מאת הילה דובדבני טכנאית מרכז וטרינרי רמה"ש
לזמן יש מחיר גם בכלבים הבריאים ביותר. החל מסרטן, דרך תהליכי התדרדרות כלליים ועד דלקות מפרקים וסכרת, כלבים קשישים מפתחים מחלות הדומות מאד לאלו שבבני אדם מזדקנים. מובא פה סיכום של מצבים שאתה והווטרינר שלך צריכים להכיר כשאתם מלווים את כלבכם בתהליך ההזדקנות שלו.
הערה: כלבים מבוגרים צריכים לבקר אצל הווטרינר כל 6 חודשים. בין הביקורים, יש לדווח על שינויים בבריאות ובמראה הכלב שלכם.
עם הגיל, מערכת העצבים של כלבכם תתעמעם. נתיב מעבר המסרים אל המח מקצות העצבים מאט את הקצב, והתחושות- שהן קבלת המסרים מהעולם הסובב את הכלב- כבר לא מהירות כפי שהיו.
שמיעה: אבדן שמיעה מתרחש באופן טבעי אצל כלבים מבוגרים, כאשר אברי השמיעה מתנוונים. בעיות של אוזן פנימית גם הן נפוצות מאד ועלולות לגרום לסחרחורות או אבדן שיווי משקל. בגזעים מסוימים, שערות הגדלות בתוך האוזן יכולות לעמעם צלילים, כמו גם הצטברות של שעוות אוזן בגזעים בעלי תעלת אוזן צרה. גזעים בעלי אוזניים שמוטות הם בעלי נטייה גבוהה יותר לדלקות אוזניים הנגרמות משגשוג של שמרים, פטריות או חיידקים באזור האוזן.
ראייה: אף על פי שהעין של כלבכם יכולה להראות מעורפלת לרוב עקב שינוי מבנה העדשה, מצב זה- הנקרא "nuclear sclerosis" . יכולה להשפיע על הראייה שמתבטא באיבוד היכולת להתמקד על חפצים קרובים. בעיות ראיה אחרות הקשורות גיל כוללות אבדן הראייה בחושך (או ראייה באור בוהק), קטראקט, גלוקומה והתנוונות של הרשתית.
ריח: אף הכלב הוא איבר חוש מפותח מאד, וחלק גדול במוח של חברים במשפחת הכלביים מוקדש לחוש הריח. גידולים ופוליפים באף יכולים להחליש את חוש הריח, שמתנוון בצורה משמעותית לאחר גיל 15.
בעיות מערכתיות אחרות של כלבים
נשימה: קיבולת הריאות יורדת עם הגיל. כלבים לא משתמשים בריאות שלהם רק כדי לנשום חמצן ולשאוף פחמן דו חמצני, הם גם משתמשים בנשימה ובהתנשפות כדי לאדות נוזלים ולהתקרר. כלבי פאג וכלבים קצרי- אף אחרים בכל הגילאים נוטים בכל הגילאים למצוקה נשימתית בייחוד בימים חמים ובאזורים עם אוויר מזוהם.
לב ומחזור הדם: כלבים מפתחים מחלות לב, אבל התקפי לב הם נדירים. רשרוש לבבי, המעיד על מחלת שסתומים מתקדמת בלב, עלול להימצא אצל חלק מהכלבים המתבגרים.
שלד, פרקים ושרירים: לאחד מכל שלושה כלבים יפתח דלקת מפרקים בגיל מבוגר- הנגרמת כתוצאה משחיקה וקריעה של הסחוס שמחבר עצמות ומפרקים. השבחה סלקטיבית של גזעי כלבים שינתה את מבנה השלד- ולכן ישנה סבירות גבוהה יותר למחלות עצם בכלבים גזעיים. בנוסף, החוליות- העצמות שמגינות על חוט השדרה- עלולות להתבלות ולפגוע בעצבים, ולגרום לסיבוכים שיכולים לנוע מכאבים וצליעה ועד שיתוק. גזעי כלבים קצרי רגליים וארוכי גב- כמו דקל ותחש, חווים לעיתים קרובות פריצות דיסק.
מערכת העיכול: בעיות עיכול- החל מאי סבילות הקיבה למזונות מסוימים ועד אי ספיגת חומרי הזנה ע"י המעיים- הן בעיות נפוצות אצל כלבים מבוגרים. הסימנים לכך יכולים להיות: שלשול, הקאות וגזים. עצירות היא צורה נוספת של חולי של הקיבה והמעיים. השקים האנאלים גם הם הופכים רגישים יותר לחסימה או דלקת. משקל יתר חייב להיות מבוקר ע"י מזון דיאטטי המתאים לכלבים מבוגרים ומכיל אחוז סיבים גבוה ובעל ערך קלורי נמוך, הסבירות להתפתחות של סכרת גבוהה יותר בכלבים שסובלים ממשקל עודף.
כליות ושלפוחית: הכליות הן אחד האיברים שסובלים יותר משחיקה עקב גיל אצל כלבים. עם הגיל השלפוחית מאבדת מהאלסטיות שלה והשליטה עלייה פוחתת. סכרת שאינה בטיפול ומעקב עלולה לגרום למתן שתן מרובה בכלבים בגיל בוגר ומבוגר. הכתמה, כאב בעת מתן שתן ועלייה או ירידה במתן השתן עלולים להיות סימנים לכשל בכליות, פגיעה בעמוד השדרה או דלקות שונות. אם הכלב מראה אחד מתוך הסימנים הנ"ל, יש לגשת עימו לבדיקה וטרינרית בדחיפות.
הורמונים ובלוטות: הבלוטות האנדוקריניות מייצרות הורמונים המבקרים ומפעילים את המטבוליזם, התגובה החיסונית ושאר תפקודים חיוניים. אם ההורמונים יוצאים מאיזון בגיל מבוגר,מספר מערכות גוף מושפעות מכך ומצבים כמו חולשה, דלקות פרקים, חולשת שרירים, עור יבש, עלייה בלחץ דם ובעיות לבביות יכולות להיות התוצאה. סכרת מופיעה כאשר הלבלב מתקשה בייצור אינסולין או כאשר קולטני האינסולין לא מתפקדים.
גידולים סרטניים: גידולים סרטניים מאופיינים בגדילה אב-נורמאלית של תאים ויכולים לבוא לידי ביטוי במאסה שנקראת גידול. כלבים מבוגרים נוטים יותר לפתח גידולים סרטניים ולכן חשוב בבדיקה פיזיקאלית של בעל החיים לבדוק את הימצאותם של מסות בגוף.
לסיכום- אנו ממליצים לבצע בדיקות גריאטריות לכל כלב וחתול מעל גיל שבע ובו אנו מבצעים בדיקות דם מקיפות, צילומי רנטגן חזה ובטן, אולטראסאונד וכמובן בדיקה רפואית מקיפה. ועל-ידי בדיקות אלה ניתן לעלות מוקדם על מחלות ולטפל בהן לפני השלב הקליני. וכך להאריך את זמן ואיכות החיים של חברינו על ארבע.
לפרטים נוספים צרו קשר מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה - 035403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון