הרעלות
03-5403368

מידע

כתבות

הרעלות

הרעלות

 

מאת: ד"ר דורון נרי - וטרינר

 

הרעלות בחיות מחמד, הינם אירוע יחסית נפוץ בעיקר בעונת הקיץ אך גם בעונת החורף. ישנן מגוון רחב של הרעלות שאת העיקריות שבהן נביא בכתבה זו. חשוב להזכיר שבכל חשד מיידי להרעלה יש ליצור קשר דחוף עם המרפאה על מנת לתאם בדיקה רפואית.

 

הרעלת רעל עכברים 

רעל עכברים הוא רעל נפוץ מאוד שמפוזר ע"י אנשים פרטיים וגם ע"י עיריות. הרעל טעים ולכן כלבים וחתולים אוכלים אותו. הרעל גורם לפגיעה בויטמין K ולכן ישנה פגיעה בפקטורי הקרישה בגוף. הסימנים הקליניים יהיו דימומים ספונטניים לחללי גוף (בית החזה, מערכת העיכול, חלל הבטן) חולשה כללית ריריות חיוורות, קשיי נשימה, דופק חלש ומהיר, שתן וצואה דמיים והקאות דמיות. האבחון נעשה ע"י בדיקת דם מיוחדת של תפקודי קרישה וכמובן ע"י הסימנים הקליניים וההיסטוריה.

 

הטיפול הראשוני נועד להוציא את בעל החיים ממצב של שוק המסכן חיים וכולל עירוי נוזלים, עירוי דם ותרופות. לאחר שבעל החיים מתייצב הטיפול הוא ע"י מתן ויטמין K בזריקות וכדורים למשך מספר שבועות. יש לחזור על בדיקות הדם כדי לוודא שתפקודי הקרישה חוזרים לערכים נורמליים.

 

הרעלת זרחנים אורגניים

זרחנים אורגניים משמשים להדברת חרקים. בהרעלה ישנו עיכוב של האנזים אצטילכולין אסטרז ובעקבות כך תופעות עיצביות. סימנים קליניים – ריור, אישונים מוצרים, קצב לב איטי, הקאות ושלשולים, דימוע וכמו כן עוויתות. אבחון מתבצע ע"י סימנים קליניים ובדיקת דם למדידת רמת האנזים אצטיל- כולין אסטרז. הטיפול נעשה בהתאם לסימנים הקליניים ובעיקרו סימפטומטי.

 

הרעלת מתלדהיד

מתלדהיד הוא רעל חלזונות הנראה כמו מזון לכלבים וחתולים. הסימנים הקליניים לא ספציפיים ומתבטאים בהקאות, איבוד הכרה, רעד שרירים ועוויתות. הטיפול הוא סימפטומטי וכולל נוזלים, שטיפות קיבה והרגעה.

 

הרעלת סטריכנין

סטריכינין משמש להרעלת מכרסמים והוא רעל קטלני הפוגע במערכת העצבים. הוא פועל תוך דקות ובא לידי ביטוי בחוסר מנוחה, הליכה נוקשה, שרירים נוקשים, עוויתות ואישונים מורחבים. אבחון נעשה ע"י סימנים קליניים, תכולת קיבה ומציאת הרעל בנתיחה שלאחר המוות.

 

במקרים רבים, בגלל קטלניות הרעל, בעל החיים ימות ללא טיפול בשעות הראשונות. הטיפול מתרכז בטיפול בעוויתות, שטיפת קיבה עם פחם פעיל, וטיפול תומך עם נוזלים, חמצן והרגעה.

 

הרעלות מתרופות

ישנם מקרים רבים בהם בעלי החיים אוכלים תרופות שונות המצויות בבית. במקרים כאלה יש לפנות מיידית לוטרינר מאחר ובחלק מהמקרים התרופות יכולות להיות רעילות. במידה ובעל החיים אכל את התרופה בשעות האחרונות, ניתן לגרום להקאה וע"י כך להקטין את ספיגת התרופה. הטיפול תלוי בסימנים הקליניים ובסוג התרופה שנאכלה.

וטרינרים