות חיזוק חיוביות ,ניתן למצוא מאלף טוב מהמלצה טובה של חבר או לחלופין ניתן לפנות אלינו במרפאה . כמו כן ניתן ללמוד לף לבד דרך ספר או דרך YOUTUBE .
התאמנו ככל שניתן בבית על הדברים שנלמדו בשיעור האילוף , כדי להגיע לתוצאות אופטימליות יש לשתף כמה שיותר בני משפחה בשיעורי האילוף,
יש לשלב במהלך תקופת האילוף משחקים עם הגור ככל שניתן , העיקרון המנחה צריך להיות שילוב אילוף עם חוויה חיובית לגור .
לא מומלץ לאפשר לגורים לרוץ ולקפוץ על משטחים קשים (כדוגמא: בטון ) ,הסיבה שעצמות הגורים עדיין לא חזקות מספיק שלא כמו עצמות כלבים בוגרים ,ולכן בשל כך יותר חשופים לפגיעה ,במיוחד בפרקים
תקופת ההתבגרות
תקופת ההתבגרות הינה תקופה קריטית שבה התנהגות הכלב יכולה לעבור שינויים גדולים (לא תמיד לטובה ). יש חשיבות רבה להמשך עבודה על אילוף עם הכלב במשך תקופה זו עד התייצבות במצב ההתנהגות שלו (בדרך כלל מתרחשת בגילאים 1.5-2 שנים ).
במהלך תקופת ההתבגרות חשוב לשמור על המצב החברתי של הכלב וחשוב לתת לו לשחק עם כלבים אחרים ואף לאפשר לו "נשיכות משחק " עם כלבים אחרים . יש להמשיך לתחזק את האילוף כדי לאפשר שמירה על כללי התנהגות בסיסיים מחוץ ובתוך הבית . במידה ולא יתוחזק האילוף בתקופת ההתבגרות תתכן הדרדרות בהתנהגות הכלב.
בתקופה ההתבגרות במיוחד אצל כלבים זכרים יש עלייה בנטיה לנבוח ולנהום ואפילו לריב עם כלבים אחרים , זאת אינה בעיה התנהגותית אלא שינוי התנהגותי נפוץ במהלך תקופת ההתבגרות שבדר"כ נובע מחוסר ביטחון עצמי של הכלב , ההתנהגות החריגה בדרך כלל חולפת לאחר זמן מה כאשר הכלב צובר בטחון עצמי ואין רצון לכלב "להוכיח את עצמו".
יש צורך בלהעריך כל ריב בין כלבים באופן אובייקטיבי שניתן ולהגיב לכך בהתאם . בהחלט יכול להיות שבזמן משחק הנראה כמו ריב הכלב באמת מרגיש כאב לזמן קצר אך זה אינו מעיד בהכרח שדבר זה מסוכן , ריבי משחק בין כלבים אינם בהכרח דבר רע ,אך פגיעה פיזית באחד הכלבים היא אכן דבר רע , נשיכות של משחק בדרך כלל משאירות סימני רוק סביב מקום הנשיכה והן לא מזיקות ולא גורמות לפציעה עורית כלשהי. בכל מקרה אחר שבה יש חשד לפציעה חמורה בעור יש להתקשר לוטרינר.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון