מאת ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.
כמה פעמים קורה שכלבכם האהוב יושב במטבח בעת שאתם מבשלים או אוכלים ומצפה שמשהו ייפול, בטעות או שלא בטעות, לרצפה? ובכן, אם אתם חותכים בצל או מוסיפים אבקת בצל לתבשיל וודאו שהכלב (או החתול) לא יבלעו מהחומר או שהרעלה חמורה ומסכנת חיים עלולה להתפתח.
צמחים ממשפחת הבצל, כולל שום, כרישה (פרסה), עירית, בצלצל ובצל ירוק, רעילים לכלבים וחתולים. הם מכילים תרכובות גופרתיות שאינן מתפרקות ע"י אנזימי העיכול של כלבים וחתולים ואשר גורמות לנזק חמצוני למעטפת של כדוריות הדם האדומות ולהרס הכדוריות. כתוצאה מכך עלולה להתפתח אנמיה חריפה ואף מסכנת חיים. אחד המקורות הנפוצים להרעלה הוא תחליף חלב לתינוקות המכיל אבקת בצל לתוספת טעם.
מעט עובדות על הרעלת בצל:
סימנים קליניים כוללים:
אבחון הרעלת בצל נעשה לפי ההיסטוריה הרפואית (לפעמים הבעלים יודעים על אכילת הבצל), ובדיקת דם המראה על אנמיה המוליטית והמצאות גופיפים מיקרוסקופיים על כדוריות הדם הנקראים – Heinz Bodies. לרוב יש צורך לבצע בדיקות נוספות על-מנת לשלול גורמים אחרים לאנמיה המוליטית.
הטיפול כולל עירוי נוזלים וטיפול תומך. במקרים קשים יש צורך לתת עירוי דם. לאחר כ-5-7 ימים הגוף נכנס למצב ייצור מלא של כדוריות דם אדומות חדשות אשר מחליפות בהדרגה את הכדוריות ההרוסות.
מניעת הרעלה היא, כמובן, דרך ההתמודדות הטובה ביותר. יש להימנע מלתת בצל (וירקות אחרים ממשפחת הבצל), או תבשילים המכילים בצל, לכלבים וחתולים. במקרה של הרעלה אקוטית יש ליצור קשר מיידי עם הווטרינר.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון